LLESTES PER ESTAR?

4 de març de 2025

Ciclo Mirades programat per Hamaca
Casa Elizalde | març 2025


La melancolia, la fragilitat, la malaltia, la mort són part de la vida: impliquen patiment, però com a part essencial de transcórrer en aquest món requereixen atenció. Viure d'esquena a això, viure evitant els moments en què sorgeixen, és viure ignorant les mateixes necessitats i les dels altres. És important desmitificar-les, normalitzar-les, proporcionar la por que donen, travessar-lo per a no que no ens paralitzin.

Els feminismes fa temps que tenen una gran consideració cap a les cures, però també s'adonen que no hi ha un universal ni una idea comuna del que és la cura per a cada vida en particular. Potser, si alguna cosa pogués tenir una idea de les cures com a mínim comú múltiple, aquesta idea implicaria un intentar estar llestes per a acompanyar i sostenir el malestar de la comunitat, proveir d'atenció, fins i tot quan el que ve després és un misteri, fins i tot quan la comunitat que som és minúscula enfront de les estructures que ens deixen desposseïdes.

Programa de projeccions


4 de març, 19:00h
Ainhoa. Yo no soy esa (Carolina Astudillo, 2018)
En la seva adolescència, a finals de la dècada dels vuitanta, Ainhoa va començar a escriure tot allò que no volia explicar a ningú. Els diaris de vida que va conservar fins a la seva mort descriuen una dona diferent de la que van conèixer els seus familiars i amistats. Diaris íntims que revelen una infinitat de temàtiques relacionades amb l’experiència femenina i sobre els quals han escrit altres dones al llarg de la història. No importa la llunyania geogràfica o temporal, hi conflueixen temes, sensacions i estats d’ànim. Ainhoa, yo no soy esa és també una crònica alternativa a la història oficial de l’Espanya de 1990, explicada a través dels diaris de vida d’una dona.

Presentación y coloquio a cargo de Hamaca.
 


11 de març, 19:00h
Arreta (Raquel Marques y María Zafra, 2016)
Després de viure un càncer de mama, Ainhoa pren la decisió de reconstruir el seu cos amb un tatuatge. Un procés amb el qual busca apoderar-se en el seu cos trans. Arreta és un documental que se centra en els cossos i en els canvis que els travessen, en la malaltia i la mort com a part de la vida.

Presentació i col·loqui a càrrec de Raquel Marques.
 


18 de març, 19:00h
Tapólogo (Gabriela y Sally Gutiérrez, 2008)
A Freedom Park, un assentament de barraques a Sud-àfrica, una xarxa de dones infectades de VIH engeguen Tapólogo. Aprenen a ser infermeres de la seva comunitat transformant la misèria i la degradació en resistència i optimisme. El bisbe Kevin Dowling els dona suport i es qüestiona quin sentit té la doctrina moral sexual de l’Església catòlica en aquesta situació. Tapólogo és una història local d’interès global. La pel·lícula presenta una història positiva, que avança des de la degradació fins a la dignitat. Les persones infectades hi apareixen com a protagonistes del seu propi canvi, i no com a víctimes.

Presentació i col·loqui a càrrec de Linda Valdés.


19 de març, 18:00 h
Visita a Sida studi
En el marc del documental Tapólogo de les directores Sally i Gabriela Gutiérrez Dewar, et proposem indagar al voltant de la crisi de la sida en el context local, tant des d’una perspectiva històrica, com des de l’actualitat. Per això, farem una trobada en dos punts significatius del Raval com són el mural de Keith Harring i el centre Sida studi.

A càrrec de Nancy Garín i Linda Valdés del col·lectiu Equipo re, qui han desenvolupat el projecte Anarxiu sida.

Activitat gratuïta amb reserva prèvia.