ESCRIPTURES DEL DOL AL VOLTANT DE LA IMATGE

12 de desembre de 2022

Un taller amb Núria Gómez Gabriel
12, 14 i 15 de desembre de 18:30 a 20:30 h



Epitafio para Alberto Cardín, Mariokissme

 

El temps actual està out of joint. És un temps que es repeteix i es replega en si mateix. Un temps desarticulat, desllorigat, desencaixat, dislocat, aguaitat, dissociat i trastornat, alhora que desarreglat i boig. És un temps que es percep poblat de presències immaterials, que sovint ens persegueixen, vigilen o posseeixen, fins a l'extrem de la psicosi. I en aquesta conjuntura temporal, matèria viva i morta, o no-morta, participen indistintament de la nostra mirada. En conseqüència, durant aquest taller tractarem de dialogar amb els espectres polítics del present, les seves vicissituds materials i formes de setge fantasmal, amb la posada en marxa d'escriptures i eines que ens permetin obrir temporalitats i rehabilitar, encara que sigui com una promesa feble, la possibilitat d'alternatives al present continu en el qual ens hem vist atrapades. Alguns eixos de treball repassaran materials audiovisuals de l'arxiu d'Hamaca, les obertures a altres temporalitats i visualitats narratives en el vampíric i fantasmagòric, o les transformacions de l'anàlisi crítica des de les escriptures del dol com a forma de restitució històrica, psíquica i emocional.



Anoche soñé que volvía a la mansión del vicio, Mariokissme


Elegies, obituaris, epitafis, cartes d'amor. Potser aquests són els registres més habituals en les escriptures del dol, la pèrdua i el dolor. Sigui quina sigui la seva forma, les literatures del dol giren sempre entorn d'una imatge, una ruïna, un fantasma o una fantasia, un monument al perdut o, més ben dit, un monument al que es reputa perdut (i potser mai es va tenir). En diàleg amb aquesta imatge, el subjecte en dol estarà obert a lliurar-se als seus sentiments i descarregar per mitjà del plor el seu dolor per la pèrdua real soferta. Pot ser que aquest plor sigui romàntic, místic, desesperat o compungit. També podria ser irònic, dissociat, radicalment combatent o fins i tot podria ser còmic. Però en tota la seva diversitat d'expressions, el plor del subjecte en dol estarà inextricablement vinculat a la ferida psíquica i emocional que ens estripa sense pietat (Chimamanda Ngozi Adiche). Al seu torn, aquesta ferida serà sempre una ferida política, històrica i cultural. Això és així perquè, en l'experiència del dol, l'activitat frenètica d'allò a què anomenem món ens colpeja com una ofensa a la desaparició de l'altre i el sòl comú que pensàvem sòlid i ferm es revela com allò que és: només una il·lusió que persistirà en el temps que portarà aquell quimèric nosaltres (Laura Llevadot).
 
En aquest taller treballarem en la cultura del dol –i de la ferida– des d'aquestes diverses dimensions (psíquica, emocional, política, històrica i social) amb la intenció de compartir eines conceptuals i d'anàlisi audiovisual, així com algunes tècniques i processos d'escriptura creativa. A nivell pràctic, el taller es divideix en tres sessions: una conferència en la qual es creuen referències literàries amb el visionat de materials audiovisuals de l'arxiu d'Hamaca com, per exemple, les pel·lícules Epitafio para Alberto Cardín i Anoche soñé volvía a la mansión del vicio de Mariokissme o Más allá del espectador. "Un slam y 3 bailes para Alberto" de José Begega; una segona sessió dedicada a iniciar un procés personal de recerca i exploració poètica amb les escriptures del duel entorn de la imatge; i, una última sessió dedicada a llegir i compartir els processos i/o resultats.

  • Sessió 1. Conferència: Dols, espectres i materialitat. Presentació del taller en relació a l'exposició Ángel peligrosamente búho [duelos, espectros y materialidad] (Barcelona Producció La Capella julio 2023). Lectures, escoltes i visionats entorn de la cultura del duel i la materialitat espectral.
  • Sessió 2. Pràctica: Escriptures del dol. Exercicis i escriptures entorn de la veu post-ferida.
  • Sessió 3. Poetry Party. Lectures amb micro obert.



Más allá del espectador. "Un slam y 3 bailes para Alberto", José Begega
 

Què cal portar de casa:
Per a la sessió 1, material per a escriure a mà o en qualsevol dispositiu.
Per a la sessió 2, d'1 a 3 llibres o publicacions (en paper o digitals) que agradi com estan escrits (al marge del seu contingut discursiu) i 1 objecte de dol sigui quina sigui la seva materialitat (fotografies, cançons, objectes quotidians, amulets, retallades de premsa, notes d'àudio, etc.). S'especificarà en la primera sessió.
Per a la sessió 3, els materials procesuals i escriptures generades durant la segona sessió.

Dates i hora: 12, 14 i 15 de desembre de 18:30 a 20:30h.
Lloc: La Capella. C/ Hospital 56, Barcelona.
Preu: gratüit

INSCRIPCIONS
Aquest taller pertany al Itinerari 2 SUSBTÀNSIA del programa  #HamacaAprèn > AmbArtistes2022. Pots accedir a dos tipus d'inscripció:
→ Inscripció al taller (només reservaràs plaça per al taller Escriptures del dol entorn de la imatge)
→ Inscripció a l`itinerari complet (3 tallers)


Núria Gómez Gabriel (Barcelona, 1987) és doctora en l'àmbit de la comunicació i les cultures visuals contemporànies per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb la tesis Espectropolíticas. Imagen y Hauntología en las prácticas artísticas contemporáneas (2020). La seva pràctica professional travessa les pedagogies crítiques, l'escriptura, la recerca artística i la comissariat d'art. Treballa com a docent en el Màster Universitari en Cultures Visuals de l'ESCAC (Terrassa) i en el Grau en Art i Disseny de la Universitat Autònoma (Barcelona). Coautora del llibre Love me, Tinder (Temas de hoy, 2019). Publica en diverses plataformes culturals com TEXTE ZUR KUNST, Caja Negra Ed.Blog, CCCBLAB Recerca i Innovació en Cultura, A*Desk Critical Thinking o TEATRÓN; i en revistes acadèmiques com Teknokultura. Revista de Cultura Digital y Movimientos Sociales (Universitat Complutense Madrid) o Contratexto (Universitat de Lima). Ha col·laborat com a curadora i investigadora cultural en institucions com Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (Madrid), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Fabra i Coats (Barcelona), Arts Santa Mònica (Barcelona), TABAKALERA (San Sebastián), CA2M (Madrid), Hangar (Barcelona), Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona) i La Casa Encendida (Madrid), entre altres; i en festivals com FEMTEK (Bilbao), Kosmopolis (Barcelona) o LOOP Barcelona.