16 de gener de 2017
Video-compilació que recull els prop de cinquanta anys d'història de la producció artística audiovisual en el nostre context, mitjançant un cofre que conté cinc DVD i un llibret. L'edició és part d'un projecte que inclou una web amb més de dues-centes cinquanta produccions de lliure accés.
Apologia/Antologia: Recorreguts pel vídeo en el context espanyol posa a l'abast de docents, investigadors/as, artistes i públic en general la història del vídeo estatal. El projecte editorial ve a pal·liar la manca d'una publicació antològica que reuneixi assenyalades produccions de les pràctiques desenvolupades de l'Estat espanyol. Aquesta iniciativa s'inspira en fructíferes compilacions realitzades en altres països, com la duta a terme per la distribuïdora americana Vídeo Data Bank. L'edició sorgeix de la necessitat de fer accessible i, sobretot, llegible la creació artística audiovisual, llançant llum sobre els més de quaranta anys d'història del mitjà.
La inexistència d'una compilació antològica que ordenés i contextualitzés les videocreaciones estatals, i les dificultats per difondre internacionalment el catàleg de la distribuïdora Hamaca van impulsar el projecte editorial Apologia/Antologia: Recorreguts pel vídeo en el context espanyol. La iniciativa està inspirada en fructíferes recopilacions realitzades en altres contextos, com les realitzades per la distribuïdora de videoarte americana Video Data Bank.
L'objectiu del projecte és visibilizar les genealogies de les diferents obres i artistes, i els vincles i els diàlegs que tenen lloc entre ells; facilitant, d'aquesta manera, el coneixement i la difusió dels usos del vídeo i el cinema. El títol doble desvetlla la duplicitat dels impulsos motors del projecte: en primer lloc, la passió per l'art audiovisual; en segon lloc, la determinació per crear una eina útil historiogràfica. L'ordre dels termes assenyala la tirada pel mitjà com a punt de partida i instrument per sortejar l'arbitrarietat implícita en tota labor antològica.
El projecte parteix de cinc recorreguts proposats pels comissaris de l'equip editorial:
Apologia/Antologia es materialitza en dos formats complementaris: una caixa de DVD i una pàgina web. El portal en línia possibilita el lliure accés a dues-centes cinquanta obres actualment.
La publicació, que parteix del catàleg de la distribuïdora HAMACA, compta amb professionals de diferents generacions que han destacat en el mitjà: Albert Alcoz, Daniel Andújar | Technologies To The People, Arrieta/Vázquez, Eugènia Balcells, Agueda Bañón, Fernando Baños, Cecilia Barriga, Miguel Benlloch, Bestué-Vives, Eugeni Bonet, Cabello/Carceller, Alberto Cabrera Bernal, Maite Cajaraville, María Cañas, Daniel Chust Peters, Luis Cerveró, Javier Codesal, Eli Cortiñas, Colectivo de Cine de Madrid, Carles Congost, Juan Crego, Andrés Duque, El Perro, Lluís Escartín (con Olga Mesa), Marcelo Expósito, Jaume Ferrete y Rafa Marcos, Gerard Freixes, Dora García, Alberto González Vázquez, Marta de Gonzalo/Publio Pérez Prieto, Kikol Grau, Sally Gutiérrez, Xavier Hurtado, Tamara Kuselman, Diana Larrea, Joan Leandre, Los hijos, Los pioneros del siglo XX, Rogelio López Cuenca, Valeriano López, Xavier Manubens y Maite Minou, Marisa Maza, Julia Montilla, Joan Morey, Antoni Muntadas, Itziar Okariz, Juan Pablo Orduñez | MawatreS, Daniela Ortiz y Xosé Quiroga, Mabel Palacín, Agustín Parejo School, Javier Peñafiel, Félix Pérez-Hita, Sra. Polaroiska, Joan Rabascall/Benet Rosell, Tere Recarens, Antón Reixa, Josu Rekalde, Igor Rezola, Benet Rosell, María Ruido, Oriol Sánchez, Toni Serra, Carmen Sigler, León Siminiani, Llorenç Soler, Jaume Subirana/Gringos, Jaume Vallaure, Venga Monjas, Vídeo-Nou, Nuria Vila, Virginia Villaplana y Liliana Couso, Guillermo Trujillano.
La vocació divulgativa d'Apologia/Antologia s'amplifica al seu portal en línia, edició que possibilita el lliure accés a dues-centes cinquanta obres actualment. La pàgina web no és només un mecanisme per mantenir viu el projecte i seguir dotant-ho de continguts, sinó també una eina que permet superar el relat unívoc i plantejar nous recorreguts i lectures en relació a la video-creació. L'arquitectura d'aquest portal prioritza la llegibilitat de les relacions entre les obres per sobre de la seva existència atomitzada, i fa possible el comentari, la revisió, l'ús i l'agregació de continguts en el futur.
Iniciativa de Eli Lloveras i Anna Manubens, l'edició de Apología/Antología és una coproducció d'HAMACA, Tabakalera (Centro Internacional de Cultura Contemporánea en Donostia/San Sebastián) i la Universidad del País Vasco (UPV/EHU); y compta amb la col·laboració de AC/E (Acción Cultural española), MECD, la Generalitat de Catalunya, Hangar i CAMEO.
→ Poden consultar la pàgina web aquí.
www.apologiantologia.net, s'inscriu en el marc de les noves possibilitats de distribució obertes per internet, superant amb això algunes de les limitacions de l'edició de la videocompilació en format DVD i facilitando la difusió dels continguts a major escala. La pàgina web no és només un mecanisme per mantenir viu el projecte i seguir dotant-ho de continguts, sinó també una eina que permet superar el relat unívoc i plantejar nous recorreguts i lectures en relació a la video-creació. L'arquitectura d'aquest portal prioritza la llegibilitat de les relacions entre les obres per sobre de la seva existència atomitzada, i fa possible el comentari, la revisió, l'ús i l'agregació de continguts en el futur. Tals característiques fan que la interfície passi de ser exclusivament retrospectiva a constituir-se, també, com a prospectiva.
Nicolas Malavé i Michael Murtaugh prendren la plataforma d'Apologia/Antologia com a punt de partida per dialogar sobre qüestions que planteja la publicació d'un gran nombre d'obres de vídeo a la xarxa. Abordan les opcions filosòfiques i tècniques des de la programació, centrant-se en tres temes: el material i les limitacions tècniques, la classificació d'un gran conjunt de vídeos i les possibilitats obertes per tècniques algorítmiques per navegar de forma diferent la base de dades Apologia / Antologia.
Nicolas Malevé és artista visual, programador i data activist. Viu en treballa entre Brussel·les i Londres. Michael Murtaugh dissenya i investiga sobre bases de dades de comunitats, documental interactiu i eines per a les noves formes de llegir i escriure en línia, i imparteix classes en en el Piet Zwart Institute en Rotterdam. Malavé i Murtaugh desenvolupen el seu treball en Constant, una organització sense ànim de lucre dirigida per artistes de Brussel·les. Des de 1997 Constant ha estat activa en els camps de l'art, els mitjans de comunicació i la tecnologia. La pràctica artística d'aquesta plataforma és interdisciplinària i bolcada en temes com el treball col·laboratiu, la innovació tecnològica, l'intercanvi de dades o la noves (re)presentacions, les alternatives als drets d'autor, el (ciber)feminisme i l'ètica en internet.