Teixir genealogies

2 de desembre de 2024

Un taller amb Claudia Delso i Tau Luna Acosta
29 de novembre i 2 de desembre a Hangar (Barcelona)
Les pelis fora de les pelis | #HamacaAprén > Amb_Artistes

 


Teixir genealogies proposa cosir, compartir, teixir, conversar a partir de les genealogies pròpies que es tornen col·lectives. Cadascuni té una genealogia política, moments que van provocar l'ajuntar-se, el convocar-se, l'activar-se: el fer amb altris. Va haver-hi, segur, petites accions que, encara que semblessin insignificants, en el seu context van ser importants. Va haver-hi fites col·lectives, moments biogràfics de coincidència en un espaitemps que es queden en la pell. En aquest costat del món podem identificar el 15M, al qual tornem una vegada i una altra, a vegades com brúixola, a vegades com souvenir de la nostàlgia. Però quines són les genealogies d'altres latituds que habiten també aquest costat del món? On estan els cossos que les habiten?

A Colòmbia ens ajuntem a fer punto cadeneta chisme; una institució íntima erigida al voltant de l'acte de posar l'ull en l'agulla mentre es deixa anar la llengua. Brodem i teixim juntes i en el fil els relats íntims de les amigues mentre es barregen amb la pujada del preu de la papa, del bus o el viatge de no sé qui que es va anar a no sé on.

Quines ruptures, quines lluites?, Quines resistències, quines traïcions, que ferides ens bullen? Proposem filar genealogies d'imaginacions polítiques compartides que conformin una memòria en el present. Com unim genealogies i mons entre aquest costat del món i els molts suds que l'habiten? Com creuem bulliments per a conèixer-nos i fer aliances honestes? En un temps on l'esperança, així com l'aigua i les imatges de futur, escassegen proposem trobada i suavitat per a recordar que les nostres pròpies genealogies polítiques fan part d'escenaris que són producte de profundes transformacions, violències i lluites que travessen des de la papa fins a la xafarderia més íntima de l'amiga. Proposem ajuntar-nos per a buscar aquesta genealogia d'imaginacions polítiques compartides que contribueixin, potser, a conformar una memòria activadora per al present, aquest temps convuls que compartim i habitem. Farem punto cadeneta chisme mentre veiem alguns vídeos i comentem.

A qui va dirigit:
Ens agradaria convocar a una diversitat representativa que habita aquesta ciutat i que no està prou representada en les institucions culturals d'aquí: “29,4% de la población que vive en Barcelona nació fuera de España”.

Portar de casa:
Cada participant haurà de portar els fils i les agulles que vulgui emprar per a cosir sobre la tela basi.

Dates, horaris:
29 de novembre de 16:30h a 20:30h
2 de desembre de 17:00h a 21:00h

Lloc: Hangar. C/ Emilia Coranty 8-16 (Barcelona).
Preu: 20€ públic general / 10€ Amiges Hamaca opció 2
 

→ INSCRIPCIONS
 

Claudia Delso
De petita somiava amb ser il·lustradora de còmics o pirata però es conforma amb dibuixar avis i tallar culleres de fusta. Sempre en trànsit entre la gestió, la mediació i les pràctiques situades del cultural, el polític i el comú. Creuant sabers i alimentant el pensament en col·lectiu. Durant més de set anys va habitar una institució pública, des de llavors l'atreu en gran manera el jurídic i l'obertura de l'institucional. En realitat és malabarista.

Tau Luna Acosta
Artista, investigadori, mediador i docent, cuir migrant part de la diàspora colombiana regada pel món. És agrodescendent e filli de docents. Viu enamoradi de l'ofici tèxtil, especialment del tèxtil col·laboratiu, i d'una pedra, la magnetita que és el seu amulet migrant. El seu treball germina a partir de preguntes sobre les migracions humanes com a resultats de processos colonials, i li interessa generar dispositius que posin en primer pla la interdependència, la cooperació i la solidaritat com a dignificadores i sustentadores de la vida.


Imatges:
[1] Mapes oxidats a partir de tela tenyida amb pols de magnetita en un taller previ de Tau Lluna.
[2] Desembarcament de l'esquadró marítim 421 del EZLN en les costes gallegues en 2021.