3 de març de 2025
RECERCA APLICADA #MODES DE CERCA
Termini d'inscripció: 3 – 30 de març 2025
La plataforma audiovisual experimental Hamaca, en col·laboració amb Elías Querejeta Zine Eskola (EQZE), obre la tercera convocatòria d'investigació sobre arxius audiovisuals dirigida a alumni d'EQZE (estudiants titulats entre 2019 i 2024) provinents de qualsevol nacionalitat, edat i especialització. La convocatòria té com a objectiu donar suport a investigacions vinculades a l'actualitat de l'arxiu audiovisual, en diàleg amb el dispositiu i/o fons de Hamaca.
L'edició 2025 proposa aplicar la investigació a l'àmbit de la navegació de l'arxiu, amb la finalitat d'idear maneres de cerca, suggeriment o exploració potencials per estimular l'interès dels usuaris i l'accessibilitat del catàleg. Itineraris taxonòmics o temàtics, maneres de mediació digital i/o propostes d'exploració des de perspectives historiogràfiques, polítiques, experimentals, lúdiques o especulatives són alguns dels possibles desenvolupaments d'aquest projecte. El resultat serà un text i esbós que desenvolupi la investigació i justifiqui la proposta, amb la possibilitat d'integrar-se pròximament als motors de cerca de la plataforma web de Hamaca.
Aquesta col·laboració comptarà amb el seguiment i suport de l'equip tècnic de Hamaca i desenvolupadores web per avaluar la viabilitat de la seva implementació.
¿Un projecte de navegació?
En general, les persones usuàries que entren a consultar l'arxiu Hamaca es poden dividir en dos grups: aquells que saben específicament què vénen a consultar (una peça, un autor/a, una etiqueta...) i aquells que vénen a explorar. Imaginant la diversitat que constitueix aquest segon grup –persones interessades en l'audiovisual experimental que volen passar una estona descobrint peces, persones que desconeixen aquest àmbit o l'arxiu i volen descobrir-lo– ens estem preguntant quines lògiques de navegació podria oferir el catàleg web per acompanyar la visita. Com podria resultar oportuna, adaptable, pedagògica o divertida?
La pluralitat de plataformes de streaming i catàlegs audiovisuals que existeixen actualment poden oferir un variat repertori d'exemples: les col·leccions o el test d'apetències del recomanador de Filmin, les suggerències per algorisme de Netflix, els packs temàtics comissariats que Hamaca va desenvolupar en el passat, les suggerències per estat d'ànim de l'app Lucid, la taxonomia i cercadors per a catàlegs similars com RAAN o LUX, els destacats de la setmana de llibreries o biblioteques... Hamaca es troba en procés de disseny i desenvolupament de la seva pròxima versió web, i per això és el moment d'imaginar maneres de cerca, suggeriment o exploració que puguin ser implementades.
La nova web implementa un nou sistema taxonòmic, més complet, que determina filtres per a la cerca en mode avançat (destinat a aquells que tenen més clar el que busquen). Aquesta convocatòria està destinada a desenvolupar idees per a la cerca en mode exploració i pot ser abordada des de perspectives –historiogràfiques, estètiques, polítiques, experimentals, lúdiques o especulatives– en consonància amb els interessos i línies d'investigació de l'alumni. Les idees han de ser justificades sota criteris d'accessibilitat, interès artístic i interès per a la navegació des d'una perspectiva digital de la mediació cultural. Les idees, completament lliures de format i temàtiques de cara a la presentació de sol·licituds, hauran de ser desenvolupades posteriorment en relació a les possibilitats tècniques de la plataforma i han de ser fórmules amb la possibilitat d'auto-sostindre's en el temps sense la necessitat que es facin inversions significatives de recursos o pressupostos en elles. Per això, la persona/equip seleccionat treballarà conjuntament amb l'equip tècnic de Hamaca i l'equip de desenvolupament de la web per trobar la viabilitat i els modes en què aquestes idees poden ser tècnica i visualment materialitzades (no es requereixen coneixements en programació o disseny gràfic, sí que es requerirà el desenvolupament d'esbossos de l'experiència de navegació). La persona/equip seleccionat comptarà, per al desenvolupament del seu projecte, amb accés a un prototip de la futura web i a un document que recull la futura taxonomia de l'arxiu.
_________
La finalitat d'aquesta convocatòria és habilitar un espai de treball i pensament crític sobre fenòmens i polítiques de l'arxiu que requereixen ser ateses, pensades i conceptualitzades en el present de manera aplicada. Aquesta beca es proposa donar suport a projectes desenvolupats per generacions emergents que estiguin pensant i treballant l'arxiu de vídeo. Tot això amb la intenció de nodrir, visibilitzar i posar en valor el pensament contemporani al voltant dels processos d'arxiu en l'àmbit audiovisual, en relació al dispositiu i/o el fons Hamaca.
La dotació econòmica és de 1.000€ bruts.
El resultat en text i esbós es publicarà a la plataforma Hamaca i serà difós pels canals de les dues organitzacions.
_________
Dirigit a alumni d'Elías Querejeta Zine Eskola (estudiants titulats entre 2019 i 2024, de qualsevol dels itineraris d'especialització). Les sol·licituds poden presentar-se tant a títol individual com col·lectiu.
Recursos que ofereix la beca
Compromisos
Calendari i terminis
Dotació econòmica
1.000€ bruts. Pagament subjecte a terminis (70% al començament i 30% després de la entrega final) mitjançant factures emeses a Hamaca, amb les retencions corresponents, abans del 1 de juny de 2025.
Per sol·licitar la beca, les persones/colectius han de complir aquest FORMULARI DE SOL·LICITUD. Nom i cognoms del sol·licitant; contacte del sol·licitant o representant del col·lectiu sol·licitant; bio i/o CV; enllaç a treballs i/o projectes previs (entre 2 i 5); abstract o proposta de la investigació en relació a la línia temàtica de la convocatòria; altres qüestions que es vulguin aportar (màxim 800 caràcters).
Criteris de valoració
El jurat de la convocatòria estarà format per l'equip tècnic de Hamaca i dos docents d'Elías Querejeta Zine Eskola.
La participació en aquesta convocatòria implica l'acceptació de les seves bases i de la resolució del jurat.
→ Formulari de sol·licitud
→ Consulta el resultat de la 1ª Convocatòria: Habitar el gest, per Milagros Valerio
→ Consulta el resultat de la 2ª Convocatòria: Una revisió taxonòmica des dels col·lectius queer, per Julia Cortegana
Recolza: