autoRETRATO REDUNDANTE

Julián Álvarez


Davant el monumental museu d'art contemporani de Castella i Lleó, MUSAC, situat a la ciutat de León, Julián Álvarez es grava a si mateix reclamant performativament reconeixement a la seva terra natal. L'exploració del seu reflex sobre els diferents colors del cristall de la façana li permet declamar conceptes clau en la seva llarga producció. Julián Álvarez es mira en una sort de miralls gravitant entre el respecte i l'alienació del seu reflex.

«Lleonès resident a Barcelona, fent mèrits per ser reconegut com a artista local». Autodefinint-se com a lleonès iconoclasta, fronterer per pròpia voluntat, individualista i heterogeni, Julián Álvarez divideix la visió de si mateix com a artista en tres actes (amb pròleg i epíleg). En aquests episodis consecutius s'ofereix, com a carta oberta, passejant-se «càmera a mà» davant miralls de diferents colors al voltant de la façana del MUSAC com a obrer portador d'art (el Guernica-creu), viatjar amb autobús al costat de la paraula emergència reflectida en el paisatge (confessió en off d'emigrat conscient i voluntàriament "al marge"), tancant el tríptic el seu reflex de color (mèrit per al seu reconeixement local); generant un loop narratiu, gir dins de gir, amb obertura i clausura en un expositor de miralls on la imatge de l'autor és fragmentàriament multiplicada.

Les ego-movies més que una sèrie s'han convertit en un ritu per a Julián Álvarez. Amb més de trenta anys parlant dels altres ha arribat el moment de reflectir les seves reflexions sobre si, per la qual cosa amb una freqüència anual des del seu vídeo Mañana en la batalla piensa en mi (2003), elabora un autoretrat despullant-se mentalment. Encara que sense aquesta periodicitat va començar la sèrie en 1999 amb Mi pueblo, y yo en bici i Frontera sur ampliant-la amb les peces La sagrada familia (2000), Figura con paisaje al fondo (2004), Yo, Quijote (2005) i Belchite (2006) fins al moment.

Emigrat en pròpia terra (on està a gust sense voluntat d'integrar-se, «una paradoxa esquizofrènica») que torna al seu lloc de naixement (la periòdica visita vacacional) es planteja una important contrarietat identitària al no trobar el seu rol com a artista, valorat a la seva ciutat d'acolliment, reconegut pels seus coetanis. En aquest vídeo Julián Álvarez mostra un sentiment de frustració i angoixa que pretén vèncer a través d'una postulació terapèutica davant el gran mirall multicolor de la institució local d'art. En gravar-se reflectit en aquest marc especular del MUSAC supleix la seva absència en la cultura local incorporant-se virtualment al fons de mirall, «a l'espera que ens rescatin de l'oblit institucional». Com a figura d'aquest interface de l'art actual en el qual el seu propi rostre es converteix en personatge reflecteixo observant-se a si mateix com un altre.

Apel·lant a l'estímul intel·lectual a través d'una escriptura (visual) automàtica en un manifest personal sobre el mateix acte de capturar l'instant dilatat del vídeo (apuntar, disparar i gravar) alterna diferents veus, com el monòleg confessional en off (subratllat pel grafisme constant d'«emergència»), proclames anímiques, manifest íntim i frases escrites que, a manera de poema futurista, es van disparant sobre el reflex de la seva persona. Només, davant el seu reflex en diferents colors, el fons és primer pla.

Fitxa Tècnica

  • Títol: autoRETRATO REDUNDANTE
  • Direcció: Julián Álvarez
  • Producció: Julián Álvarez. 2005.
  • Equip:

    Textos: Julián Álvarez
    Càmera: Julián Álvarez
    Edició no-lineal: Joan Farrés, Julián Álvarez
    Voz off: Julián Álvarez
    Música: Alexanders Dark Band Ménage à trois, Isolee Jelly baby/fish

  • Durada: 00:08:15
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright