ESCOLETA PER A BOOMERS

10 de gener de 2024

Projecte d'educació invertida sobre justicia ecosocial i salut mental. Promou la creació de metodologies d'aprenentatge per als qui treballen o conviuen amb joves, així com espais d'agència per a adolescents a l'aula.


L'Escoleta per a Boomers és un projecte pedagògic que busca transformar les formes tradicionals d’aprenentatge mitjançant tallers comunitaris que combinen educació artística i altres disciplines. El programa posa en joc metodologies d’educació invertida entre diverses generacions per a la capacitació i formació des de l’esperit crític de les joves, així com de les adultes amb qui conviuen. L’objectiu és comprendre com els joves enfronten la crisi ecosocial i com podem acompanyar-los de formes més conscients.

L'Escoleta per a Boomers inverteix els rols mestre-alumne: aquí són les persones joves les que defineixen els continguts i metodologies que cursaran les adultes, les quals estableixen el currículum acadèmic. Per això, l'Escuelita té una estructura en dues etapes:

  1. Un grup d’adolescents voluntàries, acompanyades per un equip de mediació, dissenyen un programa escolar per a adultes.
  2. Adultes educadores i responsables de cuidar i acompanyar joves cursen el programa escolar dissenyat per les adolescents.

La primera edició, celebrada el 2024, aborda les formes en què els joves es relacionen amb el canvi climàtic i la consegüent sensació de «fi del món» o desarrelament provocat per la crisi ecosocial. Adolescents de Puente de Vallecas (Madrid) i San Siro (Milà) han dissenyat un programa per a adultes, emprant l’art i la cultura per analitzar i abordar problemes actuals des de les seves perspectives i propostes.

~ El terme «crisi ecosocial» no només descriu el deteriorament ambiental, sinó també les desigualtats socials que l’acompanyen. Convida a reflexionar sobre la justícia climàtica i la necessitat de canviar estructures que perpetuen aquestes desigualtats per protegir tant les persones com el planeta.~

 


A Puente de Vallecas, el projecte ha comptat amb la mediació de LOCUS*, un equip que explora la relació entre cultura i salut mental, defensant els drets culturals de qui conviu amb sofriment psíquic. Amb adolescents d’un institut públic del barri, LOCUS* ha utilitzat eines màgiques, artístiques i audiovisuals per reflexionar sobre temes com «el fi del món», estimulant el pensament crític i creatiu. A Vallecas, han emprat principalment dues metodologies:

  • Visionat de vídeos experimentals de l’arxiu Hamaca per generar debats sobre temes com el fi del món, el dolor i la seguretat.
  • Creació de cartes de tarot mitjançant collage per plasmar les seves idees i emocions.

 

El resultat és un tarot educatiu, una eina dissenyada perquè les adultes experimentin, comprenguin i resignifiquin les preocupacions, interessos i somnis de les adolescents, fomentant una connexió més profunda amb les seves realitats i desafiaments.

~ Parlar de «salut mental comunitària» o fins i tot de «bogeria» visibilitza que el malestar no és només individual, sinó col·lectiu. Reconèixer el dret a la bogeria i col·lectivitzar el malestar permet qüestionar prejudicis, entendre el sofriment com a part de la diversitat humana i generar xarxes de suport comunitàries que millorin les condicions de vida en els llocs més desafavorits.~


El node de San Siro ha treballat des de la producció audiovisual i performativa, dinamitzat per les artistes i investigadores vinculades a a el laboratori de creació KinLab en processos d'activació cultural urbana, tecnologies digitals aplicades a l'impacte social i metodologies arrelades en la narració. Tot això, amb la finalitat de qüestionar definicions apreheses sobre el col·lapse, la crisi climàtica i l'avenir, donant suport a processos generatius d'autodeterminació. L'activitat ha orbitat sobre tres eixos d'acció –governança, laboratori d'art i conscienciació climàtica– mitjançant:

  • Constitució d'una assamblea en la qual posar en comú opinions i codissenyar el currículum de la escuelita.
  • Tallers centrats en la intersecció entre el canvi climàtic i la justícia social.
  • Activitats de creació en escriptura, escultura i disseny digital.

Tot això ha derivat en la construcció col·lectiva d'un refugi climàtic, un simulador d'escenaris en el qual els boomers experimenten els diversos futurs que el grup d'adolescents està imaginant i defiendendo. El dispositiu és resultat de converses, l'activació de pràctiques artístiques a l'aula, la creació d'imatges, i fins i tot d'un guió i una pel·lícula, sota el lema «el futur és ara».

~ Amb Alessandro Berti, dramaturg, vam desenvolupar un poema inspirat en un cor d’afirmacions i el vam anomenar «El poema d’un cos exhaust». Seguim el camí començant per «jo ODIO que...», passant a «jo VULL que...», «jo DESITJO que...», «jo SOMIO que...», concloent amb «jo ESPERO que...». Cada setmana realitzàvem un cercle d’intervenció on superposàvem declaracions unes sobre altres, creant un crescendo de perspectives i postures que es processaven en diversos mitjans, com música, fotografia i cinema. Per al grup, això es va convertir en una mena de ritual, un espai segur, una hora setmanal d’escolta per conèixer perspectives compartides i aspiracions que ens permetien sentir-nos unificades. ~


Itinerari de tallers
La segona etapa del projecte proposa l’activació del programa educatiu amb persones adultes que conviuen i/o treballen amb adolescents (professors, mediadors culturals, etc.). Per a l’edició a Vallecas, cada sessió ha estat guiada per un perfil expert (artistes, investigadors, mediadors i activistes especialitzats en mediació cultural des de la pràctica artística) que ha posat en joc la seva experiència per activar el programa educatiu dissenyat per les adolescents.

L’objectiu d’aquests tallers és promoure un intercanvi de coneixements entre generacions i qüestionar les metodologies tradicionals d’ensenyament. Per això, les adultes han estat convidades a resignificar els conceptes clau descrits mitjançant la creació de noves cartes de tarot que desafien la visió hegemònica de la societat:

  • Fi del món, a càrrec de Pablo Martínez
  • Dolor: «Andando, que Vienen Dando», a càrrec de Clara López
  • Contra la Sintaxi, a càrrec de Lucía Egaña
  • Navegar el virus, a càrrec de Desmusea
  • Seguretat/Glimmer, a càrrec de Gad Yola
  • Contrahechizos per hackejar el virus: «arxius bojos per imaginar futurs sensibles», a càrrec de Milagros Valerio

Consulta aquí tota la informació sobre els tallers


Disseminació i recursos públics d'aprenentatge
Finalment, les metodologies, processos i resultats s’han recollit en una publicació digital, fent accessibles les eines desenvolupades durant les diverses fases per a la seva consulta i/o replicabilitat.
Descarrega la publicació ESCUELITA PARA BOOMERS. Pautes per a un projecte d’educació invertida sobre salut mental i justícia ecosocial a Vallecas (ES) i San Siro (IT), a càrrec d'HAMACA, Landscape Choreogrphy i LOCUS*
Accedeix al recurs d'aprenentatge Este tarot es una escuelita para boomers, a càrrec de LOCUS*


Coordina: HAMACA
Col·labora: Landscape Choreography
Mediació node Vallecas (Madrid): proyecto LOCUS*
Mediació node San Siro (Milán): KINlab
Imatge gràfica: Diego Calvo Cuber

Amb el suport de: