Vídeo en línia. Manual de supervivència en un entorno hostil

Sept. 14, 2018

A càrrec de Juan Lesta


INTRODUCCIÓ

Comencem per definir què és un vídeo, que avui dia ja no està tan clar.  Qui no ha escoltat una cançó en Youtube? És això un vídeo? Si som estrictes no, ja que un vídeo és tot aquell contingut que utilitza tècniques per a reproduir imatge en moviment. Això és molt ampli, i inclou des d'una animació d'una icona quan premem en el nostre mòbil, a un panell d'informació en el metro, la pantalla de la impressora o una pel·lícula al cinema, òbviament. Tots ells utilitzen imatges en moviment i, per tant, són vídeo. Si observem acuradament descobrirem que estem envoltats de vídeos en el nostre dia a dia.

En què consisteix el vídeo en línia? Des de l'aparició d'internet, i més en concret la web, s'han anat posant a la disposició de tots/es nosaltres infinitat de formats contenidors d'informació. Al principi, i per qüestions tècniques, es va començar utilitzant text amb enllaços (hipertext), després petites imatges, fotos, bases de dades i un llarg etcètera es van anar sumant a mesura que les característiques tècniques de la pròpia xarxa i de l'accés a aquesta s'anaven perfeccionant, i milloraven en velocitat i capacitat de transmissió de dades.

Cadascun d'aquests nous formats han representat canvis en la manera en que entenem la pròpia web, però el vídeo ha suposat una revolució no només en la comprensió d'internet sinó també en el nostre accés a la informació. Des del moment en què ordinadors, connexions i servidors van ser capaços tècnicament de distribuir vídeo, aquest format no ha fet més que créixer fins a representar un dels suports per a la informació en línia més rellevants en l'actualitat. Avui dia qui no es comunica a través de vídeos “no existeix” de la mateixa manera que abans es deia que qui no tenia pàgina web en internet “no existia”

 

 

Però què és el vídeo en línia? El vídeo en línia abasta una gran diversitat de sistemes que ens permeten gaudir d'imatges en moviment en els nostres dispositius a través d'internet. Això no és poca cosa, ja que si ho pensem no es limita a Youtube, vídeos de TikTok o els Stories d'Instagram. Una videoconferència, una retransmissió en directe, un gif animat*, les capçaleres de Facebook en moviment, el nostre avatars de xarxes socials… suporten, exclusivament o no, el vídeo. De fet des que sortim de casa estem rebent centenars d'impactes de vídeo, i la majoria són distribuïdes per sistemes de vídeo en línia, com per exemple, les pantalles informatives del metre, autobús, la publicitat en tanques, esdeveniments esportius… tot està ple de vídeo.

Encara que pugui semblar increïble el format GIF neix en 1987, abans que la web (1993), i encara que és un format molt rudimentari que va estar en desús molt temps, ha tornat a utilitzar-se de manera massiva per la seva capacitat per a contenir petites i senzilles animacions sense so.

La democratització de què?
Cada vegada que alguna cosa es fa popular, el mercat tracta de Colaborancol·locar-li l'etiqueta de “democratitzat”. És cert que Youtube, TikTok o plataformes similars han possibilitat que els creadors tinguin una finestra oberta al món on mostrar les seves creacions, però no és or tot el que rellueix.

Youtube decideix quins continguts tenen més o menys visites en funció dels seus interessos. Et donarà suport sobretot quan vegi que ets un negoci i que pots generar milions de visites. Si no tens aquest perfil seràs un dels milions i milions d'usuaris que alimentem el seu negoci rebent a canvi els seus serveis “gratuïts”, que no és poca cosa.

D'altra banda, aquests models de negoci han fet que els beneficis econòmics s'hagin concentrat en molt poques persones i empreses gegantesques que ingressen quantitats ingents de diners, deixant molt poc per als qui tenim audiències modesta o baixes. No desespereu, hi ha munts de models de negoci fora de Youtube (fins i tot dins), aprofiteu els beneficis que us ofereixen aquestes plataformes sense renunciar als vostres ideals ni objectius. Tecnològicament tenim accés a eines impensables fa tan sols cinc anys i a costos ridículs, aprofitem aquest potencial de l'accés a elles i afegim-los el nostre talent.

MODELS

Video OD (on demand) vs Streaming. Es el mateix Youtube, Vimeo, Netflix, Hangouts, Stories, TikTok, Twitch?
Sí i no. Tots ofereixen el mateix, que és “veure vídeos” però amb diferents maneres d'ús i tipologia. Podem utilitzar dos mètodes de classificació de les plataformes de vídeo:

1. En funció de si s'ofereix vídeo en directe no
Existeixen sistemes que ens permeten retransmetre imatges que estan ocorrent en un altre punt a temps real, ja sigui de forma professionalitzada (televisions) o més personal, per exemple amb els nostres mòbils (Hangouts, Skype, Appear.in, directos de Facebook e Instagram, i inclús la videoconferència de Whatsapp o les retransmissions de Twitch).
En canvi altres sistemes emmagatzemen vídeos que podem visualitzar quan ho desitgem. Es tracta de repositoris de vídeos que principalment no són enregistraments en directe (Youtube, Vimeo, Netflix, Filmin, HBO).

2. En funció de si el contingut és obert o no
Plataformes com Youtube, Facebook i moltes televisions ofereixen (en principi) tot el seu catàleg o gran part, de forma gratuïta, a canvi d'inserir-nos publicitat i de recopilar les nostres dades personals per a oferir-nos aquesta publicitat personalitzada. En contraposició hi ha plataformes que ofereixen tot el seu catàleg de forma gratuïta i lliure, com archive.org, on podem trobar plans solts, curts, pel·lícules i tot tipus de continguts lliures de drets i de forma gratuïta. Entre aquests dos models existeixen uns altres que ens ofereixen el seu catàleg sense publicitat i preserven (en principi) més la nostra privacitat a canvi de pagar diferents tipus de quotes, com Netflix, Filmin, Mubi, Movistar, etc.

La tendència actual és oferir diferents tipus de models de pagament. Així Youtube ha començat a oferir subscripcions mensuals per a accedir a algunes de les seves funcionalitats o a la música, mentre Vimemo ofereix gran part del seu catàleg online, però els seus usuaris poden cobrar a la seva audiència per cadascuna de les seves pel·lícules o protegir-les mitjançant contrasenya.

Tots aquests sistemes de classificació són relatius i estan en constant canvi. Res impedeix a Netflix oferir vídeo en directe igual que existeixen plataformes que combinen quota mensual amb pagaments aïllats per pel·lícules com per exemple Filmin.

VOD, OTT, SVOD, TVOD, AVOD, ¡SOCORRO!
Com vam veure, el tema del vídeo en línia és bastant més complex del que sembla. Existeixen munts de diferents vies, formats i models de negoci després del vídeo en línia.

Quan veiem vídeo en el nostre mòbil, tablet, etc. el que volem és que després de donar-li al play el vídeo comenci a reproduir-se, sense més. Veurem què pot haver-hi darrere d'aquest play en funció dels seus models de negoci i tipus de tecnologia:

1. OTT Over The Top
Aquestes sigles defineixen els sistemes de visionat de vídeo que utilitzen internet com a infraestructura per a distribuir els continguts. Netflix, Filmin, HBO, Youtube, Movistar, per exemple, utilitzen aquest sistema.

2. VOD: Video On Demand
Aquestes sigles es refereixen a sistemes en els quals podem decidir quins vídeos veiem i quan ho fem, al contrari, per exemple, del que fan les televisions en les quals els continguts només es poden veure quan s'emeten. Dins del VOD hi ha diferents models de negoci que analitzarem:

2.1. AVOD: Advertising Video On Demand
Aquesta denominació s'aplica a aquelles plataformes de vídeo que no ens cobren per veure els seus continguts, però que obtenen ingressos a través de la publicitat que insereixen en els continguts. Aquest sistema és l'utilitzat per Youtube i gran quantitat de canals en línia de televisions tradicionals com A3, La Sexta, etc.

2.2. SVOD: Subscription Video On Demand
Aquest és el model de negoci que ens ofereix una sèrie de continguts a canvi d'una quota mensual. Per exemple Netflix o Movistar.

2.3. TVOD: Transactional Video On Demand

Algunes plataformes, com per exemple Filmin o Vimeo, ens donen la possibilitat de pagar exclusivament pel que volem veure, és a dir, paguem cada vegada que veiem un contingut concret. Les quotes solen ser més baixes que les mensuals.

Existeixen plataformes que ofereixen diversos sistemes i que barregen els anteriors, per exemple, Filmin ens ofereix un model de subscripció mensual SVOD i també TVOD pagant només pel que veiem, d'aquesta manera podem triar aquella que més ens interessi a cada moment.

COM GESTIONAR LES MEVES CREACIONS

On pujar els meus vídeos? Analitza la plataforma que et convé.
Anem ara a centrar-nos en la nostra realitat fora de plataformes de grans companyies. Som creadors de petites peces de vídeo que volem compartir, i necessitem d'una plataforma per a això, quin triar? La resposta és complexa, hem d'analitzar molt bé quins objectius volem assolir i quin tipus de continguts produirem per a trobar la plataforma que encaix en el nostre perfil.

El primer és analitzar el tipus de contingut. Per exemple, Vimeo està més inclinat cap a obres d'autor, curtmetratges i contingut creatiu, i no accepta vídeos de donem de partides de videojocs. Youtube, en canvi, és molt més generalista i accepta qualsevol contingut i és totalment gratuït. Per part seva, Vimeo ens ofereix un model gratuït que es converteix en model de pagament per subscripció per a accedir a determinades funcionalitats professionals, com per exemple pujar molts vídeos o molt llargs cada setmana.

El primer que hem de pensar és on solem veure nosaltres vídeos que s'assemblin als que volem fer, possiblement trobem aquí la plataforma idònia. Investiguem com ho fan creadors/as similars a nosaltres/as, o aquells que són el nostre referent.

Un altre aspecte important és saber si són plataformes obertes o no. Per a publicar en Youtube, Vimeo, TikTok, Twitch, Dailymotion, Instagram o Facebook només hem de crear un compte i donar-li en compartir “”. En canvi col·locar els nostres continguts en plataformes com Playz (TVE), Flooxer (A3) o MTMAD (T5) requereix que aquesta plataforma ens hagi “fitxat” i que compri o produeixi els nostres continguts.

En general les plataformes obertes com  Youtube o TikTok són una bona eina per a publicar el nostre contingut i donar a conèixer el nostre treball per a més endavant poder accedir a plataformes tancades. Un exemple d'això és Looser la sèrie de Sóc una desgraciada. Abans de ser fitxada per Flooxer va aconseguir molta rellevància en plataformes com Youtube, Instagram i Twitter, la qual cosa li va obrir les portes a moltes oportunitats.

No oblideu que hi ha vida més enllà de les plataformes, i que el vídeo es pot publicar de manera molt senzilla en les nostres webs personals, blogs, etc. Avui dia si ens agrada una mica el món de la informàtica és molt senzill publicar i controlar els nostres continguts. Per què haver d'adaptar-me als estàndards de Facebook, Youtube, TikTok, etc, si no m'acaben de convèncer? per què lamentar-me que tal plataforma es fusioni amb una altra o que ja no implementi la meva funció favorita? La web és oberta i lliure i això ens permet poder ser independents de grans marques i les seves plataformes.

Què passa si pujo un vídeo a una plataforma? S'ho queden? Quin control tinc sobre els meus continguts?

Anteriorment parlàvem que l'elecció de la plataforma era crucial ja que ha d'adaptar-se al nostre contingut. Però no només hem de fixar-nos en aquest aspecte, hem de conèixer quina política sobre drets d'autor i propietat sobre els continguts apliquen. Existeixen un ampli ventall de possibilitats, des de Facebook, que es reserva el dret a fer amb el nostre contingut gairebé el que vulgui, a plataformes com Vimeo o Youtube que ens permeten almenys seleccionar entre diferents tipus de llicència, entre les quals trobem alguna Creative Commons (veurem més endavant què és això).

Abans de llançar-nos a pujar els nostres vídeos a una plataforma convé fer un cop d'ull a les seves TOS (Terms of Service) i buscar per Internet opinions d'altres usuaris. Això no vol dir que vetem, per exemple, a Facebook per tenir un TOS abjecte, ja que igual ens pot convenir pujar a aquesta plataforma parteix del nostre contingut i atreure nostre publico, que està en aquesta xarxa social, cap a altres serveis que ens convinguin més, o simplement obtenir difusió.

En contraposició a aquests models està, per exemple, archive.org una espècie de biblioteca digital global que només allotja contingut lliure de drets (domini públic). La seva estructura organitzativa és la d'una ong, en la qual ningú obté rendiments econòmics, i les despeses dels quals de funcionament i personal són sufragats per donacions altruistes.

Propietat intel·lectual, què és això i per a què em val?
Quan som els creadors d'un vídeo, o de qualsevol contingut cultural, som els que posseïm la propietat intel·lectual sobre aquest. Com a propietaris intel·lectuals tenim certs drets sobre aquest contingut, en concret dos grups de drets d'autor: els morals i els patrimonials. Els drets morals són, per exemple, l'obligació al fet que se'ns reconegui com a autors d'aquest contingut (això impedeix que el mateix pugui ser mutilat o fragmentat). Aquests drets són irrenunciables i no podem vendre'ls en el context europeu. Els patrimonials són aquells que ens permetran cobrar drets d'autor cada vegada que, per exemple, el nostre vídeo sigui venut o programat en una televisió

En internet, desgraciadament, és complicat cobrar drets d'autor. Actualment, i des de fa temps, s'està lluitant perquè grans empreses com Google, que gana grans quantitats de diners a costa d'aquests continguts, pagui a les entitats gestores de drets d'autor quotes perquè es reparteixin amb els creadors de continguts o per a finançar polítiques governamentals de suport a la creació.

Encara que sembla una cosa farragosa i burocràtic, és molt important poder acreditar que som els creadors del nostre contingut.

L'ús natural d'internet ens porta a reutilitzar, compartir i difondre continguts que a vegades no han estat creats per nosaltres mateixos, això no té perquè ser un problema sempre que actuem amb certa cautela i respecte a els i les creadors/es originals d'aquests continguts, per exemple sol·licitant-los permís (si és possible) o simplement citant-los/es quan correspongui.

Hem de ser acurats quan utilitzem material d'altres creadors/es per als nostres vídeos (músiques, gràfics, etc). És important conèixer la llicència de tots els materials que usem, i si aquesta ens ho permet usar-los. Sempre trobarem repositoris amb materials lliures de drets. També podem encarregar a amics (dibuixants, músics, etc) que col·laborin en els nostres projectes. Així, a més el contingut serà més exclusiu i original.

En l'actualitat plataformes com Youtube (i moltíssimes més) utilitzen Content ID. Aquests sistemes rastregen els continguts pujats a la recerca de materials no autoritzats. Si per exemple, utilitzem una cançó per a la qual no disposem de drets, Content ID bloquejarà el vídeo i obrirà un període de disputa en el qual podem retirar el vídeo, canviar-li la música, demostrar que tenim els drets i en alguns casos inserir publicitat en el nostre vídeo, per la qual no cobrarem res. Aquests processos són lents i tediosos. Si tenim una data de presentació, és bona idea pujar el vídeo amb dies d'antelació per si salta el Content ID.

Tipus de llicència: com seleccionar què es pot fer amb els meus vídeos.
Una vegada queda demostrat que som els autors del nostre vídeo ja podrem decidir quins usos permetem que es faci del nostre contingut. En aquest sentit tenim dues opcions:

a) Llicenciar el nostre vídeo com © Copyright, el que farà que qualsevol ús que es faci del nostre contingut haurà d'estar prèviament autoritzat. Ningú podrà compartir-ho, visualitzar-ho, vendre-ho, reutilitzar-ho, etc. sense un acord i/o pagament previ.

b) Llicenciar amb domini públic o CopyLeft. En aquest cas donem el nostre contingut al procomú, i qualsevol podrà visualitzar-ho, distribuir-ho, fins i tot vendre-ho i fer negoci amb ell, sense necessitat del nostre consentiment, ja que hem renunciat als nostres drets sobre ell en favor de la comunitat.

(nota) Tots els continguts passen a aquest estatus de domini públic després de setanta anys de la mossega dels autors.

Enmig d'aquestes dues opcions estan les llicències Creative Commons, que permeten seleccionar el que permetem que es faci amb la nostra creació, per exemple, podem permetre que la gent pugui veure-ho i compartir-ho, però impedir que es faci negoci amb ell sense el nostre consentiment. Podem també permetre que sigui modificat o reutilitzat o no.

Triar una llicència adequada és crucial i hem d'analitzar molt bé quin és l'objectiu del vídeo abans de seleccionar l'una o l'altra llicència, ja que una vegada adoptada canviar-la és molt complex.

Com demostrar que ets tu el creador o la creadora i no Mark Zuckerberg.
Com a creadors/es és important és poder demostrar que nosaltres/as som els/as veritables/as autors/as dels nostres vídeos. Per a això tenim moltes vies, però les més comunes són el Registro de la Propiedad intelectual (de l'Estat) o SafeCreative,una empresa que es dedica a registrar i certificar que som els autors de les obres que registrem en el seu sistema. Tant el RPI com SafeCreatrive s'encarreguen de certificar els qui són els/as titulars dels drets dels continguts. Per a això, ens requeriran d'enviar aquests continguts acompanyats de formularis i fitxes de cada contingut.

A més existeixen altres vies que podríem utilitzar per a demostrar que nosaltres som els/as autors/as d'un contingut, com per exemple, ficar-lo en un sobre, tancar-lo de manera que sigui impossible obrir-lo sense trencar-lo, i enviar-nos-el a nosaltres/as mateixos/as. Si guardem aquest sobre sense obrir, en cas d'un litigi legal podem lliurar-lo al jutge com a prova que nosaltres/as som autors/as del contingut, a la data en què es va expedir el sobre.

No hem d'obsessionar-nos amb aquests processos, però tampoc oblidar-los. Registrar cada cert temps totes les creacions que hem publicat ha de formar part del nostre treball, igual que fer còpies de seguretat, editar o sonoritzar-los.

Consideracions Legals

A més dels temes que acabem de comentar respecte a la propietat intel·lectual hem de tenir en compte altres nocions bàsiques:

a) Totes les persones que salin en un vídeo han d'haver-nos autoritzat a gravar-los (l'ideal és que ens signin un permís escrit). A més hem de ser extremadament acurats/as amb la imatge de els/as menors d'edat, ja que estan molt més protegits, i MAI han de sortir sense que els seus tutors hagin autoritzat prèviament al fet que apareguin.

b) Tingueu en compte que en molts espais privats o públics, per a gravar un vídeo necessitem obtenir un permís o autorització. Assabenteu-vos bé abans que us tallin l'enregistrament per no disposar d'aquest.

Per què pagar pel que puc tenir gratis? I no parlem de pirateria, ate.
En moltes ocasions podem detectar que ens pot compensar utilitzar una plataforma de pagament enfront d'una gratuïta. En general les plataformes de pagament ofereixen eines exclusives o professionals i de personalització de l'experiència, amb les quals les gratuïtes no compten. Per exemple Vimeo, en la seva versió de pagament, ens dóna la possibilitat poder pujar més vídeos a la setmana, accedir a estadístiques avançades o protegir els nostres vídeos amb contrasenya, funcions que Youbube no ofereix. A més, Vimeo és una plataforma que se centra en continguts creatius, així que analitzades les dues ofertes pot compensar-nos pagar la petita quota de Vimeo pels avantatges que ens ofereix.

 

 

Recordeu que si un servei d'internet és gratuït, nosaltres/as som el producte que vendrà aquesta corporació (no té perquè ser dolent si som conscients d'això).

Resumint, no ens tirem al gratis sense pensar-ho, moltes vegades surt més car; però tampoc paguem a la babalà per funcions que no necessitem. I no oblidem que moltes eines de pagament tenen equivalent lliures com per exemple Libreoffice (gratis i lliure) en substitució de MS Office (propietari i de pagament).

Vídeos per a Instagram, TikTok, Fb, Youtube, Twitch… val posar el mateix en totes les plataformes?

No! Ja hem parlat sobre les particularitats de cada plataforma. Hem de detectar quina és la plataforma idònia per als nostres continguts (fins i tot dins d'una plataforma pot haver-hi diverses formes d'integrar els nostres vídeos). Les conseqüències d'aquestes eleccions són molt importants.

Alguns aspectes importants a tenir en compte són:

a) La durada del nostre vídeo. En internet és complicat que l'audiència “aguanti” més de 3 minuts, però en cada plataforma els/as usuaris/as reaccionen de diferent manera. D'altra banda, algunes plataformes limiten la durada del vídeo (Instagram, per exemple, a 1 minut de durada), mentre que un vídeo llarg podria funcionar (Vimeo o Youtube).
b) El format. Pot ser convenient tenir alguns coneixements de formats d'arxiu, resolucions, etc. Actualment s'utilitzen estàndards com el 1920x1080 píxels per a pantalles d'ordinador o TV, 1080x1080 píxels per a pantalles quadrades o 1080x1920 per a vídeo vertical.

Instagram utilitza format quadrat, vertical o panoràmic (pel seu ús majoritari en el mòbil); mentre que Vimeoi Youtube estan pensats per a pantalles tipus televisió (16:9). Facebook i Instagram són casos interessants ja que depenent d'on pugi el meu vídeo el format pot ser vertical (Stories i recentment IGTV), horitzontal o quadrat.

I si em tanquen el compte?Gran quantitat de serveis en línia han estat tancats per diversos motius d'estratègia comercial, econòmics, judicials, fallides… deixant als usuaris a l'estacada. Sobretot els serveis gratuïts poden ser cancel·lats sense previ avís, això ha passat amb quantitat de serveis de Google com Wave, Reader o el cas del tancament judicial de MegaUpload en 2012… hem de tenir en compte aquesta possibilitat. En aquests moments no sembla viable que Youtube o Facebook vagin a tancar ja que són serveis a l'alça i generen molts beneficis, però tot això pot canviar i hem de poder tenir el control dels nostres continguts si això passa, conservant còpies dels vídeos en més d'una localització, oferint-los des de plataformes independents… etc. Es parla molt en els últims temps sobre la “sobirania digital” que aconsella no dependre, o fer-ho el mínim, de plataformes externes per a continuar “existint” en la xarxa. Com a exemple tenim el correu electrònic. Podem optar per la senzillesa de tenir un compte en Gmail, Yahoo, etc. de manera gratuïta, però en un futur aquestes empreses podrien tancar aquest servei i deixar-nos sense correu. En canvi, si optem per contractar un servei privat tipus micorreo@minombre.info haurem de pagar i gestionar el nostre sistema, amb l'enfarfec que això suposa, però ningú podrà tancar-nos mai el compte, ja que tindríem independència tecnològica.

A més, una plataforma pot tancar-nos el compte perquè considera que el nostre contingut no és conforme amb la seva política de continguts. Un cas àmpliament comentat i rebutjat és la censura que aplica Facebook sobre els continguts que inclouen mugrons, sense importar-los que no es tracti de contingut eròtic com és cas d'obres d'art o imatges de dones alletant als seus bebès.

Necessito coneixements tècnics i de llenguatge?
Sempre! És cert que qualsevol pot fer els seus vídeos sense tenir ni idea. Si té una cosa bona que comptar i una mica de talent o capacitat de comunicar pot funcionar… però si a més tenim uns coneixements mínims de guió, realització, maneig de càmera i il·luminació i so, els nostres vídeos milloraran exponencialment. Avui dia hi ha munts de llocs en la xarxa on aprendre a manejar una càmera, il·luminar, etc, fins i tot Youtube i Google ofereixen cursos en línia gratuïts per aprendre a fer els nostres vídeos.

 

 

Estratègia de difusió
És molt important tenir un pla. Pensar no ja què voldré comptar avui, si no què comptaré demà, passat… dins d'un mes. Decidir si faré un curtmetratge com a contingut aïllat, o si vull ser Youtuber i llançar un vídeo cada setmana. En tots dos casos, cal tenir una estratègia de comunicació perquè els nostres vídeos tinguin la major difusió. Grups de whatsapp, snapchat, telegram, llistes de correu, etc. són canals en els quals podem anar guanyant visites. Però també ho són els mitjans especialitzats on pugui encaixar el nostre vídeo. Si farem un videotutorialsobre hackeig  de videoconsoles, per exemple, podem enviar-li-ho a llocs que siguin aficionats al tema i potser el publiquen en les seves xarxes i fins i tot ens facin un article.

Pensem sempre en com reaccionaríem si fossim usuaris/as als nostres vídeos, per a saber on i com reaccionarà el nostre públic.

En l'estratègia de difusió podem plantejar-nos pagar a les plataformes perquè el nostre vídeo obtingui més visualitzacions. Les marques estan contínuament inserint vídeos en les nostres xarxes socials (contingut patrocinat) i paguen, per exemple, a Facebook perquè ho faci. Nosaltres podem fer-ho també i segmentar a quin tipus de persones ens dirigim: edat, idioma, zona geogràfica, gustos que té, aficions, etc. Al fet que enteneu ara perquè aquestes empreses volen emmagatzemar les nostres dades i saber com més millor sobre les nostres vides.

Anàlisi d'audiències, realment em veu algú?
El més segur és que no… almenys al principi. És dur veure que el nostre vídeo a penes supera unes desenes o centenars de reproduccions o "likes", però al principi és normal, no cal desanimar-se. A més molts continguts no són massius per naturalesa i no hem d'esperar que donin un pelotazo de reproduccions, si no que guanyin reproduccions lentament, i que hi hagi interacció amb l'audiència.

És important aprofitar les eines d'audiència que ens donen les plataformes per a saber qui i quan ens veuen, com han arribat al nostre vídeo, en quin punt del vídeo l'abandonen i premen en un altre lloc, etc. És de vital importància utilitzar un títol correcte i una bona descripció per als nostres vídeos, així com etiquetar-lo degudament, ja que els cercadors, algorismes varis i els/as propis/as usuaris/as utilitzen aquesta informació (entre altres) per a localitzar continguts. De nou pensem en quines paraules usaríem nosaltres per a trobar els nostres vídeos, i utilitzem-les. És bona idea, també, buscar vídeos similars als nostres que tinguin molta audiència i veure quin títol, descripció i etiquetes ha utilitzat.

D'altra banda, és importantíssim que els nostres vídeos tinguin una pantalla de presentació "preview" el més atractiva possible. Quan un cercador ens retorna desenes de vídeos, la qual cosa veurem és un llistat de títols i imatges de presentació. Hem de seduir des d'aquest moment a la nostra audiència.

IMPORTANT! no facis trampa, no intentis posar etiquetes que no es corresponen amb el teu contingut o utilitzis descripcions enganyoses per a atreure visites. Aquestes tècniques fan que perdis tota la teva credibilitat i que la gent deixi de seguir-te. Tots hem sofert aquests desencisos quan en consultar un contingut descobrim que no es correspon amb la realitat. Aquestes visites gairebé segur que no es comptabilitzaran en durar uns segons, i rebrem males valoracions, comentaris negatius, i fins i tot denúncies.

No hem de fomentar una xarxa plena de vídeos escombraries. Allò que no ens interessi que romangui en la xarxa, esborrem-ho, i indexem el nostre contingut de forma precisa i real. Penseu que en el futur tots aquests vídeos seguiran aquí i formaran part del nostre passat digital.

L'anhelada viralitat, què és? i, sobretot, per a quin val?
Estem cansats de sentir que un vídeo es fa viral. Bàsicament és l'efecte de contagi que té lloc quan un contingut és replicat, i difós voluntàriament per la nostra audiència, fent que guanyi reproduccions de forma exponencial. Aquests vídeos s'utilitzen per a guanyar visibilitat, anunciar productes o vendre idees, ja que sempre resulta més creïble que un amic ens recomani un vídeo al fet que la recomanació vingui d'un enllaç patrocinat de Google, per exemple.

La viralitat s'ha utilitzat a tots els nivells, portant a l'èxit a petits creadors que veien com el seu contingut era visualitzat per milions de persones, però també s'han creat campanyes d'opinió, polítiques i comercials aprofitant aquest efecte. El problema de la viralitat és que és difícilment controlable. És imprevisible quan un vídeo serà viral, però és una eina perfecta per a guanyar visibilitat i fins i tot ingressos.


BUSCANT RENDIBILITAT

Com es guanya diners aquí? Qui ho guanya?
Aquest és un tema complex. Youtube mou milers de milions de dòlars a l'any mitjançant publicitat en els vídeos. Vimeo guanya diners a través dels seus subscriptors. Aquestes plataformes són les veritables beneficiàries del vídeo en línia. Com a creadors/as podem accedir a obtenir beneficis de diverses maneres, però en totes elles, guanyar diners requerirà d'un esforç titànic per part nostra. Youtube, per exemple, ens ofereix la possibilitat de posar publicitat en els nostres vídeos i compartir amb nosaltres els beneficis. Vimeo en canvi, ens ofereix la possibilitat de cobrar als espectadors per veure el nostre contingut i portar-se un petit marge per la gestió. Facebook en l'actualitat no ofereix cap model de retorn econòmic pels nostres vídeos encara que estan en fase de prova amb un sistema d'inserció de publicitat enmig dels vídeos.

En qualsevol d'aquests casos (excepte Vimeo) necessitarem audiències molt altes per a ingresses quantitats que no siguin ridícules. Com a referència penseu que cada vegada que el vostre vídeo es vegi podreu ingresses entorn de 0,01€ usant Youtube... feu comptes vosaltres mateixos. D'altra banda, fins a tenir una audiència mínima, és possible que la plataforma ni ens activi les opcions d'ingressos per visionat. En qualsevol cas, si els nostres vídeos tenen menys de 20.000 visites, és millor centrar-se en millorar-los i arribar a més públic abans de pensar a obtenir ingressos. Per cert, no sempre voldrem obtenir benefici econòmic, i menys a curt termini. Hi ha milers de carreres professionals que s'han forjat a força de “regalar” part dels seus continguts.

Però llavors, es pot viure d'això?
La resposta és SÍ, però com en tota professió no és fàcil i només alguns/as ho aconsegueixen. Al principi es va tractar de vendre que la digitalització del vídeo donaria accés al fet que molts/as creadors/as difonguessin la seva obra i que guanyessin diners amb ella. Això no és del tot cert, ja que d'una banda els creadors sí que poden posar a disposició pública les seves obres, però aquest mitjà està dissenyat de manera que una elit guanya molts diners, mentre que el 99,99% dels creadors obtenen ingressos pírrics o directament nuls. La realitat és que es poden obtenir beneficis econòmics dels nostres continguts, bé per publicitat, patrocinis, pagament per visualització, etc. l'elecció del model a utilitzar dependrà molt del tipus de contingut que estem creant. No és el mateix fer curts de ficció, animacions, p ser Youtuber, cada uns d'aquests casos requerirà d'estratègies molt diferents.

És important insistir que la rendibilitat no té per què ser directa. Tenir bones dades d'audiències oferint el nostre contingut gratis ens pot obrir moltes portes a altres formes d'ingressos.

Youtube? Networks? Puc ser realment independent?
En la xarxa, afortunadament, podem ser independents, i efectivament, podrem llançar les nostres creacions des de la “trinxera”, sense la necessitat que intervinguin empreses externes ni grans corporacions. Una altra cosa és que ens interessi guanyar quantitats de diners dignes, fins i tot grans, amb els nostres continguts. En aquest cas haurem de confiar en Networks, empreses que gestionen la carrera de Youtubers i que els faciliten eines, assessorament, etc. per a aconseguir el “èxit”. En qualsevol cas, la nostra interpretació de l'èxit pot ser molt àmplia, i no sempre ha d'estar lligada als diners. Podem considerar un èxit llançar una campanya de vídeos perquè l'ajuntament doti al teu barri d'un centre d'esports millor. Si aconseguim que l'ajuntament reaccioni, hem aconseguit un benefici encara que no sigui econòmic. Un actor pot fixar el seu èxit a aconseguir que les agències de contractació el tinguin en compte per als seus càstings, o si som uns experts en Photoshop, podem regalar part del nostre coneixement en forma de videotutorials i oferir cursos a personalitzats o serveis d'edició de fotos, que serà com guanyem diners.

Avui tot es fa en vídeo, fins a escoltar música
Actualment el vídeo és el contingut de moda d'internet, tutorials, sèries, música, venda de productes, tots utilitzen ja vídeos per a comunicar-se amb les seves audiències, compradors, fans, etc. A més, vivim immersos en un món envoltat de vídeo. Tant al carrer com en les xarxes socials, tant en les tablets, com en el metre o en el mòbil, absolutament tot està replet de vídeos, així que aprofitem aquesta oportunitat per a formar part d'aquesta època daurada del vídeo.

ENLLAÇOS
Over The Top
Video On Demand

Repositoris
Músiques lliures de drets. Efectes de so, samples, melodies, etc. Fotos, il·lustracions, etc

Buscadors de recursos CC
Creative Commons

Aspectes legals
Termes i condicions

HTML5
Nocions sobre el codi que ens permeten inserir vídeos en la web

 

Col·laboren