Inauguració: EL CEL LES ESTRELLES

8 de febrer de 2024 Barcelona. 

Exposició al Centre Cívic Guinardó
Del 8 de febrer al 6 d'abril de 2024
Programa Temporals

El proper dijous 8 de febrer a les 19:00h celebrarem la inauguració d’el cel les estrelles, una exposició d’obres que miren cap amunt. Els vídeos de María Molina Peiró i Lluís Escartín, un fanzine editat per Jara Rocha i una obra visual i acústica d’Helga Juárez obren un canal per a reflexionar i percebre qüestions al voltant de la transcendència, la mirada i el desig d’arribar a un més enllà.

No hi ha res més humà que mirar al cel i saber-se'n part, minúscula això sí, de la immensitat. Mirar el firmament ens absorbeix i ens porta a pensar en allò desconegut, la mort, el pas del temps i tot allò que ens transcendeix i que no podem comprendre. el cel les estrelles és una exposició sobre la contemplació, sobre aturar el moviment per parar atenció, sobre observar realitats accessibles i properes que tenen molt a dir-nos (el cel, les estrelles), sobre treure la mirada de punts de vista abstrets (mirar-nos les mans, la nostra taula de treball, el nostre reflex al mirall, mirar des d’una escala humana a una escala humana) per a mirar a altres immensitats desconegudes i misterioses, que van molt més enllà de nosaltres. Convida a relacionar allò tangible amb allò intangible i el cos amb l’esperit. Aquesta proposta és un assaig que ens demana que mirem cap amunt, un gest atàvic que ens connecta amb les grans preguntes que sempre ens hem fet i que encara no som capaces de respondre.

Obres

The Sasha, vídeo de María Molina Peiró (2019, 20 mins)
Mohave cruising, vídeo de Lluís Escartín (2000, 12 mins)
Ancho, publicació en paper de Jara Rocha (2024)
Forgotten Landscapes, animació i il·lustracions impreses en paper de Helga Juárez (2024)

Durant la jornada de la inauguració es presentarà la peça Forgotten Landscapes d’Helga Juárez.


Forgotten Landscapes

Les peces d’el cel les estrelles persegueixen representar simbòlicament el que no pot portar-se materialment o experiencialment a un espai-temps controlats. Per a aquesta ocasió, en la persecució per atrapar el que hi ha més enllà, Helga Juárez ha desenvolupat Forgotten Landscapes, una animació que parteix d’elements de la natura -cels, mars, muntanyes...- per a generar visualitzacions menys figuratives. En aquesta nit de febrer, en l'auditori del CC Guinardó, l’animació es mostrarà per primera vegada mentre hwass, el seu projecte de música, aporta una dimensió sonora amb sons eteris.

A la sala d’exposició, les il·lustracions d’Helga Juárez funcionen com una empremta, com una pedra que et trobes en el camí a un preciós racó del bosc al qual només pots anar de tant en tant. T’endús aquesta pedra a la teva habitació i, d’alguna manera, hi ha una invocació a aquest racó en el bosc en la pedra que tens sobre la teva tauleta de nit. Forgotten Landscapes és el viatge en una nit de febrer, les il·lustracions són la pedra que et trobes en el viatge que et recorden, quan les contemples, que pots mirar el cel les estrelles i que alguns dies pots veure i escoltar el que fa l’Helga.

Es tracta d’una activitat a l’aire lliure. És per això que, tot i durar aproximadament 30 minuts, es recomana venir amb roba d’abric. Pots, fins i tot, portar una manteta per a estar més còmode.

Helga Juárez (Sant Sebastià, 1982) és músic i artista visual. Va començar a estudiar piano i acordió als sis anys, però aviat va deixar el conservatori per a experimentar amb la música de manera autodidàctica, tant amb els plats com amb la bateria i els sintetitzadors. Després de formar de diferents iniciatives musicals de l’escena underground de Barcelona, en 2015 va decidir començar el seu propi projecte: hwaas. Paral·lelament, desenvolupa projectes de gràfica i audiovisuals des d’una perspectiva no narrativa, intuïtiva i amb una estètica abstracta. Ha presentat el seu treball en: El Pumarejo, Macba, La Casa Encendida (She makes noise), Primavera Sound, Hangar.org i Centre d’Art Santa Mònica, entre d’altres. Actualment, és responsable del programa de música El Lago a Dublab.es.

Agraïments a Èlia Bagó i Sara Torres per ajudar-nos a posar llum en la foscor i a Marc Ribera per acompanyar com a tècnic en la inauguració <3
 

Activitats complementàries

→ Les estrelles sobre el Guinardó. Passeig guiat pel barri per a observar el cel
13 i 18 de març de 19:15h a 21:45h
Dinamitzada per Jaume Mas, coordinador del Planetari Municipal de Barcelona, i HAMACA.
+ info

→ Mites del cel. Contacontes a partir del llibre Mitos en el cielo de Tanuca Palomar
17 de febrer a les 12:00h
Dinamitzada per Linsabel Noguera, mediadora de l’editorial Ekaré. Amb la col·laboració de Jaume Mas, coordinador del Planetari Municipal de Barcelona.
+ info


---
Temporals és un programa itinerant de projectes d'art contemporani en els barris de Barcelona. El seu objectiu és crear accions i experiències artístiques que interpel·lin i dialoguin amb la ciutadania. Així, els projectes es converteixen en processos de creació que adopten formes diverses segons el territori on se situen.