mar(i)cona guardonada amb el premi Queer Short del Jurat Internacional i el Palerm Pride Award a Sicília Queer filmfest

29 de maig de 2023 Palermo. Italia.

29 maig 2023, 16.00, Sala Wenders – Palermo

Dins el  Sicília Queer filmfest, HAMACA ha projectat mar(i)cona, de Cande Lázaro Cienfuegos, que ha resultat doblement guardonada amb el Queer Short-Premi del Jurat Internacional i el Premi de la Coordinació del Palerm Pride.

 

El jurat, compost per la crítica francesa Claire Allouche (Cahiers du Cinéma), l'actriu italiana Simona Malato, el director de la secció Panorama de la Berlinale Michael Stütz, la directora i productora grega Maria Hatzakou i la música i actriu austríaca Anja Plaschg, ha destacat «la seva forma àgil i lúdica de comptar el viatge personal i emocional d'una identitat no binària a l'Espanya rural actual, una identitat que s'expressa de manera autèntica i motivadora». El comitè de l'orgull de Palerm ha volgut assenyalar el valor de «un relat que, a través d'un diari ostentosament amateur, ens interroga sobre el tema de la construcció de les nostres identitats. Commovedor és l'èmfasi en el cos de les persones trans i no binàries: perpètuament obligades a explicar-se, a justificar canvis d'idees i a qüestionar les seves arrels per a poder arribar a la plenitud de si mateixes. Qüestionament que, en el cas del protagonista, passa per la confrontació entre la realitat rural, espai de tradició, i la ciutat, espai on és més fàcil enfrontar-se a models plurals de narratives identitàries.»

 

Agraïm al Sicília Queer filmfest per haver seleccionat, acollit, socialitzat i reconegut aquesta peça, així com per haver acudit al catàleg d'HAMACA per a dibuixar la programació del festival.

Sicília Queer filmfest va néixer de la demanda generalitzada d'un pensament i una cultura no sancionats, innovadors, crítics i de la necessitat de representar a una societat en moviment. Entén el queer com a pluralisme de pensaments crítics sobre el món, de subjectivitats deseantes que representen una nova idea de ciutadania, justícia social, drets i llibertat personal. I queer, en sentit cinematogràfic, també com tot allò que -encara que no estigui estrictament relacionat amb la temàtica lgbt- és heterodox, independent, alternatiu des del punt de vista dels llenguatges, dels enfocaments de producció o de distribució, no donat a les lògiques del mercat. Nascut en 2010, es proposa com un lloc de recerca teòrica i cinematogràfica i que dona visibilitat, potenciant també el descobriment de nous talents.

 

→ Més informació