La present migració de persones des d'Àfrica, una situació particular, s'ha convertit en un dels majors desafiaments pels estats. Irene Gutiérrez situa la seva mirada en els aspectes més pròxims, la seva ciutat de naixement, Ceuta, la seva infància i en Nuel Papy, un immigrant que li va donar el seu mòbil ple de vídeos. Irene Gutiérrez Torres mostra els relats íntims d'una situació comuna en moltes ciutats, països i persones diferents al llarg del món a través de la seva narració, les veus dels immigrants i de diverses fonts d'imatge (les actuals del mòbil, les gravades pel seu pare en Super8 a més de diferents ritus actuals).
Partint dels seus feliços records primerencs, Irene Gutiérrez Torres dóna forma a uns vídeos de mòbil, cedits per un immigrant abans d'intentar travessar la frontera, que mostren els moments d'espera dels seus companys d'èxode en els seus campaments sempre provisionals. Una col·lecció d'autoretrats sincers de la vida que transcorre pacientment a l'expectativa pels qui tenen posades les seves esperances a l'altre costat de la frontera. Aquests testimoniatges relatant les seves esperances i desitjos, gravats en baixa qualitat, són integrats en un documental en el qual es mostren les pel·lícules en Super8 de la infància de l'autora, que el seu pare va rodar en la mateixa muntanya on es troben actualment els immigrants esperant per a entrar. Paral·lelament des de Ceuta, mostra les diferents tradicions religioses i festives, diferents ritus dels habitants de Ceuta, tant dels oriünds (desfilades de la Legió, ofrenes a la Verge del Carmen, les fires, etc.) com dels nouvinguts, que celebren els diferents habitants d'aquesta ciutat plural. A més grava murs de fortificacions, reixats de contenció i centres de desplaçats en un recorregut que va filant i emmarcant la història principal.
Irene Gutiérrez Torres explora el drama sense dramatisme i amb un fort rerefons poètic. A través de diferents fonts de contingut qüestiona la realitat mediàtica i la ideologia dominant construint un document sobre circumstàncies vitals que és, al seu torn, una eina d'exploració social en la qual es dóna veu als protagonistes.
Direcció, producció, guió, fotografia: Irene Gutiérrez
Edició: Manuel Muñoz
So: Youssef Drissi