ESCUELITA FOR BOOMERS

Jan. 12, 2024

Projecte de recerca/formació invertida sobre crisi ecosocial i salut mental. Promou la creació de metodologies d'aprenentatge per als qui treballen o conviuen amb joves, així com espais d'agència per a adolescents a l'aula.


ESCOLETA PER A BOOMERS és programa d'educació invertida entre diverses generacions. L'objectiu és bastir ponts mitjançant tallers amb base comunitària que qüestionin les jerarquies i els mètodes de l'educació tradicional, creant un espai que combini estratègies d'educació artística amb altres disciplines, per a la capacitació i formació des de l'esperit crític de les joves així com de les adultes amb els qui conviuen.

Aquesta primera edició (2024) aborda les formes en què els joves estan articulant i somatitzant el canvi climàtic i la conseqüent sensació de "fi del món" o desarrelament provocat per la crisi ecosicial. En col·laboració amb KINlab (Itàlia), des dels barris de Vallekas (IES Margerit) i San Siro (Liceo Artistico Boccioni), dos grups d'adolescents dissenyen en paral·lel el programa acadèmic per a boomers, orientat a formar a adultes que treballen, viuen i cuiden de joves. Una vegada elaborat, s'obrirà una convocatòria per a conformar el grup d'adultes-alumnes que assistiran al curs dissenyat pels joves: l'Escoleta, un itinerari de tallers impartit per artistes, investigadors, mediadors i activistes especialitzats en les temàtiques identificades per la comunitat d'adolescents. Finalment, les metodologies i resultats es recolliran en una publicació digital, fent accessible les eines desenvolupades durant el procés per al seu replicabilitat.
 

Al node HAMACA, la mediació és a càrrec de LOCUS* (coordinada per Ana CSC en col·laboració amb Francesca d'Alessandro), projecte que explora la confluència entre cultura i salut mental des d'una perspectiva crítica i comunitària. En les sessions s'activaran vídeos del catàleg d'Hamaca per a explorar d'imaginaris i estimular el coneixement, apostant per un consum crític de la imatge en moviment.
Amb l'objectiu de promoure els drets culturals d'aquells que conviuen amb experiències de sofriment psíquic, LOCUS* fomenta una perspectiva més holística de la salut mental. De manera transversal i al llarg de tot el programa, es jugarà amb l'eina conceptual del màgic, juntament amb diverses eines creatives, ja siguin relacionals, plàstiques o audiovisuals.

El node KINlab treballarà la producció artística visual i performativa des de les pràctiques DIY i el manifest gràfic. Les artistes i investigadores vinculades a aquest laboratori de creació faran ús de metodologies arrelades en la narració, els processos d'activació cultural urbana i les tecnologies digitals aplicades a l'impacte social, amb l'objectiu de donar suport a processos generatius d'autodeterminació.


Calendari 2024

hivern (gener-març)
→ recerca, mapatge de temes sobre els quals les adultes haurien d'aprofundir i prendre un rol més responsable – IES+mediadores


primavera (abril-maig) 
→  disseny del programa acadèmic per a boomers i selecció d'agents especialitzades que intervindran en cada taller – IES+mediadores


estiu (juny)
→  convocatòria oberta per a adultes, inscripció a l'Escoleta – web d'Hamaca i xarxes @hamacaonline


tardor (setembre-novembre)
→  Els tallers de l'ESCOLETA, presencial en un espai cultural de Madrid per determinar – ?
→  publicació metodologies i recursos d'aprenentatge – web d'HamacaComissaria i coordina: HAMACA
Col·labora i implementa: KINlab Landscape Choreography
Mediació i disseny de dinàmiques: proyecto LOCUS*
Imatge gràfica: Diego Calvo Cubero 


Recolza: