Irational 10

Daniel Andujar TTTP (Technologies To The People)


Un acte que podria ser delictiu (potencialment atenuat per addicció a emocions fortes), com llançar dinamita a l'aigua per a, amb la seva explosió, generar ones que puguin ser surfejades, ve a ser una metàfora audiovisual del hackeig d'una propietat pública per al gaudiment personal. El lliure accés als sistemes públics (igual que el riu és de tots, també els continguts que passen pel propi ordinador) es veu reduït a generar caos per a gaudir particularment, un tòpic amb el qual habitualment s'identifica al hacker.

Però el que Irational.org està utilitzant per a promocionar-se és un vídeo que al Youtube, en la categoria d'esports, apareix amb el títol de Surf in Russia i és definit com: «Who said there's no way you can score some waves in Russia?»*. A la manera de Jackass uns individus provoquen l'explosió de dinamita en un riu (que segons els comentaris resulta ser de Dinamarca). Encara que amb l'aparença d'acció situacionista o gamberrada al final del document original es descobreix que és un anunci de Quicksilver realitzat per Jan Tvilling. Una apropiació més d'Irational.org. Un cúmul de plecs que relativitza el contingut del document per a evidenciar la manipulació de l'autenticitat en els mitjans de difusió social. La realitat depèn del punt del recorregut en el qual un clip es visualitzi, del seu present efímer.

En 1996 Daniel García Andujar forma el col·lectiu internacional irational.org com a referent del net.art. Des dels inicis de Irational es critiquen irònicament les promeses democràticament igualitàries de les noves tecnologies de la informació i la voluntat de control que amaguen darrere de la seva aparent transparència. El seu desenvolupament com a plataforma online ha permès a l'autor, camuflat com a col·laborador, dirigir nombrosos projectes en la xarxa per als quals Irational ha estat germen i model com: art.net.dortmund.de, enfocada als interessats en el net.art; e-sevilla.org, e-valencia.org i e-barcelona.org, com a portals de discussió sobre les respectives polítiques culturals, exportant el projecte a Corea del Sud com e-seoul.org. D'altra banda, a nivell teòric e-wac.org recopila textos i notícies d'art contemporani; i pragmàticament ha ideat les plataformes ma.exploradorarte.com i oe-manifesta.org com a llocs per a la discussió, experimentació i difusió de debats i eines artístiques desenvolupades amb programari lliure.

* http://www.youtube.com/watch?v=nlshrk9scrq

Fitxa Tècnica