TALLER: CINEMA-ASSAIG

Oct. 26, 2015

El cinema-assaig (o la forma perillosa de barrejar allò personal amb el present)

A càrrec d’Andrés Duque

 

width=534

Aquest taller de creació audiovisual impulsat des de la col·laboració entre HAMACA i HANGAR està dirigit a qui desitgi traballar la forma del cinema-assaig com a mitjà d’expressió. L’art digital incita a preguntar-nos Què fa el cinema avui en dia? Què queda de la seva relació allò real? ¿Perquè i per a què acumulo imatges compulsivament a l’ordinador? Què puc fer amb elles?

Tractem aquestes preguntes utilitzant imatges propies i alienes, otorguem-li un nou sentit i alliberem-les dels dictamens narratius tradicionals, fent valer el nostre punt de vista sobre el món.

El cinema-assaig per la seva forma mutant (barreja de ficció, documental i experimental) sobreviu eficaçment en el complexe present audiovisual.

OBJETIUS: Prendre conciència de tres aspectes bàsics: Quins compromisos ètics i estètics suposa treballar amb imatges digitals? ¿Com ens relacionem amb la realitat a través de les noves pantalles? ¿Quina posició assumir davant un món audiovisual hipertecnificat?

PROFESSOR: Andrés Duque és un cineasta hispà-veneçolà. El seu treball més conegut és “Ivan Z”, un retrat del cineasta de culte Iván Zulueta que li va valer una nominació als premis Goya de l’Academia. Al 2011 realitza el seu primer llargmetratge “Color perro que huye”, estrenat al Festival Internacional de Cine de Rotterdam i va obtenir el premi del públic al Festival Internacional de Cine Punto de Vista. Al 2012 és un dels cineastes convidats al prestigiós seminari Flaherty que es celebra a Nova York. És professor de cine a algunes universitats com la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra ha oferit xerrades i tallers a Barcelona, Madrid, Bilbao i València. Al 2013 reb el Premi Ciutat de Barcelona per la seva pel·lícula “Ensayo final para utopía”

DIRIGIT A: Cineastes i artistes interessats en el cinema-assaig i autobiogràfic.

Hores i distribució: Curs de 21 hores, 7 sessions de 3 hores.
Calendari: Dilluns 26 octubre – 14 desembre 2015
Horari: De 18h a 21h
Places: Màxim 20 persones

DESCRIPCIÓ DEL TALLER:

  • Sessió 1 (Dur. 3hrs):
  • Això no és una classe de guió. Aquesta primera sessió versarà sobre el procés creatiu a partir d’una sèrie d’exercicis on s’exploren conceptes com: observació, visualització, intuició, resposta emocional, inspiració estètica, significat, impacte i context cultural. Es tracta del que cada alumne vol expressar com a cineasta i per què.
  • Sessió 2 (Dur. 3hrs): La Matèria Fantasma. Què és una imatge digital? Com es compon? Quines són les noves aportacions al cinema i al cinema-assaig?
  • Sessió 3 (Dur. 3hrs): El cinema digital com a art. Els arxius. Llibreries multimèdia a Internet. Ús creatiu de l’arxiu audiovisual a Internet.
  • Sessió 4 (Dur. 3hrs): Tècniques d’escriptura i filmació del “jo”. A partir d’una serie d’exercicis que es duran a terme dintre i fora de l’aula, els participants començaran a donar forma a les seves idees partint d’una serie de conceptes com: els sentits, les localitzacions, els objectes, personatges, diàlegs, situacions, actes, temes i preguntes.
  • Sessió 5 (Dur. 3hrs): Tècniques d’escriptura i filmació del “jo”. Part II
  • Adaptació. A través d’una sèrie d’exercicis se’ls proposa als participants modes d’adaptació de les seves idees en forma de vídeo-assaig ampliant el concepte a totes les seves possibilitats: des de cinema diari fins al cinema performatiu i interactiu.
  • Sessió 6 (Dur. 3hrs): Pràctica de muntatge.
  • Sessió 7 (Dur. 3hrs): Projecció i discussió dels projectes realitzats al taller


MATRÍCULA: 180€ / 150€ amb carnet d’estudiant