Feb. 22, 2017
10 de Maig de 2017 a les 19h a Arts Santa Mònica, Barcelona
Castellà i anglès / 90 min.
Entrada gratuïta fins a omplir aforament.
Un programa compost de dos vídeos del col·lectiu Video-Nou (Barcelona, 1976-83): Actuació d'Ocaña i Camilo (1977) i Ocaña. Exposició a la Galeria Mec-Mec (1977) són retrats de l'andalús, anarquista, artista, teatrer i travesti Ocaña, el seu millor amic Camilo, el dibuixant underground Nazario, els videastas i altres persones que parlen de la seva vida i el seu treball mentre reciten, canten, ballen, es maquillen i estan en el grup; així com de la lectura d'una selecció de passatges escrits per Esther Newton que retraten a Tiger, Billy, Tris, Godiva, Lola, Jim, Jean, Dodi Turner, Bo Sutter, Wanda, Jane, Judy, Gus, Tim, Bonnie i altres persones, i al seu escenari polític específic, en l'assaig Mother Camp: Female Impersonators in America (1972).
L'escriptor i comissari Alberto García del Castillo va compondre aquest programa i va redactar els subtítols en anglès - juntament amb Liz Allan - per als vídeos de Video-Nou. En Arts Santa Mònica, llegirà certes parts del text original d'Esther Newton en anglès i unes altres de la traducció al castellà de María José Belbel Bullejos i Paloma Uría: Mother Camp: Un estudio de los transformistas femeninos en los Estados Unidos (2016).
Aquesta programació va ser produïda per Hamaca (Barcelona), estrenada al Beursschouwburg a Brussel·les al setembre de 2016 i presentada al 1646 a l'Haia al novembre.
Video-Nou va ser un col·lectiu creat en 1977, constituït dos anys més tard en equip gestor de l'anomenat Servei de Vídeo Comunitari, concebut amb voluntat de servei públic. Els seus membres procedien dels àmbits del periodisme, la sociologia, la antipsiquiatría, l'ensenyament, les arts visuals i escèniques i l'arquitectura. Va ser un grup pioner a l'Estat espanyol en la utilització d'equips portàtils de vídeo, amb la intenció d'engegar un tipus de televisió (contra)informativa i activista, arrelada en determinades pràctiques artístiques conceptuals i de crítica institucional.
Alberto García del Castillo escriu ficció de gènere i no ficció sobre comunitats i queer, posa en escena aquests textos i aquells escrits per altres persones, i col·labora en combinacions múltiples; aviat presentarà Minven, i ha publicat "Oslo" en la revista Girls Like Us, Midpoint i Retrospective. Ha comissariat recentment La Kermesse héroïque a Beursschouwburg i Pollination. Pansies. a NICC, tots dos a Brussel·les; i al costat de Marnie Slater és co-comissari de Bons Temps, Int.
Esther Newton és una antropòloga cultural coneguda pel seu treball pioner en l'etnografia de les comunitats lèsbiques i gais als Estats Units. Ha publicat dos llibres: Mother Camp: Female Impersonators in America (1972) i Cherry Grove, Fire Island: Sixty years in America's first gai and lesbian town (1993).