51 géneros és una nova introspecció en la performance Tengo tiempo realitzada per Miguel Benlloch en 1994, un treball que indaga en els dispositius socials i culturals que construeixen les convencions de la identitat sexual i la seva jerarquització. La càmera grava al performer qui es despulla a poc a poc, i a mesura que es lleva roba, se'ns mostra representant diferents rols socials mitjançant les seves vestidures: un mico de treball de paleta, un impecable vestit jaqueta d'executiu, etc. reflexionant sobre les aparences i l'abast simbòlic de les màscares socials.
Quant és capaç d'indicar-nos la indumentària d'una persona? quina importància concedim a les aparences? 51 géneros és una acció que preguntes aquestes i moltes altres qüestions en relació als estereotips i construccions socials. Una veu en off –la del propi artista- llegeix un fragment de No soy lesbiana de Terre Thaemlitz, un text sobre la deconstrucció de les veritables identitats que inclouen sexualitat i gènere, i que posa de manifest com la identitat sexual -i a vegades el gènere-, és una cosa apresa i heretat bastant diferent dels actes sexuals en si mateixos; un text que, en definitiva, subverteix i qüestiona el pensament categòric sobre la sexualitat i la identitat: homosexual, heterosexual, bisexual.
Miguel Benlloch porta anys treballant en l'espai on es creuen estètica, política i gènere. Escrivia l'artista cubà José Angel Toirac: "les obres de Miguel condueixen al concepte d'identitat com un procés mòbil i per això a ell li fascina la paraula transsexual, perquè abans que tot es refereix a la sexualitat com a espai a transitar”. 51 géneros enllaça directament amb altres treballs previs de recerca en aquest territori d'encreuament. En aquest sentit, el vídeo insisteix en la dissolució dels conceptes que generen pautes col·lectives de comportament coercitiu, proposant la radical presència de la individualitat en un altre temps de pràctiques comunes no reglades.
51 géneros es va realitzar en Arteleku (Donostia) dins del projecte Desacuerdos. Mutaciones del feminismo. Genealogía y prácticas artísticas. Coordinat per Erreakzioak, María José Belbel i Beatriz Preciado.