Salvamento e Socorrismo

Antón Reixa
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



A partir dels seus propis poemes Antón R. Reixa  desballesta la cultura garbellant-la mitjançant l'idioma galego. Ofuscado viatge entre els residus en una recerca performativa sobre la tecnologia des de la filologia i la música.

«Vaig arribar al vídeo amb la primària idea d'il·lustrar alguns poemes.»

Una processó de grans llenços avança, guiada per una ambulància, per l'autopista. Mentre que Antón R. Reixa, entre orador i arenguista amb boina i mico de treball decorat, exhorta en un desballestament els seus poemes. Al seu torn s'intercalen diferents seqüències performatives amb l'autor i Us Ressentits com a protagonistes: dutxat amb mel; discursos fervorosos amb megàfon, «Tot per la clau anglesa!»; una curta història d'atracció i escatologia d'una parella en un bar de moda (i els seus urinaris): «isto e un poema d'amor» amb fredor postmoderna; un espectacle al carrer sobre com es fuma un cigar observat per les gents de la ciutat i els fariseus d'alguna pel·lícula; una oda irradiant, «radiació residual… TRIS DESPRÉS DE… choivas radioactives…»; declamacions de Reixa entre una carretera i un teatre buit, amb un tribunal mort. Els diferents poemes s'enfilen amb moments musicals. La processó contínua i són Us Ressentits són els qui traslladen els quadres de Menchu Làmines i Antón Patiño. Quan s'estableixen en un escombriaire el vídeo performatiu, com a relació de poemes en imatges, es transforma en videoclip d'Us Ressentits en l'abocador. En paral·lel el mateix Reixa entra en un sarcòfag de raigs raïm, balls regionals i el tema «Abdul» (vine't pa Europa) tancant el vídeo.

«Salvament e socorrisme» en el seu moment va ser considerat per la crítica com «la millor il·lustració de textos en vídeo que s'ha realitzat a Espanya… diferent (i contemporani) al de les adaptacions literàries del cinema» i va commocionar el model imposat per la MTV a l'hora de realitzar videoclips en aquest país. Tampoc el grup, Us Ressentits, feia un pop convencional. El seu vocalista, Antón R. Reixa, professor en aquells temps de filologia gallega i poeta premiat va combinar diferents elements de l'art del moment en aquest còctel radioactiu. Com a gran showman del vídeo Antón R. Reixa  recita la seva poesia davant un constant crit de «ZAS», una espècie de cop de fuet, que va marcant el ritme i les seves pauses. Un punt d'unió entre frases que li serveix per a resoldre les malifetes estètiques entre el desballestament de la cultura i les ruïnes del futurisme amanit per un dadaismo punk i salpebrat per les seves lògiques alterades, les repeticions i els ressons que responen. Aquest vídeo és una de les insígnies crítcas amb la postmodernidad esteticista del moment, fugint de les convencionalidades glam del país cap al túrmix de l'art.

«Us silencis dos cemiterios ZAS…»

Fitxa Tècnica

  • Títol: Salvamento e Socorrismo
  • Direcció: Antón Reixa
  • Producció: Videoesquimal. 1985.
  • Durada: 00:36:00
  • Format original: U-Matic
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright