Il·luminació i so per audiovisuals

May 19, 2018

Juan González Guerrero i Ricardo González Yanel


 


El so és un dels elements més importants en qualsevol peça audiovisual, sempre està present, ja sigui en forma de música, efectes o silenci. La llum, per la seva banda, és una de les principals matèries primeres en la producció de vídeo; la seva manera, adreça i intensitat d'incidència sobre l'objectiu determinarà, en gran manera, la qualitat de la imatge final.

L'objectiu d'aquest taller és millorar la comprensió del paper del so i la il·luminació en les produccions audiovisuals. Per a això, els i les participants rebran una descripció pràctica de micròfons, gravadores i material d'il·luminació. Posteriorment es realitzaran enregistraments en diferents localitzacions a l'aire lliure i en estudi que permetin l'experimentació amb els equips disponibles, i es faran pràctiques d'il·luminació amb diferents fonts en interior i exterior. El taller explicarà, també, amb una breu introducció a la postproducció d'àudio i la correcció del color.

Dirigit a
Artistes interessats en l'àmbit audiovisual. No es requereixen coneixements específics. Els participants han de tenir la seva pròpia computadora portàtil per treballar els aspectes de postproducció d'àudio i vídeo.

 

Programa del taller

Il·luminació
En la part teòrica es dotarà als i les assistents dels coneixements necessaris per manejar els diferents aparells il·luminació, completant aquesta informació amb bibliografia, articles especialitzats, etc. i una selecció de preses de rodatges professionals. La part pràctica consistirà en el muntatge de diferents dispositius d'il·luminació amb tots els seus accessoris, retallades de llum, etc., elaborant diferents esquemes d'il·luminació.

 • Càmeres. Formats de compressió i resolucions. Emmagatzematge i processament de la imatge. Òptiques.
 • Funció i estructura de treball.
 • Coneixements d'electricitat.
 • Tipus de llums.
 • Tipus d'aparells d'il·luminació.
 • Accessoris.
 • Gelatines.
 • Il·luminació en interior. Diferenciar les il·luminacions (llum de contra, llum de farcit, llum principal, llum d'ulls). Esquemes d'il·luminació.
 • Il·luminació en exterior. Manejar la llum natural. Anar preparats per als possibles problemes. Aplicacions de mòbil per buscar la millor hora de llum
 • Postproducció: DaVinci

So
La metodologia d'aquesta càpsula del taller està enfocada a la comprensió dels diferents processos per dur a terme la captura d'àudio, la seva anàlisi i la postproducció. En la part teòrica informarem dels coneixements necessaris per manejar totes les eines en el procés de l'àudio, i en la part pràctica portarem a terme tots aquests coneixements, amb la realització de captures i la postproducció final de l'àudio amb els diferents tipus de processos que comporta (ecualización, compressió, efectes espacials etc.).

 • Introducció a l'analitzador d'espectre d'àudio.
 • Tipus de microfonía i diferents gravadors.
 • Diferents tipus d'arxius d'àudio i resolucions.
 • Pràctiques d'enregistrament en estudi i en exterior.
 • Flux de treball en postproducció.
 • Bibliografia recomanada. Webs recomanades.

 

Condicions

Durada: 14 hores
Dates: dissabte i diumenge 19 i 20 de maig 2018
Horari: De 10:00h a 18:00h
Inscripcions: https://hangar.org/ca/news/taller-il-luminacio-i-so-per-a-audiovisuals/


A càrrec de
Juan González Guerrero, director de fotografia en gèneres tan diversos com a publicitat, documental, curtmetratges i llargmetratges. Ha col·laborat en nombroses produccions audiovisuals d'artistes com Momu & Noes o Julia Montilla. Dona classes esporàdicament a l'escola de cinema Bande à part.

Ricardo González Yanel, músic i tècnic audiovisual. Ha treballat creant l'espai sonor dels espectacles Bits i Hits de la companyia de teatre gestual Tricicle, i amb la companyia de teatre Perro de Compañía creant la música i l'espai sonor de l'obra de teatre Prefiero que me quite el sueño Goya que cualquier hijo de puta. Ha realitzat l'ambientació sonora per a documentals de Tv3 i Discovery Channel, documentals com Les ombres de Gaudí.