María Rogel


Cineasta experimental, investigadora i docent, amb formació artística audiovisual i escènica, a Madrid i Lisboa. Sovint, la seva pràctica cinematogràfica té una perspectiva de comissariat, explorant i generant metodologies i formats propis. Activista nostàlgica cinematogràfica, elabora diverses estratègies per a la recuperació del Cinema Heritage, atenent qüestions com l'empatia, la memòria i l'impacte emocional. Aborda i desenvolupa estratègies de metacine, per a qüestionar els llocs limítrofs entre la realitat i la ficció, processos no normatius del cinematogràfic o experiències singulars radicals, com a "Experiment Deanie", on procés i obra es confronten, i es qüestiona el propi paper del circuit i altres fórmules de legitimació.


Com a creadora de continguts, cal destacar les seves col·laboracions amb: CA2M ("Remake"); Goethe-Institut (projecte col·lectiu "180 seconds"); PAS A 2/Certamen Coreogràfic (promo viral "La dansa contemporània no és el que sembla"). Interessada sempre en els nous públics, funda en 2013 la plataforma de recerca MILK&HONEY, per a activar i dotar d'un marc teòric; i d'accions de visibilització i professionalització, al circuit del screendance i la sinergia entre Cinema i Dansa, i dels formats expandits. Dins de la qual desenvolupa un ampli context de laboratoris; i assessora i impulsa tot tipus de projectes en aquest gènere.

Com a forta aposta de posicionament del coreogràfic en el discurs museístic, ha co-comissariat "Les veus del GPS" en CentroCentro (2018), exposició de creació ex aequo entre coreògrafs i arquitectes. Context del qual coordina un programa en viu de marcada experimentació. S'incorpora com a professora especialista en screendance en CSDMA (Conservatori Superior de Dansa de Madrid "María d'Àvila"), en 2018. També és tutora de TFM en TAI, Escola Universitària d'Arts; Docent col·laboradora amb diverses entitats i centres educatius; I, actualment, Doctoranda en Arts, Humanitats i Educació, de la UCLM.

Al 2022 s'implica en una recerca sobre el desajustament emocional de l'adolescència, accentuat pel context de pandèmia, i a dotar-los d'eines de gestió del conflicte. Qüestió que aborda tant des del seu treball acadèmic, com des de la innovació metodològica independent. A més, forma part de l'equip de mediació comunitària de la Canyada Real, des de la seva incorporació en 2021. Experiència que li dona una visió del real d'enorme dimensió social, des de la qual activa contextos educatius, cinematogràfics i artístics.

Obres