Juan Aizpitarte


Donostia-Sant Sebastià, 1974. Va començar els seus estudis a la Facultad de Bellas Artes de Lejona (Universitat del País Basc). Especialitat d'Escultura, graduant-se en 1998 en la École Nationale Superieure de Beaux-Arts de Bordeus (França). El mateix any comença una col·laboració amb l'Asociación zebra 3 al catàleg Buy-Self i en 1997 amb la revista Permanent Food.

L'obra de Juan Aizpitarte parteix fonamentalment del vídeo i la instal·lació, apareixent i desintegrant-se després de diferents estratègies i disciplines artístiques, com la performance, la serigrafia, el so, l'escultura, el vídeo i la fotografia. Transfronterer d'acció i representació, envaeix els terrenys de les polítiques socials i l'estètica de masses. En els seus últims treballs el joc s'imposa com a forma de comunicació introduint al públic com a part les seves obres. Investiga i intervé als territoris de la urbs a través d'accions en i sobre l'espai urbà que permeten repensar, des de l'activisme social i d'intervenció mediàtica, el món contemporani en qüestió, mentre que en les seves obres videogràfiques després d'un aparent distanciament, introdueix aquestes qüestions des d'una postura mes introspectiva i de deriva existencial impregnat d'una subtil ironia. La inserció de la multidisciplinarietat suposava integrar camins que fins llavors en la seva vida havien estat oposats; la cultura urbana i la creació experimental artística. Encara que és cert que fins al final dels seus estudis va ocultar la seva relació amb el grafiti, a França va trobar una llibertat formal que li permetia seguir investigant en la relació entre l'acadèmic formalista i el salvatge emocional.

Al mateix temps, entre metodologies alternes i un nomadisme incessant, la seva forma de treball va derivant en fórmules d'aparició, desplegament i desaparició. La frontera, el límit i la identitat es fonen amb la intermitencia del viatge. Utilitzant una estratègia conceptual i abstracta, dissenya els projectes en el moviment sobre el territori. En aquest procés s'allunya de l'escultura objecte, del taller i es sumerjeix en el vídeo. Aquest com a espai de pensament, escenografia, performance, temporalitat i ritme.

A més del seu treball de producció artística, desenvolupa en paral·lel altres línies de gestió i dinamització de projectes culturals d'activisme i participació ciutadana. Ha impulsat i dirigeix la creació de l'associació artística Línia Corba, que des de Donostia-Sant Sebastià estableix fluxos de col·laboració en xarxa fonamentalment en l'eix Atlàntic.

Obres