14 de juliol de 2025
Cicle de projeccions i col·loquis
Organitzen IDRA en col·laboració amb Hamaca
Activitat en el marc de l’exposició Fabular paisatges del programa Museu Habitat
Quins metabolismes estan darrera dels nostres paisatges? Quin és el paisatge que deixa la distribució dels aliments a una ciutat, el paisatge que amaga un port amb història colonial, el paisatge que es conforma en la frontera de les infraestructures urbanes i la mar, i com s’escull un paisatge nacional, són algunes preguntes que creuen el cicle de projeccions Metabolismes: Veure una ciutat.
Un cicle de projeccions i col·loquis per llegir com les infraestructures d’una ciutat modelen el seu paisatge, i una mà estesa a pensar cap a quins paisatges de la transició ecosocial volem caminar i quines són les pràctiques que els faran possible.
Accés gratuït i sense inscripció prèvia
Programa
14 de juliol | 18:30-20:30h
Canviar el paisatge alimentari
Projecció de Future foods, Agrilogistics i Bliss point de Gerard Ortín i col·loqui de l'autor amb Claudia Delso i Adrià Rodríguez (investigadors de l’IDRA).
Mentre el metabolisme del sistema alimentari de Barcelona es desenvolupa de forma oculta, el capitalisme verd anuncia la fi de l’agricultura. Quin tipus de règim alimentari estem habitant? Si tenim l’ocasió de veure’l, quina forma ens revela?
Sobre les pel·lícules: Future Foods ens acosta als tallers de Replica LTD a Londres, una fàbrica de menjar de plàstic que realitza attrezzo per a cinema, publicitat i aparadors. Agrilogistics analitza les recents transformacions tecnològiques en l’agricultura industrial contemporània. Bliss Point ens submergeix en el ritme cada vegada més accelerat del subministrament d’aliments i en l’aparició de nous processos tecnocapitalistes.
Lloc: IDRA – C/Balmes, 13, Barcelona
16 de setembre
Paisatge portuari colonial
Projecció de Port Trade Portrait, de David Batlle Fuster, i col·loqui de l’autor David Batlle Futer i Anyely Marín Cisneros.
Si a una infraestructura se la buida de sentit, la seva memòria pot quedar soterrada. Davant d’aquest ocultament només queda tornar a buscar formes de visionar-ho.
Sobre la pel·lícula: El documental Port Trade Portrait és un retrat d’un port reconvertit en parc temàtic, per a l’oci i gaubança del turisme, que amaga en el seu passat el pitjor dels comerços. Port Trade Portrait parla de postcolonialisme, de rics i pobres, dels quals tenen dret i dels quals no, del racisme i de la xenofòbia institucionalitzats.
Lloc: per confirmar
2 d’octubre
Paisatge dins la mar
Projecció de ruido ê, de Silvia Zayas, i col·loqui amb l’autora.
Un viatge per submergir-nos en el paisatge fronterís entre la mar i la ciutat de Barcelona. El desplegament de sentits ens impulsarà a imaginar escenaris en els quals allò que queda lluny de la nostra mirada pren una nova ubicació.
Sobre la pel·lícula: Silvia Zayas ha treballat prop de les ratlles elèctriques Torpede torpede, espècie marina abundant en àrees que l’artista amomena postpunk: zones submarines urbanes del Mediterrani català, pertanyents a entorns en constant transformació urbanística. La pel·lícula és la condensació d’un projecte col·lectiu de recerca-producció artística.
Lloc: per confirmar
9 d’octubre
Escollir el paisatge català
Projecció de Katallani de Jorge Luis Marzo i SUB (Societat U Barcelona), col·loqui amb l’autor Jorge Luís Marzo.
El paisatge ha jugat un paper clau a l’hora de construir un relat nacional. De quina forma es pot disputar? Com es construeix i com aconsegueix deixar d’altres fora?
Sobre la pel·lícula: El 1989, el President Pujol encarrega a Antoni Tàpies la decoració de la Sala de Govern al Palau de la Generalitat. L’artista tria els almogàvers com a tema. Katallani traça el procés de gestació de l’encàrrec amb alguns dels seus protagonistes principals, i mira d’esbrinar les raons que van donar forma al quadre potser més conegut a Catalunya.
Lloc: per confirmar