HAMACA PROJECTA: LOIS PATIÑO

25 de abril de 2016

GIRONA

HAMACA PROJECTA presenta tres sessions de Lois Patiño en diferents centres d'art del territori català:

18 de maig a les 19:30h: Arts Santa Mònica (Barcelona)

19 de maig a les 18 h: Cinema Truffaut (Girona). En col.laboració amb el Centre d'Art el Bòlit.

20 de maig a les 20h: Lo Pati (Amposta)

A les sessions del 18 i 20 de maig Patiño presentarà una recopilació dels seus curtmetratges més recents al voltant de la idea de la memòria del paisatge Noite sem distancia, Estratos de la imagen i Montaña en Sombra. La presentació i debat serà a càrrec del comissari i crític Frederic Montornés.

A la sessió del 19 de maig l'artista presentarà el seu llargmetratge Costa da Morte (2013), un retrat sobre aquesta regió, els seus habitants i la seva història. Presentació i debat a càrrec de Ramon Girona del Col.lectiu de Crítics de Cinema de Girona.

Us hi esperem!


CURTMETRATGES

Noite sem distancia (23 min. 2015) és un recorregut per la Serra do Gerês, territori de contraban en la frontera de Portugal i Galícia. Treball que barreja la ficció, el documental i l'experimental cercant l'equilibri entre allò contemplatiu, conceptual i narratiu.

A Estratos de la imagen (6.30 min. 2015) la separació i desincronització de les tres capes (vermell, verd i blau) que formen l'espectre cromàtic de la imatge audiovisual serveix a l'autor com a procés per interrogar-se sobre l'acte de contemplar i la pròpia naturalesa de la imatge.

A Montaña en Sombra (14 min.2012) es planteja la relació entre l'home i la immensitat del paisatge a partir de l'activitat dels esquiadors en una muntanya nevada. Treball d' atmosfera onírica que subratlla l'estranyament davant el paisatge, transformant els esquiadors en essers espectrals que es tornen punts en la distància desplaçant-se en un moviment hipnòtic.

COSTA DA MORTE

La Costa da Morte és una regió de Galícia que va ser considerada la fi del món durant l'Imperi Romà. El seu dramàtic nom prové dels nombrosos naufragis que han succeït al llarg de la història en aquesta zona de roques, boires i temporals. Travessem aquesta terra observant a les persones que l'habiten; pescadors, mariscadors, llenyataires, etc. Són testimonis del treball que realitzen, que els porta a mantenir, a la vegada, una relació íntima i una batalla amb la immensitat de l'entorn natural. El vent, la pedra, el mar i el foc són personatges en aquesta pel·lícula i a través d'ells ens apropem al misteri que suposa el paisatge, entès com una unitat junt a l'home, la història i el mite.

BIOGRAFIA
Artista de gran recorregut internacional, els seus vídeos i instal·lacions s'han pogut veure en centres com el de San Martín a Buenos Aires, el Konstnarshuset d'Estocolm, o la galeria Copperfield de Londres.

Ha presentat el seu treball en el New York Film Festival, Flaherty Seminar (Colgate University), BAFICI (Argentina) o en el Festival de Cali (Colòmbia).

Patiño va rebre el 2013 el premi com a millor director emergent al Festival de Locarno amb Costa da Morte. El seu primer llargmetratge va rebre fins a 15 premis més en festivals com Jeonju IFF (Corea del Sur), FICUNAM (Mèxic D.F.), Festival dei Popoli (Itàlia), Valdivia IFF (Xile) o en el Festival Europeo de Sevilla.