7 de febrer de 2025
Publicació derivada de l'Escoleta per a Boomers, projecte d'educació invertida sobre justícia ecosocial i salut mental.
La Escoleta per a Boomers és un projecte pedagògic que busca transformar les formes quotidianes d’aprenentatge mitjançant tallers comunitaris que combinen educació artística i altres disciplines. L’objectiu és comprendre com els joves afronten la crisi ecosocial i com podem acompanyar-los de formes més conscients.
La Escoleta per a Boomers inverteix els rols mestre-alumne: aquí els joves són qui defineixen els continguts i metodologies que cursaran els adults, establint així el currículum acadèmic. Per això, l’Escuelita té una estructura en dues etapes:
La primera edició, celebrada el 2024, aborda les formes en què els joves estan reflexionant sobre el canvi climàtic i la conseqüent sensació de «fi del món» o desarrelament provocat per la crisi ecosocial. Realitzada en instituts públics d’Espanya i Itàlia, adolescents de Puente de Vallecas (Madrid) i San Siro (Milà) han dissenyat un programa educatiu per a adults, emprant l’art i la cultura per analitzar i abordar problemes actuals.
Aquesta publicació relata La Escuelita para Boomers i ofereix eines metodològiques —desenvolupades en el treball amb adolescents, els programes escolars que han creat i els dispositius del tarot i el refugi dissenyats pels participants— per a la seva activació en contextos futurs. Així mateix, inclou aportacions dels talleristes que han participat en la fase d’activació del programa educatiu amb persones adultes; artistes, investigadors, educadors i activistes especialitzats en mediació cultural des de la pràctica artística que han posat en joc la seva experiència per activar els eixos del programa. Concretament, aquesta publicació posa a disposició:
Recursos pedagògics
→ Aquest tarot és una escuelita per a boomers, recurs pedagògic a càrrec de Locus*
→ Futuro era ora! #3, conversa entre KinLab, Locus* i Hamaca sobre educació invertida entre generacions
Textos sobre mediació d'artistes i educadores
→ Ficcions especulatives, imatges atzaroses, muntatges dialèctics. Un tarot per a aquest fi del món, a càrrec de Pablo Martínez
→ Anant, que venen donant, a càrrec de Clara López (Mesa Camilla)
→ Quan el riu sona és perquè pedres porta, a càrrec de Lucía Egaña Rojas
→ Navegar el virus, a càrrec de Desmusea (Clara Harguindey i Daniel Pecharromán)
→ Seguretat/Glimmer, a càrrec de Gad Yola
→ Contrasorts per hackejar el virus: Arxius bojos per imaginar futurs sensibles, a càrrec de Milagros Valerio Tello
→ Poema del corpo esausto/ Poema del cos exhaust, a càrrec dels alumnes del Liceo Boccioni
Annexos
→ El tarot. Baralla retallable
→ Com construir un refugi. Un manual d’ús
Coordinació i edició_ HAMACA
Textos per ordre d’aparició_ Hamaca, Locus (Ana CSC i Francesca Alessandro), Kinlab/Landscape Choreography (Emanuele Braga, Zineb Massini) Pablo Martínez, Clara López, Lucía Egaña, Desmusea, Gad Yola, Milagros Valerio.
Traducció de textos_ Nicole Copello
Disseny i maquetació_ Diego Calvo Cubero
Resultat del projecte Z Academy for Boomers, fruit de la col·laboració entre Hamaca i KinLab/Landscape Choreography.
--
Amb l'ànim de continuar expandint i afectant el pensament entorn de la imatge en moviment, en 2023 es va inaugurar HAMACA Publicacions, una sèrie d'edicions digitals que recullen els treballs d'escriptura resultat de les diverses convocatòries impulsades des de 2022. Així, cada convocatòria de recerca vinculada a processos d'escriptura podrà socialitzar les seves indagacions a través de documents lliurement descarregables i transferibles.
Els projectes de recerca d'HAMACA promouen instàncies de pensament entorn del vídeo experimental des de múltiples àrees del coneixement, metodologies i aproximacions a través de vincles amb investigadores, grups d'estudis, institucions i universitats. HAMACA coordina, secunda i participa en trobades, processos d'indagació, programes de formació, creació de recursos de divulgació, així com en totes les formes de treball que resulten d'interès per a la recerca, els seus artífexs i la difusió de coneixements compilats. Gràcies al finançament públic i a acords institucionals, HAMACA també impulsa convocatòries de suport a la recerca.
Recolza: