Kaamos Trilogy

Mia Makela (SOLU)
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



“Kaamos trilogy” és un tríptic sobre les interrelacions de l'individu, l'espai natural que li envolta i l'ambient que modula la seva sensibilitat durant la preparació, gairebé mística, als mesos de foscor finlandesa: “Kaamos”.

«Has de fer el bé a partir del mal ja que és l'única cosa de què disposes» (Robert Penn Warren)

Obra total en la qual el relat, sempre en potència, es condensa en poques imatges repetides permutant entre si en un temps en suspensió expandida. En un estat de meditació, gairebé tràngol, Mia Makela juxtaposa l'abstracció narrativa del vídeo clip amb les pràctiques pictòriques digitals desenvolupant aquesta nova sensibilitat poètica de l'audiovisual. Les ombres articulen la visió de dues dones que s'internen cap al centre d'un bosc a la recerca d'una màgica cura de la ceguesa, en sortir d'ell no troben el camí de tornada, o s'han perdut o el món ha canviat davant la foscor finlandesa que s'aproxima.

Latent està la figura del guru, no només com a persona que dissipa la foscor de la ignorància, sinó en el seu sentit literal: «en alguns textos es descriu que les dues síl·labes de la paraula assenyalen el moviment de la foscor (gu) a la llum (ru)». En kaamos la història central és la cerca de llum en la foscor d'una manera xamànica digital, com una experiència física de sondeig intern.

Relat estructurat en tres moments episòdics de la fi dels dies lluminosos dels països del cercle polar àrtic. «Un viatge al cor de la foscor» que a manera de “Stalker” d'una banda fixa poèticament el temps sublimant un íntim ritu iniciàtic. En un aparent homenatge a Tarkovski, Mia Makela part de les idees dramàtiques aristotèliques en concentrar el relat en un mateix espai durant una jornada solar. No obstant això el temps és part indissociable en la configuració del relat, sembla no evolucionar però alguna cosa canvia. La pintura electrònica muta constantment dinamitzant la seva profunditat per acumulació de moments.

Exemple de «live cinema» en el qual la història es compon per intuïcions i sensacions, en lloc de textos lineals, a través de programari de vídeo en temps real que aconsegueix fer evolucionar les situacions en funció de la improvisació anímica de l'autora com a resposta a la de les seves audiències: guiant-les chamánicamente entre les ombres de la foscor de la sala en una sort de diàleg d'empaties pictòriques (tant sonora com visualment).

El processament del senyal de vídeo és essencial per a descobrir imatges que no existeixen, com el foc, «que realment és sorra que es mou en el fons d'una font i en barrejar-la amb el bosc va aparèixer com a foc participant metanarrativamente el programari en el vídeo (una alquímia digital mitjançant la qual la terra es va convertir en foc)». Un procés actiu que mai dóna per acabada una peça, «el vídeo és sol un moment en la vida de la performance, Kaamos és ja diferent que quan vaig fer el vídeo ja que han anat apareixent noves combinacions que no havia provat abans. Hauria de fer nou vídeo cada any sobre la mateixa performance?»

Fitxa Tècnica

  • Títol: Kaamos Trilogy
  • Direcció: Mia Makela (SOLU)
  • Producció: Solu. 2007.
  • Durada: 00:10:08
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright