ESTUDIS RAROS, per Núria Gómez Gabriel

5 de desembre de 2023

HAMACA Publicacions 01
Estudis raros és el projecte de recerca i escriptura que Núria Gómez Gabriel ha realitzat com a guanyadora de la I convocatòria Vídeo-t i que ha comptat amb el treball de Ludmila Furman per a la seva dimensió gràfica.


Descarrega ESTUDIOS RAROS, por Núria Gómez Gabriel
També disponible ESTUDIS RAROS (traducció CAT)

ESTUDIS RAROS és un assaig de Núria Gómez Gabriel que indaga en les visualitats rares, més específicament en les core aesthetics o estètiques nínxol, a partir d'una premissa: la relació entre l'interior i exterior de l'arxiu de vídeos d'Hamaca i de les imatges produïdes en els anals d'internet. Lo raro no tant com a concepte o objecte estable, sinó com a alteració i moviment en transició. Un lloc d'encreuament en el qual l'escriptura, el pensament i una manera de fer desconeguda i impròpia es compliquen i modulen una veu que integra recursos i eines especulatives. 20 problemes o qüestions que es relacionen metodològicament des de les nocions d'alteritat i diferència. Cada problema conté un interrogant, alguna cosa que ens mou a pensar i que podem o no vehicular en un àmbit de la realitat més o menys aprehensible. Sobre tal problema o qüestió sabem o intuïm alguna cosa, però partim bàsicament d'un no-saber, un innomenable. Com ens acostem lo raro i esborronador sense fixar la seva posició? Quins serien els estudis i les metodologies que abraçarien la seva impossibilitat de coneixement o explicació?

És cert que l'assaig és una manera de provar i de provar-se en l'escriptura, escrivint sobre alguna cosa des d'una presa de posició i acompanyant-nos de recursos diversos com els que disposa Hamaca i que aquí amplifica el treball de Ludmila Furman en la seva adreça d'art editorial. Així mateix, en aquest assaig, Núria Gómez Gabriel no vol tallar el nus gordià de les seves recerques anteriors. No persegueix un desenllaç ni una solució final, sinó la posada en marxa del pensament lateral: la tècnica que permet la resolució de problemes de manera indirecta i amb un enfocament creatiu. Estratègies o algorismes no ortodoxos que normalment serien ignorats pel pensament lògic.

Núria Gómez Gabriel (Barcelona, 1987)
Investigadora i comunicadora cultural. La seva pràctica travessa les pedagogies crítiques, la curaduria d'art contemporani i l'escriptura d'assaig. Doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Treballa com a docent en la Universitat Autònoma de Barcelona, en el Centre d'Arts i Disseny de Barcelona BAU, i a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). El seu treball s'ha presentat en institucions com Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), La Casa Encendida (Madrid), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Santa Mònica (Barcelona), TABAKALERA Centro Internacional de Cultura Contemporánea (San Sebastián), Centro de Arte Dos de Mayo (Madrid), Hangar Centre de Recerca i Producció per a les Arts Visuals (Barcelona), entre altres. Ha publicat els assaigs Love me, Tinder (Temas de Hoy, 2019) i Traumacore. Crónicas de una disociación feminista (Cielo Santo, 2023).

Vídeos del catàleg esmentats a Estudis raros:
_ Acciones en Casa (2005), Bestué-Vives
_ Interviewing Objects #1 (1997), Eulàlia Valldosera
_ Interviewing Objects #2 (2001), Eulàlia Valldosera
_ La Memoria Interior (2002), María Ruido
_ Nana de esta pequeña era / This little era lullaby (2019), Fran MM Cabeza de Vaca i María Salgado

Coordinació i edició_ HAMACA
Disseny editorial de la col·lecció_ Helga Juárez
Direcció d'art editorial i Disseny_ Ludmila Furman
Imatge de portada_ Ludmila Furman
 


  


  


  



Video-t és una convocatòria de suport a la recerca al voltant del vídeo experimental sense restricció en quant a la tipologia de les propostes. Des dels seus inicis a 2022, té com a objectiu finançar projectes de caràcter reflexiu i propositiu, que pensen l’audiovisual experimental des de la crítica, l’especulació, l’anàlisi de cas, la tecnologia o la historiografia.
---

Amb l’objectiu de continuar expandint i afectant el pensament sobre la imatge en moviment en 2023 s’inaugura la col·lecció HAMACA Publicacions, una sèrie d’edicions digitals que recullen els treballs d’escriptura resultat de les diverses convocatòries impulsades des de 2022 per la plataforma. Així, cada convocatòria de recerca vinculada a processos d’escriptura podrà socialitzar les seves investigacions a través de documents de lliure descàrrega i transferència.

Els projectes de recerca d’HAMACA promouen instàncies de pensament entorn del vídeo experimental des de múltiples àrees del coneixement, metodologies i aproximacions en vincle amb investigadores i grups d’estudi tant independents com institucionals. HAMACA coordina, recolza i participa en processos de socialització del coneixement, promou trobades, programes de formació i recursos pedagògics, així com altres formes de treball que recolzen la recerca, divulgació i treball d’investigació. Gràcies al finançament públic i a acords institucionals, HAMACA també impulsa convocatòries de suport a la recerca.