Regina de Miguel

Nov. 28, 2019


ARTS SANTA MÒNICA
La Rambla, 7, 08002 Barcelona

UNA HISTORIA NUNCA CONTADA DESDE ABAJO, 2016 (64')
Regina de Miguel

28.11.2019 de 18:30 a 20:00h

Projecció seguida de diàleg entre l'artista, Nancy Garín i Marcelo Expósito
Entrada lliure / aforament limitat

Sinopsi

Una historia nunca contada desde abajo pren com a punt de partida un dels casos més insòlits i radicals en la història de les tecnologies de la comunicació recents: el projecte Cybersyn o Synco. Aquest projecte, dirigit pel visionari cibernètic Stafford Beer, va tenir lloc a Xile entre 1971 i 1973 durant el govern del president Salvador Allèn, quedant frustrat a causa del cop d'estat liderat per Augusto Pinochet.

A partir de la història d'aquesta Màquina de la Llibertat, que proposava “lliurar les eines de la ciència al poble”, i altres escenaris paradigmàtics lligats a la noció de desaparició i coneixement soterrat, es planteja una narrativa fílmica, dividida en actes, entre el documental històric, la ciència / política ficció i el retrat psicològic.

Les utopies, les més revolucionàries, sempre evidencien les fallades sistemàtiques del moment en el qual van ser formulades; aquest assaig audiovisual se situa en aquest encreuament tractant de pensar què hi ha darrere dels usos positivistes i generalitzats de les tecnologies, mostrant les condicions que en aquest cas les van propiciar i més tard van anul·lar. Com una màquina narrativa atemporal ens situa en la dissolució de la distància entre humanitat i tecnologia endinsant-se en les fissures que això produeix.

Autora i acompanyants

Regina de Miguel (Màlaga, 1977). La seva pràctica artística interdisciplinària es caracteritza per la recerca i desenvolupament de processos orientats a la producció d'objectes de coneixement i híbrids. L'anàlisi crítica de la suposada objectivitat dels dispositius de representació de la ciència, així com de les condicions de producció del coneixement científic és un dels principals fils discursius de la seva obra. Des d'un punt de vista metòdic, ella estableix complexes xarxes de connexions que es nodreixen també de la filosofia de la ciència, l'ecofeminisme, la ficció especulativa i el terror, per a donar lloc a desplaçaments teòrics, existencials i poètics que operen des de la fragilitat com a forma de resistència.

Nancy Garín (Xile, 1972) és investigadora i membre de l'Equip re. Llicenciada en Periodisme i Comunicació Social i Història de l'Art i Estètica, va completar el Programa d'Estudis Independents del MACBA.

Marcelo Expósito (Puertollano, 1966) és artista, docent, assagista, activista i polític.