Marta Azparren Lucas


Marta Azparren reparteix la seva activitat artística entre el videoart, les arts escèniques, el dibuix i el net.art. Llicenciada en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid ha ampliat la seva formació de cinema i vídeo amb: Víctor Erice, José Luis Guerín, Ximena Cuevas i Fernando Llanos, entre uns altres.

Entre les seves línies de recerca, destaca la reflexió sobre el procés creatiu (El artista ciego; Alegoría I. El pétalo; Odi et amo; El portero y el vacío; El pescado del artista; Automatismos); la relació entre creació, mediació i espectador (Proyecto Alephs; Acta es fabula; L’estasi; El diezmo del artista); o la mirada sobre el propi dispositiu artístic, el metratge oposat (Disembodied; Per-visiones).

La seva obra ha estat mostrada en exposicions, festivals i fires internacionals com New Intervé Film Festival (Los Angeles), DFA’s Dansi on Camera Festival (New York), Art Beijing (Pekin), Festival Videoformes (Clarmont), Kassel Dokfest (Kassel), Els Instants Vidéo (Marsella), Strangloscope (Brasil), CineToro (Colòmbia), MADATAC (Madrid), Fira ESTAMPA (Madrid), LOOP (Barcelona), Festival Escena Contemporània (Madrid), entre uns altres.

Ha format part de seleccions itinerants com a Fábulas problemáticas, (amb itinerància de la AECID), comissariat per Susana Blas [2014], Spanish Videoart Itinerancies, MADATAC 2011 i 2013, comissariat per Iury Lech, IVAHM OnTour 2014 i 2017, comissariat per Francisco Brives i Néstor Prieto; TIME is Love.10, comissariat per Kisito Assangni, Cologne Off i W:oW Project, comissariats per Wilfried Agricola de Cologne i exposicions com: Video/Art. A Survey, dins de la XXI Triennale de Milano, comissariat per Michel Manzini, Facing the Artwork a Werkleitz, Dejar el cuerpo, comissariat per Susana Blas, Proyecto Alephs en el Museu La Neomudéjar, entre unes altres.

Ha rebut diferents beques i premis, entre els quals destaquen: Beca d'Arts Plàstiques 2009 de la Comunitat de Madrid per al Proyecto Alephs; Premi Shut Up And Listen! Festival (Viena, 2014); Premi del Jurado en el Festival MADATAC 04 (Madrid); Premi Machinima Expo (EUA); Ajudes a la creació de l'Ajuntament de Madrid, 2017 per al projecte Red Werther i el vídeo Towards Todtnauberg està inclòs en la Shoah Film Collection.

Molt vinculada amb les arts escèniques, col·labora habitualment amb companyies de teatre i dansa contemporànies com performer o realitzant instal·lacions i vídeos integrats en obres de: Fernando Renjifo, companyia la repùblica, Rocío Molina, Tania Arias, Jesús Barranco… Ha dirigit diverses peces: La sombra de tu perro, al costat de David Picazo; la Geometría y el temblor, projecte multidisciplinari de poesia/música/imatge; i ¿Por qué no hablan? Porque es arte, mostra de videoart i accions en un espai teatral. És destacable també la seva col·laboració amb artistes sonors, diversos projectes interdisciplinaris amb el compositor Sergio Blardony i actualment col·labora amb el compositor Pablo Martín Jones en el projecte Maniobras. Reconversiones audio-visuales de espacios industriales. I els seus dibuixos han dialogat (en viu o en forma de llibre) amb poetes com Federico García Lorca, José Luis Gómez-Toré, Ana Gorría, Eva Chinchilla o Juan Soros.

www.martaazparren.es

Obres