Control Vs Atzar ›› explorant els espais intermedis. Cinema experimental en 16mm

Oct. 4, 2022

Un taller amb Luís Macías de Crater-Lab
4, 5 i 6 de octubre de 17:00 a 21:00 h
 


Les possibilitats de la creació en cinema analògic no passen només per una qüestió estètica: el dispositiu cinematogràfic i fotoquímic ofereix unes limitacions que condicionen la pròpia disponibilitat i actitud del cineasta en l'acte de filmar/crear. La filmació en càmera Bolex de 16mm ofereix multitud de tècniques creatives i d'escriptura d'imatges, permetent espais de cerca entre intersticis d'aquestes perquè s'introdueixin per atzar, plaer o necessitat. Així mateix, les possibilitats del revelat experimental obren un món estètic en el qual les possibilitats de (d-)efectes i/o errors (controlats o no) sorprenen amb les seves imatges improbables.

Aquest taller tracta de reflexionar de manera teoricopràctica sobre els conceptes de control i atzar que autoimposem durant els processos de creació en cinema analògic: limitacions, decisions, actitud, tensió, llibertat, improvisació física i emocional durant la filmació i el revelat en laboratori. L'objectiu final és crear una pel·lícula col·lectiva a partir d'un exercici d'improvisació i escriptura automàtica d'imatges amb una estructura prèvia i pactada.

Sessió 1: Teoria i visionat

  • El dispositiu cinematogràfic
  • La imatge fotoquímica
  • Control vs atzar al cinema experimental
  • Visionat d'obres

Sessió 2: Filmació

  • La càmera i l'escriptura d'imatges
  • Guió vs partitura
  • Estructura i improvisació

Sessió 3: Revelat

  • El laboratori de creació
  • Receptes per a l'experimentació

Crater-Lab subministrarà tots els materials i dispositius necessaris per a la filmació, el revelat, l'edició i la projecció.


A qui va dirigit:
Dirigit a artistes, cineastes, estudiants i qualsevol persona interessada en la creació d'imatges en moviment, la materialitat fílmica i els processos artesanals de creació i experimentació cinematogràfica.

Duració: 12 hores
Data i horari: 4, 5 i 6 de octubre de 17:00 a 21:00 h
Preu: 50€ públic general / 25€ Amigues Hamaca opció 2
Lloc: Hangar (sala Plató, nave Tallers). C/ Emilia Coranty 8-16, Barcelona.

 

INSCRIPCIONS
Aquest taller pertany a l'Itinerari 1 «LA TÈCNICA ÉS LA TÈCNICA I SENSE TÈCNICA NO HI HA TÈCNICA...» del programa  #HamacaAprèn > AmbArtistes2022. Pots accedir a dos tipus d'inscripció:
→ Inscripció al taller (només reservaràs plaça per al taller Control Vs Atzar. Cinema experimental en 16mm)
→ Inscripció a l'itinerari complet (3 tallers)

 

Crater-Lab és un laboratori de creació, producció, experimentació i projecció cinematogràfica independent, autogestionat per artistes i cineastes. El seu objectiu és impulsar la producció d'un cinema artesanal en suport fílmic, enfocat a generar les bases materials per a crear i experimentar en tots els seus processos (filmació, revelat, copiat, animació, intervenció plàstica, projecció, etc). La filosofia de Crater-Lab es centra en poder produir cinema lliurement, ser independents, autosostenitbles, fer i ser una comunitat cinematogràfica, secundar i fer visible obres de nous i consolidats cineastes, ser una plataforma de projecció, intercanvi de materials i coneixements, estimular la formació de noves generacions que puguin vincular-se de manera diferent amb el cinema, crear vincles de col·laboració amb altres col·lectius afins i, fonamentalment, generar tots els mitjans per a la creació en suport fílmic com a acte de resistència per a contribuir de manera activa a la seva continuïtat en un àmbit de creació i experimentació lliure. Luis Macías és artista, cineasta i compositor d'imatges. Les seves obres en format fílmic súper 8, 16 mm, 35mm i/o vídeo es componen per a projecció, performance o instal·lació. El seu trébol s'ha viscut a festivals de cinema, centres d'arte i museus de tot el món.