Iniciació sensorial al 16mm | 2021

Oct. 15, 2021

Un taller fílmic d'Adriana Vila Guevara

Filmació, revelat i projecció des dels sentits

Partint de la idea del cinema com a experiència, recuperant la seva essència com a mecànica i art, aquest taller busca aportar les eines necessàries i iniciàtiques per a la creació (filmació-revelat i projecció) d'una pel·lícula col·lectiva en 16mm, considerant-ho un experiment senso-fílmic.
Proposant un procés creatiu abocat a llevar-li el protagonisme a la mirada darrere de l'objectiu i a l'escolta només per al registre sonor, s'estimularan no només la vista i l'oïda en les diferents pràctiques, sinó també el tacte, l'olfacte i el gust en un conjunt de cerimònies individuals i col·lectivas de re-apropiació de les etapes de creació fílmica a través del cos.

1.- Primera aproximació a l'abecedari: De les emulsions i tipus de pel·lícules. Receptes, fórmules i processos. Algunes referències per a la inspiració.
2.-Descobriment de la mecànica i els secrets d'una Bolex. De la fosca i suada càrrega d'una bobina. (Tacte, oïda i gust)
3.-Filmació col·lectiva de pells en moviment. Temporalitats, sobreimpressions, i fosos a ulls clucs i porus oberts. (Vista, tacte, oïda i matemàtiques)
4.-Revelat, vapor i llàgrimes. Immersió en el procés blanc i negre (negatiu i reversible). De l'agudesa auditiva de la càrrega en espiral, a la meditació en la penombra pacient d'una revelació intoxicada. (Oïda, tacte, olfacte)
5.-Projecció, manipulació i possessió final. Traccions, obturacions, incineracions, i moviments per a una actuació lumínica improvisada (Oïda, tacte i vista)
 

Durada: 12 hores
Dates: 15, 16 i 17 de octubre de 16:00 a 20:00 h
Preu: 50€ públic general / 25€ per a Amigues Hamaca
Lloc: Hangar. Emilia Coranty, 16. Barcelona 08018

Inscripcions: aquí

Adriana Vila Guevara és cineasta, artista i antropòloga dedicada a la creació i la docència. La seva obra abraça la materialitat i immaterialitat del cinema, desplaçant-se entre formats analògics fotoquímics i vídeo, i les seves diferents formes d'expressió (com a projecció monocanal, performance fílmica o instal·lació). Cofundadora del laboratori de cinema analògic i independent de Barcelona Crater-Lab (crater-lab.org), actualment resident en Hangar. Ha col·laborat amb diferents institucions formatives i centres d'art i cinematogràfics nacionals i internacionals, amb tallers teoricopràctics sobre cinema i antropologia. Actualment professora de cinema de no-ficció i laboratori de cinema experimental en la ESCAC, imparteix la sèrie de cursos “Artefactes cinematogràfics” de l'Arxiu Xcentric (CCCB), i el curs de Laboratori d'iniciació a l'Antropologia de BAU. Ha projectat la seva obra en nombrosos festivals i espais d'art en el món entre alguns IFFR Rotterdam Film Festival, Oberhausen IFF, Edinburgh International Film Festival, International Video art festival LOOP, Curtas IFF Belo Horizonte, Museo de Bellas Artes Caracas, Curtas Vila do Conde, FID Marseille, Margaret Mead Film Festival, Microscope Gallery NY, Crossroads SF MoMa, entre altres.