29 de octubre de 2023 Barcelona.
Dins la tercera edició d'ALUD!, festival de cinema expandit impulsat per CraterLab, aquest diumenge a les 18h projectem la nostra Carta blanca a Hamaca, un programa al qual hem estat convidades per a mostrar veus del vídeo contemporani en cel·luloide que formen part de l'arxiu. Peces que des de territoris concrets, sovint liminals i menuts, reflexionen sobre la transcendència de l'amor, la memòria, la transformació o la mort. Amb una mirada situada, el vídeo esdevé aquí un gest en favor de la trobada, on gravar suposa un acte de mediació, aprenentatge i reflexió compartida.
Amb aquest propòsit relacional, parlem d'un cinema que escolta, habita i retorna curulla de significat i bellesa. En aquest procés, la pròpia temporalitat i materialitat de l'analògic incentiva una complicitat amb l'entorn i els seus personatges, una estricta presència responsable i atenta. Així, aquest programa de projecció recorre mostres on treure a la llum i rescatar de l'oblit esdevé un ofici i una militància en favor de la vida, com ocorre a:
→ Paraíso, de Maddi Barber y Marina Lameiro, 2021
→ Caballito, de Claudia Claremi, 2023
→ Un viento roza tu puerta, de Jorge Castrillo y Pablo Paloma, 2021
→ Notas sobre a habitabilidade en A Barca, del colectivo Cinema Semente, 2019
→ Algunas bobinas en curso #1: retrato de A, de Florencia Aliberti, 2021
Paraíso, de Maddi Barber i Marina Lameiro, s'acosta a una pineda en transformació que durant dècades va obstruir vells camps de cultiu. S'interroga sobre la transformació del paisatge i els seus usos rastrejant els estrats de terra i relacions que el conformen. / A mode ritual, Claudia Claremi compleix el cicle d'un duel editant exactament un any més tard imatges en Super 8 del seu gos Caballito durant el seu últim dia de vida. / Jorge Castrillo i Pablo Paloma regiren el temps en Un viento roza tu puerta, retratant paisatges rurals d'Andalusia i apuntant-se a la idea de violència mitjançant la invocació de cantis i sons. / Cinema Semente neix per a “plantejar la utopia i estudiar la viabilitat d'un centre cinematogràfic en el rural gallec” i en el camí grava com a manera d'investigar i habitar. A Notes sobre a habitabilidade en A Barca, el col·lectiu realitza una estada en un llogaret abandonat d'Orense en la qual es relaciona emocional i audiovisualment amb l'entorn. / Algunas bobinas en curso #1: retrato de A forma part d'una sèrie de càpsules en la qual Florència Aliberti es dedica a activar la sensibilitat del cos a través de la pel·lícula,transcendint la literalitat i arribant a maneres de representar el pressentiment de la intimitat, l'erotisme o la tendresa.
Lloc: Hangar, Sala Ricson (c/Emilia Coranty 8-29, 08018 Barcelona)
Data i hora: diumenge 29 d'octubre, 18.00 h
Entrades: https://www.eventbrite.es/e/entradas-alud-3-732845750367
imatge de portada: frame de Algunas bobinas en curso #1: retrato de A