DE LA GUERRA (NOTAS AL PIE PARA EL MOMENTO PRESENTE), per Marla Jacarilla

23 de desembre de 2024

HAMACA Publicacions 03
De la guerra (notas al pie para el momento presente) és el projecte de recerca i escriptura que Marla Jacarilla ha realitzat com a guanyadora de la II convocatoria Video-t i que ha comptat amb el treball de Miranda Pérez-Hita per a la seva dimensió gràfica.


Descarrega De la guerra (notas al pie para el momento presente), per Marla Jacarilla


En 1832 es va publicar De la guerra (Vom Kriege), una obra sobre estratègia i tàctica militar del filòsof i militar alemany Carl von Clausewitz. El llibre, tal com Marla Jacarilla descriu, ha acabat transcendint els estudis militars per a convertir-se en una referència per a les lògiques ontològiques, polítiques i econòmiques que regeixen la governança del món des del punt de vista de l'estat, del capital i dels vincles entre els cossos que l'habitem.

En De la guerra (notas al pie para el momento presente) –que, per la seva autoreferencialitat i cròniques narrades des de la primera persona, desborda la disciplina convencional de l'assaig– Marla afronta la tesi que les tàctiques de guerra dels segles passats formen part avui de la vida més mundana. L'anàlisi de discurs i estratègia es deté, per a això, en 30 vídeos de l'arxiu HAMACA que serveixen per a mostrar com les propostes de von Clausewitz es venen colant en tots els recolzes de l'ara. La perspectiva feminista i decreixentista de l'autora és present en tot el recorregut, així com una pertinença problematitzada al sector artístic i una afectació continuada pels missatges rebuts des de mitjans de comunicació i xarxes socials. En paraules de Marla Jacarilla:

«Realitzar un recorregut sinuós –una miqueta irregular i per descomptat subjectiu– per algunes obres de videoart presents en el catàleg d'HAMACA mostra com els llibres escrits per Clausewitz fa 200 anys continuen tenint vigència en el moment contemporani i al marge del context estrictament bèl·lic. Tàctiques i estratègies de guerra que s'apliquen en el context laboral, en les relacions personals, en la política, en la legislació o fins i tot en la publicitat.»

Marla Jacarilla (Alcoy, 1980)
Artista visual, escriptora i crítica cinematogràfica. Desenvolupa la seva obra mitjançant tècniques com la performance, el videoart, l'escriptura o les instal·lacions. Cerca contínuament nexes entre l'art plàstic, les noves tecnologies i la literatura per a desenvolupar una narrativitat fragmentada i esquitxada de ficció que l'espectador és convidat a recompondre. Ha participat en exposicions en el MACBA, la Fundació Tàpies, Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani, Centre d’Art La Panera, La Capella, Santa Mònica, la Fundación Joan Brossa, el Centre de Cultura Contemporània Conde Duque o el Centre del Carmen, entre altres. En l'actualitat imparteix tallers d'escriptura creativa, forma part de l'equip de redacció de la revista de cinema Filmtopia i és membre del Col·lectiu de Recerca audiovisual 1080, amb seu en el Santa Mònica.

Coordinació i edició_ HAMACA
Disseny i maquetació_ Miranda Pérez-Hita
Disseny editorial de la col·lecció_ Helga Juárez


Video-t és una convocatòria de suport a la recerca entorn del vídeo experimental sense restricció quant a la tipologia de les propostes. Des de la seva obertura en 2022 planteja l'objectiu de finançar projectes de caràcter reflexiu i propositiu, que pensen l'audiovisual experimental des de la crítica, l'especulació, l'anàlisi de cas, la tecnologia o la historiografia.
---

Amb l'ànim de continuar expandint i afectant el pensament entorn de la imatge en moviment, en 2023 es va inaugurar HAMACA Publicacions, una sèrie d'edicions digitals que recullen els treballs d'escriptura resultat de les diverses convocatòries impulsades des de 2022. Així, cada convocatòria de recerca vinculada a processos d'escriptura podrà socialitzar les seves indagacions a través de documents lliurement descarregables i transferibles.

Els projectes de recerca d'HAMACA promouen instàncies de pensament entorn del vídeo experimental des de múltiples àrees del coneixement, metodologies i aproximacions a través de vincles amb investigadores, grups d'estudis, institucions i universitats. HAMACA coordina, secunda i participa en trobades, processos d'indagació, programes de formació, creació de recursos de divulgació, així com en totes les formes de treball que resulten d'interès per a la recerca, els seus artífexs i la difusió de coneixements compilats. Gràcies al finançament públic i a acords institucionals, HAMACA també impulsa convocatòries de suport a la recerca.