TALLER: CINEMA-ASSAIG

Feb. 26, 2019

 

El cinema-assaig (o la forma perillosa de barrejar allò personal amb el present)

Aquest taller de creació audiovisual impulsat des de la col·laboració entre HAMACA i HANGAR està dirigit a qui desitgi traballar la forma del cinema-assaig com a mitjà d’expressió. L’art digital incita a preguntar-nos Què fa el cinema avui en dia? Què queda de la seva relació allò real? ¿Perquè i per a què acumulo imatges compulsivament a l’ordinador? Què puc fer amb elles? Tractem aquestes preguntes utilitzant imatges propies i alienes, otorguem-li un nou sentit i alliberem-les dels dictamens narratius tradicionals, fent valer el nostre punt de vista sobre el món.

El cinema-assaig per la seva forma mutant (barreja de ficció, documental i experimental) sobreviu eficaçment en el complexe present audiovisual.

Objectius

Prendre conciència de tres aspectes bàsics: Quins compromisos ètics i estètics suposa treballar amb imatges digitals? ¿Com ens relacionem amb la realitat a través de les noves pantalles? ¿Quina posició assumir davant un món audiovisual hipertecnificat?

Dirigit a cineastes i artistes interessats en el cinema-assaig i autobiogràfic.

Duració: Curs de 21 hores, 7 sessions de 3 hores
Calendari: dimarts 26 de febrer i 5, 12, 19, 26 de març i 2, 9 d’abril 2019
Horari: De 18h a 21h
Places: Màxim 20 persones
Matrícula: 180 € / 150 estudiants
Inscripcions: aquí

Programa

Sessió 1 (Dur. 3hrs): Això no és una classe de guió. Aquesta primera sessió versarà sobre el procés creatiu a través d’una sèrie d’exercicis on s’exploren conceptes com: observació, visualització, intuïció, resposta emocional, inspiració estètica, significat, impacte i context cultural. Es tracta del que cada alumne vol expressar com a cineasta i per què.

Sessió 2 (Dur. 3hrs): Tècniques d’escriptura i filmació de el “jo”. A partir d’una sèrie d’exercicis que es duran a terme dins i fora de l’aula, els participants començaran a donar forma a les seves idees partint d’una sèrie de conceptes com: els sentits, les localitzacions, els objectes, personatges, diàlegs, situacions, actes, temes i preguntes.

Sessió 3 (Dur. 3hrs): Introducció a la història de l’assaig audiovisual, a través d’aspectes històrics, estètics, ètics conceptuals i metodològics que ho constitueixen.

Sessió 4 (Dur. 3hrs): La Matèria Fantasma. Què és una imatge digital? Com es compon? Quins són les noves aportacions al cinema i al cinema-assajo? El cinema digital com a art. Els arxius. Llibreries multimèdia en Internet. Canvis de paradigmes en relació a conceptes com: temps, espai, cos, moviment i realitat.

Sessió 5 (Dur. 3hrs): Tècniques d’escriptura i filmació de el “jo”. Parteix II. A través d’una sèrie d’exercicis se’ls proposa als participants maneres d’adaptació de les seves idees en forma de video-assaig ampliant el concepte a totes les seves possibilitats: des de cinema diari fins al cinema performático i interactiu.

Sessió 6 (Dur. 3hrs): Pràctica de muntatge.

Sessió 7 (Dur. 3hrs): Projecció i discussió dels projectes realitzats en el taller.

A càrrec d’Andrés Duque és un cineasta hispà-veneçolà. El seu treball més conegut és “Ivan Z”, un retrat del cineasta de culte Iván Zulueta que li va valer una nominació als premis Goya de l’Academia. Al 2011 realitza el seu primer llargmetratge “Color perro que huye”, estrenat al Festival Internacional de Cine de Rotterdam i va obtenir el premi del públic al Festival Internacional de Cine Punto de Vista. Al 2012 és un dels cineastes convidats al prestigiós seminari Flaherty que es celebra a Nova York. És professor de cine a algunes universitats com la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra ha oferit xerrades i tallers a Barcelona, Madrid, Bilbao i València. Al 2013 reb el Premi Ciutat de Barcelona per la seva pel·lícula “Ensayo final para utopía”