TAROT DE L'ESCOLETA PER A BOOMERS

11 de desembre de 2024

< AQUEST TAROT ÉS UNA ESCUELITA PER A BOOMERS

Tarot educatiu i instruccions d'ús


El Tarot de Escoleta per a Boomers és un joc de cartes, dissenyat com una eina educativa i reflexiva, on lis adultis s'enfronten al repte de reinterpretar conceptes des de la perspectiva dels adolescents, amb un enfocament en l'empatia i l'expressió artística i emocional.

Si la baralla de tarot és el programa educatiu, els grups de cartes són les assignatures, i cada carta, un tema.

→ Descàrrega aquí la baralla TAROT de l'ESCOLETA PER A BOOMERS

 

BARALLA DE CARTES

La baralla està composta per 6 grups de cartes:

  • Conceptes: presenten un concepte en format llibret de tres pàgines. La primera pàgina inclou el títol i una definició hegemònica del concepte, la segona està en blanc i la tercera –que no es pot mirar fins al final– conté la versió del concepte creada pels adolescents.



  • Peces audiovisuals d'Hamaca: Una llista de prop de 20 peces audiovisuals usades en la primera fase del projecte per a inspirar reflexions.


  • Dolor: Representa diferents formes de dolor que travessen els adolescents.


  • Opressió/Vulnerabilitat: Mostra opressions i vulnerabilitats amb les quals conviuen els adolescents.


  • Llocs de Seguretat: Reflecteix els llocs on els adolescents se senten assegurances davant el malestar.


  • Joker: Aquestes cartes representen situacions complicades amb les quals els adolescents han hagut de bregar com, per exemple: «M'han tirat de classe després de sofrir un atac d'ansietat».


 

COM JUGAR

Nombre de jugadoris

Fins a 7 grups d'entre 3 i 6 persones cada grup.

Preparació inicial

  • S'extreu una carta de cadascun dels 5 primers grups (excepte del grup Joker).
  • Aquestes cartes formen la tirada inicial, que serà el punt de partida del joc.

Objetiu

  • L'objectiu principal del joc és resignificar el concepte que apareix en la tirada inicial. Això implica que els jugadors (adultis) han de crear un nou disseny i descripció d'una carta, basada en el concepte assignat.
  • El grup començarà reflexionant de manera conjunta a partir d'una peça audiovisual comuna. Després, cada persona assumirà un rol específic, abordant el joc des d'una perspectiva particular: el dolor, l'opressió i la seguretat que hagin sortit, per a contribuir a la creació de la nova carta.

Procés de joc

  • Lis jugadoris debatran i compartiran les seves experiències respecte al concepte de la tirada, adoptant diferents perspectives.
  • La meta és arribar a un consens per a crear una carta que resignifiqui el concepte de manera grupal.
  • Lis mediadoris del joc (LOCUS* o qui correspongui) hauran d'estar atents de reconduir als adults rebels, que tendeixen a racionalitzar-lo tot i a oblidar-se del joc i les emocionis adolescents. Res d'escapar dels seus rols i dels moments incòmodes!

Intervenció del Joker

  • Aproximadament a meitat del joc, quan ja està en marxa la creació de la nova carta, s'introdueix de manera jocosa una carta del grup Joker.
  • A diferència dels Jokers tradicionals, aquestes cartes no ajuden, sinó que representen situacions difícils viscudes pels adolescents, que hauran de posar en joc i que afectarà la dinàmica del grup. L'equip haurà de reorganitzar-se i superar (o no) aquesta dificultat per a seguir endavant amb la creació de la nova carta.

Avaluació

Seguint les indicacions dels adolescents, al final del joc, LOCUS* o l'equip mediador avaluarà el treball del grup d'adults comparant la nova carta creada amb la versió dissenyada pels adolescents. El grup s'acostarà al «aprovat» o a «guanyar» el joc en la mesura en què la seva carta s'allunyi de la descripció hegemònica i s'assembli més a la interpretació visual juvenil. Com més gran sigui la connexió amb la visió adolescent, millor el resultat! Com més incendiaria per a la descripció hegemònica sigui la redefinició del concepte, millor el resultat!

Durada estimada

El joc té una durada aproximada de 2 hores, temps necessari per a comprendre les regles, reflexionar sobre les experiències, adoptar les perspectives adolescents, dissenyar visualment la nova carta, i fer un debat per a compartir les conclusions.

 

Secunden: