Nov. 20, 2021 Madrid.
20 de novembre de 19:30 a 21h
Los nombres del miedo és un programa de Intermediae en Matadero Madrid.
Al novembre participem en Los nombres del miedo (Matadero Estudios Críticos) de Intermediae (Matadero Madrid): un programa en forma de conferències i converses sota la clau radical de l'aprenentatge des de la pràctica. Un espai de trobada en el qual abordar les maneres de nomenar la por des de diverses perspectives, possibilitant el reconeixement i la resignificació com a exercici col·lectiu. Comissariat per Inés Plasència i Víctor Mora.
La psicologia defineix la por com l'angoixa provocada per una amenaça concreta i identificable. Aquest es diferencia així de l'ansietat, que seria una forma angoixa l'origen de la qual a penes podem localitzar. Més enllà d'aquest matís, no sempre obvi, ambdues són emocions que revelen, i ens adverteixen, de la nostra posició de vulnerabilitat davant alguna cosa que sentim com a imminent, o almenys com a possible, i que posa en risc el nostre cos, les nostres condicions materials, la nostra comunitat o la nostra pròpia vida. En aquest sentit, la por és un lloc ambivalent: es tracta d'una emoció no desitjada però que, al mateix temps, possibilita la nostra reacció davant el perill. D'altra banda, la por transcendeix a l'individu i s'instal·la en el teixit social en ser sobretot una emoció política i cultural, que trasllada al cos les incerteses i violències que ens travessen, de manera especial anés dels marcs normatius de la identitat.
Per això, enfront de la por s'organitzen necessàriament aliances solidàries a través de les quals compartir i combatre la nostra vulnerabilitat; emergeixen comunitats connectades per la fragilitat. Potser hem dedicat massa temps a parlar de la por sense nomenar-lo o, almenys, sense assenyalar-lo com una experiència comuna amb causes concretes i que conserva encara cert potencial transformador.
El seminari tindrà lloc durant els dies 21, 22 i 23 d'octubre; 18, 19 i 20 de novembre de 2021. El primer cap de setmana reuneix experiències i sabers de diferents àmbits en sessions compostes per dues conferències i un temps per a discutir i compartir amb i entre els qui participin. Plantejat, així, de manera transversal, el programa explora l'àmbit artístic i cultural com un lloc de possibilitat des del qual descriure i analitzar la por, però també des del qual ampliar la nostra imaginació enfront d'aquest. Formen part del programa Remedios Zafra, Kiluanji Kia Henda, Nancy Garín, Mario Buletic, Mariana Enríquez, Las tesis i Costa Badía. Durant el segon cap de setmana presentaran les seves formes de creació i metodologies de recerca els projectes prèviament seleccionats mitjançant convocatòria, articulant tres taules de diàleg: Tecnologies de l'amenaça, Llindars de la por i Transcendir la por.
Tanquem el seminari el dissabte 20 de novembre de 19.30 a 21h amb un programa de projecció d'Hamaca: cinc propostes audiovisuals que plantegen diferents itineraris narratius entorn de la por i connecten elements com la memòria, el cos a les fronteres del públic i el privat, els afectes, les dissidències i les seves implicacions normatives. Es planteja un cineforum amb col·loqui posterior, per a posar en comú les impressions i elaborar així una cartografia de la por, la seva expressió, les seves transformacions i les seves possibilitats col·lectives. Formaran part de la sessió les peces:
--
Comitè de selecció de les propostes que es presenten en el segon seminari: Lola Visglerio, Inés Molina, Olga Fernández, Inés Plasencia, Víctor Mora i Zoe López Mediero i Azucena Klett de Intermediae.
El programa “Los nombres del miedo” es desenvolupa en col·laboració amb el projecte I+D “Els públics de l'art i la cultura visual contemporànies a Espanya. Noves formes d'experiència artística col·lectiva des dels anys seixanta” (PID2019-105800GB-I00), de l'Universitat Autónoma de Madrid (IPs: Patricia Mayayo i Noemí de Haro).
Amb el support de la Fundación Daniel y Nina Carasso.