TALLER: Iniciació sensorial al 16mm

9 de setembre de 2019

Filmació, revelat i projecció des dels sentits. Un taller fílmic d'Adriana Vila Guevara

Partint de la idea del cinema com a experiència, recuperant la seva essència com a mecànica i art, aquest taller busca aportar les eines necessàries i iniciàtiques per a la creació (filmació-revelat i projecció) d'una pel·lícula col·lectiva en 16mm, considerant-ho un experiment senso-fílmic.
Proposant un procés creatiu abocat a llevar-li el protagonisme a la mirada darrere de l'objectiu i a l'escolta només per al registre sonor, s'estimularan no només la vista i l'oïda en les diferents pràctiques, sinó també el tacte, l'olfacte i el gust en un conjunt de cerimònies individuals i col·lectius de re-apropiació de les etapes de creació fílmica a través del cos.

1.- Primera aproximació a l'abecedari: De les emulsions i tipus de pel·lícules. Receptes, fórmules i processos. Algunes referències per a la inspiració.
2.-Descobriment de la mecànica i els secrets d'una Bolex. De la fosca i suada càrrega d'una bobina. (Tacte, oïda i gust)
3.-Filmació col·lectiva de pells en moviment. Temporalitats, sobreimpressions, i fosos a ulls clucs i porus oberts. (Vista, tacte, oïda i matemàtiques)
4.-Revelat, vapor i llàgrimes. Immersió en el procés blanc i negre (negatiu i reversible). De l'agudesa auditiva de la càrrega en espiral, a la meditació en la penombra pacient d'una revelació intoxicada. (Oïda, tacte, olfacte)
5.-Projecció, manipulació i possessió final. Traccions, obturacions, incineracions, i moviments per a una actuació lumínica improvisada (Oïda, tacte i vista)

OBSERVACIONS
Els resultats del taller es projectaran durant els Tallers Oberts de Poblenou, els dies 13 i 14 de setembre. El taller subministrarà tots els materials i dispositius necessaris per a la filmació, el revelat i la projecció del resultat final.

ADRIANA VILA GUEVARA  cineasta/artista dedicada a l'exploració de la materialitat i inmaterialidad del cinema i com a acció, performance o instal·lació. Co-fundadora del laboratori de cinema analògic independent de Barcelona Crater-Lab, dedicat a la producció i programació de cinema experimental analògic, així com la recerca i formació a través de tallers teòrics i pràctics de cinema experimental en super8,16mm i altres formats argèntics i analògics. Ha impartit tallers i seminaris en diferents Centres d'art, educatius, i festivals de cinema a Europa, Amèrica Llatina i Estats Units, al costat de les seves performances i peces de cinema expandit que s'han vist entre uns altres en: Espanya (LOOP Festival, La Virreina, Europes International Festival, L’Alternativa, La Pedrera Festival de Prop, Primavera Sound, Sonar, Mostra de Cinema periferic S8, MEM), Itàlia (Analogica Film Festival) Argentina (Bienal de la imagen en movimiento BIM), Cuba (Festival de Videoarte de Camagüey), Brasil (Museo da Arte Moderna da Bahia, Curtas Belo Horizonte, Dobra cine experimental), Venezuela (Cinemateca Nacional, Museo de Bellas Artes), Mèxic (Centro de Cultura Digital, Laboratorio de Experimentacion Cinematográfica, Centro de las Artes de San Agustín), Colòmbia (Muestra Internacional de Documental de Bogotá), Francia (Le 102, le Periscope, RE-MI Bains Argentics), Suïssa (Cave 12, Oslo10 Gallery), Alemanya (Schmalfilmtage) Estats Units (Microscope Gallery, Millenium, Echo Park film Center, Crossroads film Festival, MonoNoAware Festival), Holanda (Rotterdam Film Festival IFFR).

ASPECTES PRÀCTICS

Durada: 12 hores
Dates: Dilluns, 9 de setembre de 15:00 a 21:00h | Dimarts, 10 de setembre de 15:00 a 21:00h
Preu: 20€
Lugar: hangar.org