Marisa González


Marisa Gonzalez, Artista multimèdia. (Bilbao 1945). Viu i treballa a Londres / Madrid. És una de les pioneres del nostre pais en el camp de la investigació de l'art i les noves tecnologies, des dels seus estudis de Master a Chicago l'any 1971 en el Departament de Sistemes Generatius creat i dirigit per Sonia Sheridan. Des de llavors tots els seus treballs han oscil·lant entre el low tech i el high tech, dels sistemes de reproducció mecànica al vídeo i la multimèdia.

Va realitzar la carrera Superior de Piano en el Conservatori de Bilbao es va llicenciar en Belles arts en la Facultat de BBAA de la Universitat Complutense de Madrid, BFA en la Corcoran Shool of Art a Washington DC amb Premi fi de carrera i Master en The School of the Art Institute of Chicago.

Professora convidada en la Facultat de Ciències de la informació en el Master en Art i Comunicació Universitat Complutense de Madrid. Finalista del European Sovereing Price 2008. La seva primera videocreació data de 1975 a Washington Proyects for the Arts. Des de llavors exposa assíduament a galeries, museus, festivals i centres i fires d'art. Ha realitzat mes de 50 exposicions individuals 150 col·lectives.

Principals Exposicions individuals: els seus projectes més reconeguts són les sèries els clònics, la sèrie transgènics i principalment l'arquitectura industrial, com l'exposició La Fabrica exposada a PHotoespaña en la Fundació Telefònica de Madrid en el 2.000 amb instal·lacions, fotografies i videos del desmantellament i destrucció de la principal fàbrica de pa a Bilbao. En 2003 estrena en Loop el video El Zapillo de Almeria sobre la voladura de la central termica. En 2004 un amplissim document de la Central Nucelar de Lemoniz, Biscaia, que encara que conclosa la seva complexa i gegantesca construcció, mai es va arribar a engegar per problemes sociopolitics. El material registrat, tant videografic, fotografic, com a objectual, ha generat diverses instal·lacions i video instal·lacions que s'han exhibit en diferents centres, estrenada en el Cab de Burgos.

Posteriorment, un dels mes recents i extensos projectes ha estat sobre l'ús i ocupació de l'enormement desenvolupada ciutat d'Hong Kong per més de 150.000 dones emigrants filipines que envaeixen el districte financer i comercial cada diumenge per oblidar la degradació de les condicions que sofreixen diàriament en el seu treball en el servei domèstic.

Principals Exposicions col·lectives: 2012 Genealogías feministas MUSAC (León). 2011 Crossing East – West Narratives Edificio Tabacalera, Ministerio de Cultura, Casa Asia (Madrid). Las caras B del video Festival de cine de (Bankong y Sydney Australia). VideoStorias, Museo Artium (Vitoria). Fotográfica Bogotá 2011 Fotomuseo (Bogotá). Temor y deseo de ser devorados, Bolit Centro de Arte Contemporáneo (Gerona). 2010 Para/Site Art Space (Hong Kong). The Drawing Center, (New York). El arte sobre la mesa, Instituto Cervantes (Londres). Videozone, Bienal internacional de video (Tel –Aviv). Festival TINAG 2010, Hanbury Hall, (Londres). Vídeo español, Ullens Center (Pekin). Mujeres indómitas BAC Festival de Vídeo Fundación Miro y CCCB  (Barcelona). El discreto encanto de la tecnología, ZKM (Karlsruhe, Alemania) y Museo MEIAC de (Badajoz). Videntes, Video arte en el CAB de (Burgos), Sala Amós Salvador (Logroño). La Naturaleza intervenida, Espacio Iniciarte, (Sevilla). “Signos de la ciudad” CAAC Centro Andaluz de Arte Contemporáneo de (Sevilla). “Arquitecturas de la vida cotidiana” Museo de la revolución de (Hanoi, Vietnam). Museo Nacional, Kinsasa, (Republica Democrática del Congo). Bienal  Internacional de Fotografía Africana España pais invitado (Bamako Mali). Miradas de Mujer, Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente (Segovia). Carrera de fondo, Convento de Santa Inés (Sevilla). Arte Electrónico en España, MECAD, (Barcelona). Ninfografias Infomanias, Poéticas fotograficas en la era Digital,  Centro Conde Duque (Madrid). La metamorfosis de la mano, Centro Cultural Recoleta (Buenos Aires). "Ecos de la Materia, Museo MEIAC (Badajoz y Reales Atarazanas (Valencia). What Happened to the Pioneers?, Galería Arts Technologiques en ISEA, (Montreal). Le dernier Souper de Leonardo da Vinci, 13 artistas internacionales, Paul Bianchini, Galerie Toner, (París). 38 Salón Montrouge, International Exhibition, (París). Fax Station, Instalación, Círculo de Bellas Artes, (Madrid). Postmodernism, International Exhibition 8 artists, Galería Shinsegae, (Seúl). Performance de Binarización, Documenta Kassel, Memoria humana del siglo xx, (Alemania). Resonancias Festival Observatori, (Valencia). ComputerArt 98, itinerant a: Museum der Stadt, (Gladbeck; Dresden and Ibbenbilden, Alemania). Festival de Video de Canarias (Gran Canaria). Procesos, Cultura y Nuevas Tecnologías Centro de Arte Reina Sofía, (Madrid).

Ha participat en gran nombre de fires internacionals d'Art Contemporani amb les seves obres fotogràfiques i videogràfiques com anualment en ARC des de la seva creació. Koln Art Fair Fira d'Art Contemporani de Colònia. Fiac de Paris. Paris Photo. Feira SP Art de Sao Paulo Brasil. Video espanyol en CIGE Fira d'Art Contemporani de Pequín. LOOP Fira d'Art Contemporani Barcelona.

La seva obra està representada, entre unes altres, en les col·leccions del Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia de Madrid. ARTIUM de Vitòria. CAB de Burgos. Museu Municipal de Belles arts de Santander. Col·lecció Chase Manhattan Bank de New York. Museu Internacional Salvador Allèn. Col·lecció d'Art de Telefònica d'Espanya. Col·lecció Paul Bianchini Museés de Sens França. Col·lecció Helga d'Alvear. Fundació Vila Casas Barcelona. CGAC Centro Gallego d'Art Contemporani. MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Museu d'Art Contemporani de Madrid. Fotomuseo de Bogotà etc...

 

www.marisagonzalez.com

Obres

Statement

La trajectòria de Marisa González s'ha centrat en l'experimentació amb nous mitjans tecnològics. No obstant això, en els últims 12 anys, hi ha hagut en la seva obra un gir cap al document testimonial, mes compromès socialment.

En l'actualitat els seus projectes es basen en temes com la ciutat, els seus canvis socials, les transformacions urbanístiques, els canvis de funció a causa del desenvolupament econòmic i, fonamentalment, els canvis socials i econòmics en el seu procés global de transformació contemporani.

La creació va per davant del seu temps. L'activisme de Marisa Gonzalez camina parell a la història de l'evolució artística i cultural de l'Estat Español ( va ser membre de la junta directiva d'associacions d'artistes, junta directiva del Circulo de BBAA de Madrid, Vicepresidenta de MAV Dones en les Arts Visuals) i també va evidenciar sense objeccions algunes de les qüestions que avui fereixen a la societat. La violència cap a les dones, els transgènics, les ruïnes contemporànies, el llenguatge com a mitjà combatiu. Així, guiada per aquesta forta consciència social i la seva irreflenable vocació de recol·lectora de la memòria i els fets viscuts, ha articulat els seus projectes al ritme d'inquietuds compromeses amb el seu temps que van de la reivindicació del paper de la dona i les seves seqüeles a la recuperació de la memòria històrica i les maneres de producció de vells edificis en desús.

En la seva obra la serialització constitueix una element clau que ve dau per l'aplicació dels programes informàtics a la seva idea de fragmentar, clonar i multiplicar el real, imatges capturades a l'atzar o atrapades amb la rigurositat d'un entomòleg el magnetisme de la qual atrapa a l'espectador per la bellesa del simple o el ritme pausat de les seves qualitats per documentar la realitat i en molts casos subvertirla.