17 de gener de 2024
HAMACA Publicacions 02
En col·laboració amb Elías Querejeta Zine Eskola, presentem Fer arxiu per a habitar el gest. La pràctica arxivística com a forma per a activar materials audiovisuals i construir formes comunes, projecte d'investigació desenvolupat per Milagros Valerio com a guanyadora de la convocatòria de recerca HAMACA > ALUMNI EQZE 2023.
→ Fer arxiu per a habitar el gest. La pràctica arxivística com a forma per a activar materials audiovisuals i construir formes comunes, per Milagros Valerio (traducció CAT)
→ Hacer archivo para habitar el gesto. La práctica archivística como forma para activar materiales audiovisuales y construir formas comunes, por Milagros Valerio (original CAST)
Fer arxiu per a habitar el gest. La pràctica arxivística com a forma per a activar materials audiovisuals i construir formes comunes és un article d'investigació sobre les relacions entre arxiu i performance, aproximant-se a les formes materials en què la pràctica artística es produeix i funciona com a epistemologia a través de la seva performativitat. Concretament, reflexiona sobre la documentació audiovisual per a la preservació de performance i art d'acció, apuntalant la importància de dirigir l'atenció cap als procediments de construcció dels arxius d'art contemporani com a dispositius sociopolítics i, amb això, espais de poder.
Si a l'actualitat la conservació empra la documentació audiovisual per a la preservació del gest efímer, l'article proposa reestudiar aquest fenomen com una mediació entre el gest artístic i el seu potencial social. Com es genera la transmissió de coneixement d'una obra viva dins d'un espai per a la conservació? Pot la mediació activar el potencial social i artístic d'una acció mitjançant el registre audiovisual? Hi ha espai per a la redefinició i reinterpretació dins de l'arxiu? Amb l'objectiu de conjuminar aquestes preocupacions, Milagros Valerio examina el cas de plataforma Hamaca, especialment les activitats de socialització de l'arxiu a través de projeccions i programes públics on les peces audiovisuals que alberga el seu arxiusón intervingudes per agents interns i externs per a generar formes del comú.
Milagros Valerio (Lima, 1998) és comunicadora, arxivista i realitzadora audiovisual. Investiga materials de vídeo, com ara la col·lecció de de el canal de televisió VillaTV, projecte autogestionat i impulsat en la dècada dels noranta pel Centre de Comunicació Popular i Promoció del Desenvolupament del barri de Vila El Salvador a Lima, el Perú. Graduada en el programa d'Arxiu de Elías Querejeta Zine Eskola (2021-22), ha publicat assajos fílmics a la revista Tecmerin i als quaderns de crítica Correspondencias: cine y pensamiento. Els seus curtmetratges han participat a festivals com Alcances (Cadis, 2021), Hecho por Mujeres (Lima, 2022), Atemporal (Cajamarca, 2022) i Dock of the Bay (Donostia, 2022). S'interessa per les relacions entre cinema i arxiu a través de projectes amb amigues amb qui comparteixen les mateixes inquietuds dissidents.
Vídeos del catàleg esmentats a Fer arxiu per a habitar el gest:
_ Caucus Fuengirola (1986), Agustín Parejo School
_ Rina Bouwen (2022), Diana Larrea
_ Kill your idols (1996), Estíbaliz Sádaba
_ Baila la contrareforma (2012), Marta de Gonzalo y Publio Pérez Prieto
_ Sinfonía del sueño (1997), Alonso Gil
_ 1ª Olimpiada Doméstica (2001), Campanilla.
_ The Breathing Lesson (2001), Dora García
Coordinació i edició_ HAMACA
En col·laboració amb_ Elías Querejeta Zine Eskola
Disseny editorial de la col·lecció_ Helga Juárez
Disseny editorial de l'article_ Diego Calvo Cubero
Imatge de portada_ Milagros Valerio
HAMACA > ALUMNI EQZE és una convocatòria de recerca dirigida a antigues estudiants de Elias Querejeta Zine Eskola que busca promoure i impulsar la recerca entorn de l'actualitat de l'arxiu audiovisual. Iniciada al 2023, dona suport a projectes desenvolupats per generacions emergents amb la finalitat d'habilitar un espai de treball i pensament crític sobre fenòmens i polítiques de l'arxiu que requereixin ser atesos. Tot això amb la pretensió de nodrir, visibilitzar i posar en valor el pensament contemporani entorn dels processos de memòria en l'àmbit del vídeo, en relació al dispositiu i/o el fons Hamaca i sobre temàtiques com: ecologies i tecnologies de l'arxiu; historiografia dels mitjans; polítiques d'arxivar; circulació i accessibilitat; o narratives.
---
Amb l’objectiu de continuar expandint i afectant el pensament sobre la imatge en moviment en 2023 s’inaugura la col·lecció HAMACA Publicacions, una sèrie d’edicions digitals que recullen els treballs d’escriptura resultat de les diverses convocatòries impulsades des de 2022 per la plataforma. Així, cada convocatòria de recerca vinculada a processos d’escriptura podrà socialitzar les seves investigacions a través de documents de lliure descàrrega i transferència.
Els projectes de recerca d’HAMACA promouen instàncies de pensament entorn del vídeo experimental des de múltiples àrees del coneixement, metodologies i aproximacions en vincle amb investigadores i grups d’estudi tant independents com institucionals. HAMACA coordina, recolza i participa en processos de socialització del coneixement, promou trobades, programes de formació i recursos pedagògics, així com altres formes de treball que recolzen la recerca, divulgació i treball d’investigació. Gràcies al finançament públic i a acords institucionals, HAMACA també impulsa convocatòries de suport a la recerca.