HAMACA PROJECTA: JAVIER CODESAL

4 de abril de 2016

1-2

 

12 d'abril a les 19.30h al Museu del Cinema de Girona (C. de la Sèquia, 1):
Presentació dels darrers treballs de Javier Codesal a Girona amb el comissari independent Juan Canela.

 

 

Projeccions realitzades amb col.laboració del centre d'art El Bòlit, el Museu del Cinema i el Cinema Truffaut de Girona.


Javier Codesal ens presenta la seva particular visió sobre el dol a partir de tres treballs de 2010 a 2014:

Canción. Durada: 22'33". 2010.
Una mare colombiana relata la mort del seu fill ocorreguda per l'explosió d'una granada mentre el nen jugava amb dos amics en una instal·lació militar. El relat de la mare s'instal.la com un acte de resistència i identitat i la més que probable repetició fa semblar un cant. Encara que la mort s'apoderi per moments, la vida sap venjar allò que la nega, obcecada , radiant.

Joropo. Durada: 2'25". 2010.
El cos mort exposat a la mirada durant el dol. Tal exposició connecta amb la naturalesa comú de les imatges, mentals o fotogràfiques, en tant que gerents d'absències. Allò familiar i allò extraordinari, en una vida de dificultat i silenci, salten per damunt de la seva funció de monument per buscar certa viabilitat en la repetició del clic fotogràfic i la sincronització a un so palpitant.

Retrato de Francisco del Río. Durada: 35'02". 2014.
Algunes escenes quotidianes de la vida d'una persona, ancorades en l'observació del rostre a partir d'una disposició excepcionalment oberta per part del retratat. Deixar-se mirar al llarg de tantes preses, en moments de naturalesa radicalment íntima i això per l'escàs temps restant molt més que per tractar-se d'això o d'allò, indica un desig de sostenir el llaç del llenguatge i de la vida inclús en l'extrem on tot això semblaria insostenible.

Javier Codesal és artista visual i poeta. Els seus projectes incorporen vídeos, fotografies, dibuixos i textos. El MUSAC va mostrar el 2015 una antologia de la seva obra titulada Ponte el cuerpo, el 2009 La Virreina Centre de la Imatge li va dedicar una altra retrospectiva sota el títol Dins i fora de nosaltres, i el 2014 va inaugurar l'espai El Gran Vidre del MACBA amb la instal·lació Los pies que faltan. Ha publicat tres llibres de poesia i un assaig sobre la seva obra cinematogràfica.