ruido ê (the film)

Silvia Zayas
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



ruido ê (the film) pren una forma bastarda, és un documental musical amb tints de thriller que s'interromp i es fa trossos. El soroll, més enllà d'impacte acústic, es trasforma en dificultat per a la llegibilitat, provocant un xoc entre llenguatges i difuminant la puresa literària. Un brunzit sinestèsic que hackeja la visió i alhora l'erotitzaa.

La pel·lícula ruido ê (the film) és la condensació d'un projecte col·lectiu de recerca-producció artística. L'acció fílmica ha funcionat com coartada per a teixir xarxes de treball amb científics, bussejadors i artistes a través de qüestions d'atenció somàtica, percepció, vulnerabilitat i resistència. Aquí, Silvia Zayas ha treballat prop de les ratlles elèctriques Torpede torpede, espècie marina abundant en àrees que l'artista amomena postpunk: zones submarines urbanes del Mediterrani català, pertanyents a entorns en constant transformació urbanística. Des de les obres marítimes per a l'ampliació de l'espigó de la platja de Sant Sebastià a Barcelona, amb una grua-rajo metàl·lica que llança galledes de formigó, passant per tota la zona postindustrial entre la desembocadura del riu Besós, Sant Adriá, fins a arribar al Pont del Petroli a Badalona, parcialment esfondrat pel temporal Gloria. Diversos fenòmens funcionen barrejats i no és possible observar només des de fora i en vertical. La materialitat del film es trenca inesperadament des de dins per forats violents, fantasmes i cançons fugaces. 

Fitxa Tècnica

  • Títol: ruido ê (the film)
  • Direcció: Silvia Zayas
  • Producció: Silvia Zayas, Artea, Hangar, CCCB, Fundación Daniel y Nina Carasso, UUOC, Hac Te, TBA 21 on st_age. 2023.
  • Equip:

    Producció pròpia amb suport de Artea recerca i creació escènica. Ha format part de GRAPA, un programa pilot impulsat per Hangar i CCCB per a acompanyar, obrir i relatar processos de creació artística que se situen en la intersecció de l'art, la ciència i la tecnologia. Així mateix aquest programa és part del projecte RED ACTS impulsat per la Fundació Daniel i Nina Carasso i liderat per UOC i Hac Et. Ha comptat amb el suport de “Compondre sabers per a imaginar i construir futurs sostenibles 2021” de la Fundació Daniel i Nina Carasso. La pel·lícula ha rebut també el suport de TBA21 on st_age.

    Tot el projecte soroll ê ha estat dirigit per Silvia Zayas i ha comptat amb la col·laboració permanent del biòleg marí Claudio Barría i l'Associació per a la conservació de elasmobranquios Catsharks i la col·laboració puntual del bioacústico Michel André. Ha estat acompanyada per Susana Jiménez Carmona i Clara Piazuelo. Ha col·laborat també Anabel Colmenero, l'Institut de Ciències de la Mar, Sara Riera, Underwater Barcelona, el club de busseig Sasba Badalona, Miguel Ángel d'Heras, Xose Quiroga, Carmen Pardo, Mar Medina, Cris Blanco, Eli Lloveras, Sara Riera, i el grup d'estudiants del programa GRAPA: Emma Prats, Isaac Marrero, Marta Martinez Riera, Irene Riera, Ramiro Argañaraz, Stella Dikmans, Carolina Almeida, Jesús Béjar Pérez, Lluc Falgueras, Alba Herrera, Louise Fernandez, Emma Prats, Guiu Úbeda, Óscar Morales, Lucas De La Font, Darwin Buyllé Goyri, Mia Sala-Patau, Irene Masqué... entre otres. La pel·lícula conta a més amb l'etalonatge de Quiela Nuc i la postproducció de so de Josefina Rozenwasser.

  • Durada: 00:36:46
  • Llenguatges: sense diàleg
  • Subtítols: Anglès - Espanyol
  • Format original: HD 1920x1080
  • Sistemes de TV: PAL