El poder de l'arxiu i la remescla audiovisual

25 de juny de 2018

Ingrid Guardiola


 

L'arxiu està vinculat amb la memòria històrica, però també amb l'expropiació i crítica cultural. El material d'arxiu audiovisual (found footage) és una eina per a la preservació i reconstrucció tant de les ferides com de les troballes del passat. Mirar cap a enrere és fer un exercici d'arqueologia a partir de l'anacronisme i la dialèctica de les imatges. Això confereix a la imatge una potència singular.

Aquest curs ofereix l'oportunitat d'explorar la riquesa i diversitat del treball audiovisual basat en arxius. A partir d'una selecció de produccions realitzades per artistes i creadors/es singulars, des dels pioners/es del mitjà fins als seus practicants contemporanis/es, s'abordaran els contextos i les preocupacions que van donar lloc a aquestes peces. I també, els canvis tecnològics en relació a l'arxiu, els seus aspectes legals, els usos ampliats i desafiadors dels arxius en el documental i l'assaig, la construcció de trames i sentits de memòria o el muntatge com a operació política en la trobada de materials públics i privats.

Dirigit a
Artistes interessats en l'àmbit audiovisual. No es requereixen coneixements específics.

Programa del taller         
1. Aspectes legals de l’arxiu
2. Genealogia, fonaments de les pràctiques apropiacionistes               
3. La recuperació dels arxius i la seva reactivació en el present
4. El muntatge com eina política o cultural

 

Durada: 12 hores
Dates: dilluns, 25 de juny | dimarts, 26 de juny  
Horari: 10.00-13.00h / 16.00h-19.00h
Preu: gratuït
Inscripcions: https://hangar.org/es/news/el-poder-de-larxiu-i-de-la-remescla-audiovisual/
 

TALLER A CÀRREC DE
Direcció:
Ingrid Guardiola productora, investigadora i realitzadora audiovisual. Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra amb la tesi La imatge dialèctica found footage: un hiperarxiu de conceptes visuals. És professora associada del grau de Comunicació Cultural a la Universitat de Girona i membre del Comitè Executiu del Consell de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. En l'àmbit de la gestió i producció cultural coordina el MINIPUT (Mostra de TV de Qualitat), i coordina, produeix i realitza alguns dels continguts del projecte d'assaig audiovisual Soy Cámara (CCCB). Acaba de realitzar el seu primer llargmetratge documental, Casa de nadie (2017).

Convidades:     
Flor Aliberti centrada en el vídeo i el cinema experimentals, les seves propostes exploren, a través del muntatge i la recuperació de materials diversos i les possibilitats de resignificació de les imatges, dotant-les de nous contextos de lectura i interpretació.
Eugeni Bonet toca diverses tecles en els àmbits del vídeo, el cinema i els mitjans digitals. Des dels anys setanta, la seva activitat s'ha desembolicat entre la reflexió i la pràctica, i entre el marc de les arts visuals i els de la imatge en moviment. Des del 2005 dirigeix un curs de postgrau en Videoart i aplicacions a les arts de l'espectacle, per la Universitat Ramon Llull.          
Abel Garriga advocat en exercici des de 1995. És especialista en drets d'autor i propietat industrial. La seva pràctica professional se centra en l'articulació de les possibilitats que obren la tecnologia digital i el marc legal vigent. Va redactar la primera llicència copyleft adaptada al marc legal espanyol i ha col·laborat amb Creative Commons.
Diana Toucedo és cineasta. Recentment ha presentat Trinta Lumes en la Berlinale i al festival D’A pel qual ha obtingut el premi de la Crítica. Va estudiar el grau de cinema en la ESCAC (UAB) en l'especialitat de muntatge i el máster de teoria cinematogràfica contemporània a la Universitat Pompeu Fabra. És professora del màster de documental creativa de la UAB.