Irene De Andrés


Irene de Andres graduated in Fine Arts at Universidad Complutense of Madrid in 2009, and did a Master of Research and Artistic Production. Her work has been exhibited in several countries: Spain, Portugal, Helsinki, Germany, Mexico, The Netherlands and Cuba. Her last solo exhibition took place in the Casal Solleric of Palma de Mallorca (Baleares, Spain), and also she has participated at the last Kunstfilmtage of Düsseldorf. She has received residency grants from Casa de Velazquez, the Bilbao Art Foundation, and El Ranchito – Puerto Rico Beta Local. Among the various prizes she has been awarded, The XI El Cultural PhotoEspaña Prize 2011, the Circuitos de Artes Plásticas, Generaciones 2013 and Premi Ciutat de Palma 2014 are art awards that stand out. She has also obtained one of the Grants for Productions from the local government of Madrid and the Prize Injuve 2015.

Statement

El meu treball gira al voltant de tres temes principals que es connecten entre sÍ: l'evolució del concepte del viatge, des dels primers colons als tour-operators, la imatge del paradís pre-dissenyat construït per la indústria turística i els residus que la societat abandona i oblida.

En els últims anys he estat construint un projecte titulat Donde nada ocurre, utilitzant com a escenari 5 discoteques i sales de festa abandonades a la meva terra natal, Eivissa, destinació predilecte del turisme de masses. La història de cada un dels llocs em porta a desenvolupar diferents peces en forma de vídeos, collage, escultures o fotografies. En un lloc on el major reclam són les macro-discoteques, trobo en aquestes arquitectures una definició del passat més recent, la història del turisme i també de l'electrònica, de les raves i de la construcció del mite de la "Illa Blanca". Aquests edificis són els residus que la indústria del turisme deixa darrera de sí, una indústria en augment que opera en el territori obviant la seva memòria, reduint-lo a una imatge: una platja amb palmeres, aigua turquesa i sorra blanca. Aquesta representació del paradís m'ha portat recentment a fer un pas més en el meu treball i començar una nova investigació al Carib, començant per Puerto Rico, una illa on estan molt presents les diferents representacions del viatge: la colonització, el descobriment, el militar i el turisme.

La juxtaposició de temps, memòries, excursions i fonts molt diverses d'informació componen els meus diferents treballs, de vegades es resolen en peces més senzilles, altres en projectes més llargs i complexos, però sempre procuro que cada un sigui un repte del que aprendre i seguir formant-me.