13 de setembre de 2022
Projecció de Carne de mi carne: entraña de María Alcaide, al costat d'una intervenció de Lucía Morales
Carne de mi carne: entraña (2021) és una vídeonarración familiar feta de teoria i vivències personals. L'àvia de l'artista, la seva cosina, el seu oncle i per descomptat el seu germà són les estrelles d'aquesta pel·lícula en la qual els límits entre ficció, assaig i documental són difusos. En aquest treball, Alcaide intenta portar a terra la teoria presentada per l'antropòloga francesa Priscille Touraille: com des de la prehistòria els homes han guardat per a si les millors peces de carn deixant les parts menys substancials per a les dones. Així, la dieta podria ser la causa de la diferència en altura i grandària entre els dos sexes i un dels primers traços de la configuració del patriarcat. Aquesta premissa implicaria que les construccions socials patriarcals es basen en una suposada superioritat biològica que s'ha heretat des de les albors de la civilització fins a l'actualitat. El germà de l'artista, hereu del negoci familiar —una carnisseria— apareix en el vídeo com una figura masculina i patriarcal, però també com un jove que intenta confrontar amb poques eines les problemàtiques d'un entorn rural que tendeix a la digitalització. El feminisme, el món rural i la desigualtat d'oportunitats són els temes principals d'aquesta peça a mig camí entre el documental i el relat familiar.
La projecció de Carne de mi carne: entraña vindrà acompanyada de la presència de Lucía Morales, que a partir del vídeo abordarà temes com els clarobscurs de la col·lectivitat sindical, l'extractivisme, l'explotació, la divisió sexual del treball, l'èxode migratori i les bretxes de classes socials. Lucía Morales (Eivissa, 1985) és politòloga, comunicadora i activista sindical, feminista, LGTBIQ i antiracista. Ha passat per diversos mitjans escrits i audiovisuals en els quals ha desenvolupat una disciplina professional lligada a les seves praxis polítiques. En l'actualitat viu i treballa a Berlín, on forma part d'una organització sindical i és membre d'un Betriebsrat (comitè d'empresa), posant el focus a protegir els drets de diverses alteritats en l'entorn laboral emmarcat en la societat de classes i la bretxa nord-sud.
Lloc: Arts Santa Mònica, Espai Bar
Data i hora: 13 de setembre, 19:00 h
Preu gratuït, entrada lliure fins a completar aforament
Aquesta sessió forma part del programa anual Dimarts de vídeo en el Centre Santa Mònica, on cada mes té lloc una projecció de l'arxiu Hamaca.