TALLER: Documentant resistències

23 de octubre de 2018

 

LLUITES COL·LECTIVES I MOVIMENTS SOCIALS AL CINEMA DOCUMENTAL
A càrrec de Pablo Rogero. Convidada Adoración G. Elipe

Més enllà del vincle evident amb l'actualitat i fins i tot amb una cert tipus de periodisme audiovisual, el cinema documental s'ha aproximat al llarg de la seva història a les lluites col·lectives amb les quals ha compartit temps i espai. No solament ha estat narrador de diferents conflictes entre això que cridem “el poder” i aquells que qüestionen la seva hegemonia, sinó que ocasionalment ha exercit com a catalitzador, impulsor o “braç mediàtic” d'algunes reivindicacions socials.

OBJETIUS
La proposta del taller és, d'una banda, fer un recorregut tan exhaustiu com sigui possible sobre el vincle històric entre la no ficció i les lluites col·lectives. En aquest sentit, dedicarem la primera meitat a explicar mitjançant el visionat i l'anàlisi, quines són les fites en aquesta relació, des del curtmetratge de 1911 “A day in the life of a coal miner” fins a documentals més recents que han retratat moviments com el “Black Lives Matter” o el 15-M.

Observarem així patrons comuns, classificacions estètiques i recursos formals propis del documental. Veurem també com les limitacions tècniques han condicionat l'evolució del gènere i com l'absència d'aquestes i el canvi al paradigma comunicatiu han contribuït a una hiperpopularització del documental audiovisual.

D'altra banda dedicarem la segona meitat del taller a analitzar en profunditat diversos casos més propers i de tall independent, en els quals estudiarem com ha estat el procés de creació, des de la seva guionització i producció fins a la seva distribució final. En aquesta part comptarem amb part de l'equip d'alguns d'aquests exemples.

CONTINGUTS TEÒRICS

Els primers referents
Repàs històric dels primers processos de documentació de lluites col·lectives, passant pel documental propagandístic dels anys 30 i 40, però centrant-nos especialment en l'explosió del gènere en els anys 60 i 70 a la calor dels moviments contraculturales a Europa i EUA, així com de les lluites sindicals.

El corrent llatinoamericà
America Llatina mereix un espai propi en aquest taller, repassarem els innombrables exemples que han donat veu a revolucions grans i petites i que han il·lustrat les ànsies de canvi del continent.

El ressorgir del documental en la revolució digital
Amb l'aparició del vídeo digital i la denominada “democratització de les tecnologies” la no ficció va trobar una veta que està explotant fins als nostres dies. El segle XXI està sent prolífic en la creació de documentals i els processos de seguiment audiovisual de lluites col·lectives conformen un subgènere propi.

PROGRAMA

  • Sessió 1: Continguts teòrics i projeccions de diferents fragments de referents documentals. Anàlisi d'aspectes formals comuns i propis del gènere.
  • Sessió 2: Continguts teòrics, projeccions i simulació de preproducció i guionització d'un documental com els analitzats prèviament.
  • Sessió 3: Sessió pràctica amb diversos exemples reals, possibilitat d'incorporar projectes dels assistents al taller, i anàlisi del procés de realització i muntatge de “Libre te quiero”, de Martín-Patino, amb la muntadora del documental.

PABLO ROGERO
Realitzador audiovisual amb àmplia experiència en l'àmbit teatral, m'he especialitzat a generar i personalitzar continguts audiovisuals de tota classe: vídeos corporatius, promocions audiovisuals de persones, col·lectius, institucions o empreses.

Igualment, he desenvolupat un perfil docent en els últims vuit anys, amb experiència educativa en diversos àmbits de la imatge, des de revelat fotogràfic fins a narrativa audiovisual. Durant els últims 6 anys he impartit i coordinat un taller de Cinema Documental a l'escola de comunicació DateCuenta.

Així mateix, he dirigit diversos documentals, dos d'ells, “Flores para Pedro” i “Temps de CanVi(e)s”, han estat emesos en televisió i l'últim, “Welcome Home” va guanyar el Premi del Publico en el FICGILB 2015. Actualment treball en un documental sobre les condicions laborals dels temporers de la fruita a Lleida.

Convidada ADORACIÓN G. ELIPE
Muntadora del documental “Libre Te Quiero”, de Basilio Martin Patino sobre el 15M. Ens explicarà com va ser el procés de muntatge de l'últim treball d'aquest realitzador de referència en el panorama estatal. Llicenciada en la ECAM, compta amb una experiència com a editora de més de 20 anys, en els quals ha treballat entre uns altres amb Guillermo del Toro i Pedro Costa. Igualment va fundar la productora Mínimo Estudio i ha estat professora de muntatge cinematogràfic.

ASPECTES PRÀCTICS

Durada: 12 hores
Dates: 23, 25 i 27 de octubre
Horari: 17:00 a 21:00h
Preu: 60 €
Inscripcions: aquí
Lloc: Hangar (Emilia Coranty, 6-18. Barcelona 08018)