Temps present

Dec. 13, 2023

Un taller amb Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez
13 de desembre de 18:00 a 20:30 h


La memòria pot referir-se al passat, però té lloc en el present. Crea situacions que activen el record com a esdeveniment. En temps present memòria i imatge conflueixen en una sessió teoricopràctica on a través de referències i revisions del treball de Valentina, Carlos i altres tractaran la presentització de la història en el present del llenguatge audiovisual.

Totes dues artistes venen desenvolupant la seva recerca i pràctica amb pel·lícula analògica, posant especial interès en nocions de registre, representació, identitat, llenguatge i paisatge, així com a desdibuixar els límits de crear pel·lícules per a l'experiència de mirar-les com a disciplina encotillada. La sessió està vinculada al projecte el otro aquí, seleccionat per a la seva exposició en La Capella al febrer 2024, que s'articula des de memòries personals marcades per la distància. Lluny dels entorns afectius i paisatges formatius, el otro aquí cerca habitar nous espais i significats sorgits d'altres tradicions –les d'aquí, el lloc d'assentament, amb retorns discontinus als orígens. Des d'aquesta reflexió personal, el projecte apel·la al record universal i a la seva qualitat dúctil, que sorgeix en la impossibilitat de la seva completut, en el que falta: en una memòria desplaçada però latent.

A qui va dirigit:
A qualsevol persona interessada en la creació o reflexió cinematogràfica i altres artistes que usin el mitjà audiovisual com a eina d'expressió. No es requereixen coneixements previs.

Data i hora: 13 de desembre de 18:00h a 20:30h
Lloc: La Capella. C/ Hospital 56, Barcelona.
Preu: gratuït mitjançant inscripció.

→ INSCRIPCIONS

Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez
Com a col·lectiu, Valentina i Carlos investiguen la imatge entorn del dispositiu fílmic. Recentment han participat en la projecció de programes en la Galeria Microscope i en Anthology Film Archives. A inicis del 2023 van estrenar la performance FFF en el Museum of Moving Image de Nueva York. Paracronismos, el seu primer projecte desenvolupat en L'Escocesa, va ser presentat en el CCCB, Zumzeig, S(8), Premi Miquel Casablancas, Filmoteca de Catalunya i L'Estruch. A l'octubre de 2020 van presentar la instal·lació Y si ver era el fuego en la Filmoteca de Catalunya comissariat per Carolina Ciuti i Marina Vinyes. La seva performance Echo Chamber va ser un encàrrec del CCCB per a commemorar el 20 aniversari del Xcèntric. Actualment són artistes residents en Hangar i les seves obres formen part del catàleg Light Cone a França. Al febrer de 2024 inauguren l'exhibició el otro aquí en La Capella després de la seva selecció en la convocatòria Barcelona producció 2023-24.

Aquest taller pertany al programa #HamacaAprèn > amb_artistes2023 | 4 cartes d'amor.