Les pelis fora de les pelis | #Hamaca Aprende > con_artistas

June 28, 2024

Programa de tallers amb artistes 2024: quatre laboratoris que parteixen de la creació i pensament de la imatge en moviment.

En col·laboració amb Hangar i amb La Capella.


Aquest setembre comença una nova edició de #HamacaAprén>amb_artistas que desborda la idea de la pràctica audiovisual com una disciplina estanca i plegada sobre si mateixa. Les pelis fora de les pelis presenta quatre tallers on l'atenció porta a imatges que configuren vida fora de la pantalla / imatges que surten del rectangle de projecció / imatges performatives / imatges que alteren el transcurs de la teva història / i més enllà de les imatges / quan les imatges es queden enrere, ja no hi ha, no les volem ni veure / o quan encara no existeixen / potser imatges que no es miren des dels ulls / i que es fan des de les mans / des de la boca / des dels pèls / …

«bon dia, Cinema!
el teu bell somriure d'espines
sobre la pantalla s'inclina
i
toc
el penjoll se'm fica en l'ull»
(traducció pròpia de Juan Epstein en Buenos días, cine)

La idea d'aquest programa és la de centrar-se en diàlegs del vídeo amb [el que en una certa classificació tradicional de les pràctiques artístiques s'entén com] altres disciplines, pràctiques o llenguatges [i el que ni tan sols es reconeix com a tal]. Cada taller planteja una digressió de mètode, un incident en col·lectiu:

 


Punkstage, cos-cambra
Un taller amb Silvia Zayas
→ 24, 25 i 26 de setembre
→ Hangar i platja de Sant Sebastià (Barcelona)
→ Matrícula: 35€ públic general / 20€ Amiges Hamaca 2
El cervell respon a imatges del tacte de mode similar a com respon al tacte. El mateix mecanisme neural s'activa veient ballar que ballant, veient lliscar que lliscant. Els nostres ulls són ampliats per una càmera-cos que cerca, es desplaça, imprimeix moviment, reorienta, i palpa.
Punkstage treballarà amb modes de filmació que desplacen la manera habitual de filmació mà-ull. Emprarem i entrenarem tècniques somàtiques i experimentarem amb formes d'atenció i percepció. Una de les sessions d'aquest taller inclou una pràctica de snorkel.
+ info
 


El tu. Una perspectiva de la persecució del present
Un taller amb Sergi Botella
→ 5, 10 i 17 d'octubre
→ Sant Llorenç del Munt i l'Obac i Hangar (Barcelona)
→ Matrícula: 20€ públic general / 10€ Amiges Hamaca 2
Aquest taller es planteja com un exercici d'anàlisi i experimentació en present d'una mateixa, conreant en format d'acció per a recollir en tercera persona a partir de la pròpia experiència. La recol·lecció dels pensaments individuals durant l'exercici físic força altres perspectives sobre una mateixa. A partir d'una excursió col·lectiva a Sant Llorenç del Munt i l'Obac, es planteja un treball interior i individual per a procedir des del textual, oral i sonor en una experimentació amb el llenguatge, el so i la veu.
+ info

 


Teixir genealogies
Un taller amb Claudia Delso i Tau Luna Acosta
→ 2, 3 i 4 de desembre
→ Hangar (Barcelona)
→ Matrícula: 20€ públic general / 10€ Amiges Hamaca 2
Cadascuni té una genealogia política, moments que van provocar l'ajuntar-se, el convocar-se, l'activar-se: el fer amb altris. Va haver-hi, segur, petites accions que, encara que semblessin insignificants, en el seu context van ser importants. Va haver-hi fites col·lectives, moments biogràfics de coincidència en un espaitemps que es queden en la pell. Quines ruptures, quines lluites? Quines resistències, quines traïcions, que ferides ens bullen? Teixir genealogies proposa cosir, compartir, teixir, conversar –fer punto cadeneta chisme– a partir de les genealogies pròpies que es tornen col·lectives mentre es veuen alguns vídeos.
+ info


+ 4º taller
En col·laboració amb el programa Concèntric de La Capella.
info pròximament!


#HamacaAprén>amb_artistas es dirigeix a artistis, investigadoris, realitzadoris i, realment, a qualsevol interessadi en els espais de treball, continguts i pràctiques que es proposen en els seus diferents tallers.

Img: fotografia d'un fragment de Paracinema. La desmaterialización del cine en las prácticas artísticas (Esperanza Collado)