Disseny sonor cinematogràfic. Alguns processos creatius de la idea al so

15 de novembre de 2021 Barcelona. 

Un taller de Alejandra Molina

Aquest taller proposa comprendre el poder perceptiu del so per si mateix per a després, re-pensar-lo respecte a la imatge. Escoltarem per a poder veure.

De quina forma el so contribueix a la història? Ens hem preguntat què és el que escolten els nostres personatges i com els afecta l'entorn en què viuen? Què ens diu l'entorn sonor d'un personatge? Quant als fons sonors dels espais on es mouen els personatges: ens serveixen els que són “reals”? ¿des d'on els modificarem perquè representin millor la meva història o els personatges d'ella? En quin moment puc descriure amb so una mica millor que amb imatge? El so és l'embolcall emocional de la pel·lícula, el so actua en nosaltres de formes inesperades i inconscients. No tenim parpelles en les orelles, com a escoltes, difícilment podem excloure, seleccionar o tallar veritablement un so. Sempre ens envaeix, ens sorprèn i produeix coses en nosaltres.

Per a comprendre l'efecte estètic del so en si mateix, començarem per parlar de la fenomenologia del so. Per a experimentar-ho, escoltarem peces d'art sonor a través de l'escolta atenta. L'experiència de treballar amb so, una matèria abstracta i multi- significativa, fa inevitable parlar de l'experiència d'Alejandra i els processos creatius que ha seguit en les pel·lícules en les quals ha treballat. En les següents sessions i a través de visionats i anàlisis de muntatges sonors, desentranyarem i racionalitzar les estratègies, “mètodes” i camins que segueix perquè la dimensió sonora d'una pel·lícula sigui congruent amb la seva concepció.

Durada: 9 hores
Dates: 15, 16 i 17 de novembre
Horari: de 18:00 a 21:00 h
Preu: 20€ públic general / 10€ Amigues Hamaca*
Lloc: Hangar, sala Ricson

*Descompte per a les Amigues Hamaca tipus 2.

→ INSCRIPCIONS

Alejandra Molina neix a Mèxic D. F. Estudia comunicació audiovisual, on s'especialitza en so directe, després en el muntatge d'àudio i disseny sonor per a cinema i televisió. Participa en projectes d'art sonor també. Després de gairebé 10 anys d'experiència en el camp, es muda a Barcelona a fer el Màster en Documental Creatiu de la UAB, en el qual impartirà classes i tutories de so directe a l'any següent. Realitza el documental sobre el director de culte Joaquín Jordá No tiene sentido... estar haciendo así, todo el rato sin sentido que guanyarà el premi al millor documental en el Festival Alcances 2008 i ha estat programat en BAFICI, Màlaga, etc. Actualment està en fase de desenvolupament de la seva pròxima pel·lícula Toña, que va tenir subvenció del IMCINE per a desenvolupament. Estudia el màster en Art Sonor de la UB. Paral·lelament treballa com a muntadora i dissenyadora de so en projectes de llargs, alguns estrenats són Volar de Carla Subirana, Next de Elia Urquiza i El gran vuelo de Carolina Astudillo, premiats en el Festival de Màlaga 2015. Gana el premi al millor so en el festival DocumentaMadrid 2018 amb la pel·lícula de Astudillo Ainhoa: yo no soy esa. Estrenada en Berlinale 2020, treballa en Mbah Jhiwo de Alvaro Gurrea i també en el pendent d'estrena Canción a una dama en la sombra de la seva directora fetitxe: Carolina Astudillo. Al setembre 2020 s'estrena la ficció Las Niñas (Goya millor pel·lícula) de Pilar Palomero, produïda per INICIA Films i estrenada en Berlinale 2019, per la qual guanya el Gaudi al millor so al costat de Amanda Villavieja i Fernando Novillo.