Rocío

Fernando Ruiz Vergara


Fernando Ruiz Vergara desmunta, en el censurat documental "Rocío", les bases econòmiques, de classe i de poder que subjeuen en la devoció rociera, alienant a tota una comarca. Document històric, recuperat per l'Associació Andalusa Memòria Històrica i Justícia, que exposa breu però concisament la penetració i evolució del catolicisme a Espanya, la raó i lògica de la fe mariana, així com l'aparició de les imatges de verges de llarg a llarg del país per a centrar-se en la Verge de la Rosada.

«Veneració, i veneració molt profunda» (Antonio Hernández Díaz)

"Rocío", de Fernando Ruiz Vergara és una desmitificación sòbria, fonamentada, compromesa i suggestiva sobre el ritu catòlic del romiatge de la Verge de la Rosada, extensible a moltes celebracions catòliques disperses pel país.

Les premisses de partida són que Espanya no ha estat sempre un país catòlic, que la història mariana part d'un homenatge a la dona i un muntatge dominic de l'Edat mitjana (l'aparició miraculosa de figures que van fundar ermites va ser un pla orquestrat per a, a manera de nodes, generar creences deslocalitzades en la població no resident en ciutats) aglutinador de la població humil. En pocs minuts el documental exposa la situació de la devoció mariana a Espanya, per a anar entrant, en els successius capítols a esmicolar el cas de la Verge de la Rosada. Mitjançant la veu en off del catedràtic Antonio Hernández Díaz i el sociòleg Isidoro Moreno expliquen com es desmembraven les figures de la Verge per a dotar-les d'aparença humana amb els vestits i les joies, la situació antropològica del senyoret a cavall (mascle ramader amb poder), l'enrarida política econòmica de les Germanors (sorgides contra la República), la vinculació de l'Església amb els terratinents al llarg de la història, el negoci dels germans majors, l'alienació devota del poble humil per als quals es van crear les pseudos processons (la Rosada noi), etc.

Però una de les principals acusacions que mostra aquest documental és el moviment econòmic que l'església catòlica, sempre ajudada per la dreta espanyola, genera arran dels romiatges. Al mateix temps que  s'exhibeixen les distincions de la classe ramadera sobre l'agrícola i és utilitzada perquè aquesta última rendeixi devoció, no només a la Verge, sinó a la seva noblesa patriarcal.

La frescor i agilitat del muntatge, tant d'àudio com d'imatge, ajudat per les diferents qualitats de la imatge, així com la il·luminació de les preses (meravellosa la seqüència en què unes monges despullen a una Verge fins a exhibir el tronc que la forma entre clarobscurs) aconsegueixen que a més de la profunditat del tema tècnicament sigui un documental exemplar.

"Rocío" és un desmuntatge, fonamentat en la història, dels tòpics socials, paranys econòmics i manipulacions socials d'aquesta celebració espectacle, manipulat per a enfebrecer a la massa. L'exhibició, en el seu moment, a més de causar un gran escàndol en una societat en transició, va ser seguida per la denúncia d'alguns afectats, la qual cosa va portar a presó per a l'autor i censura de fragments per ordre judicial en 1982 i 1984.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Rocío
  • Direcció: Fernando Ruiz Vergara
  • Producció: Tangana Films. 1980.
  • Durada: 01:20:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Espanyol
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright