Nov. 22, 2023
22 novembre
Universidad de Barcelona. Facultad de Bellas Artes
Hamaca presenta una de les seves Conversas 2023 a la universitat. En aquesta ocasió convidem a Silvia Zayas a compartir la seva trajectòria en relació al vídeo experimental.
Silvia Zayas (León, Espanya, 1978) és un artista que treballa en els límits de les arts escèniques, el vídeo i la coreografia expandida. La seva pràctica més recent es desenvolupa al voltant de les possibles formes de traslladar el llenguatge fílmic documental a diferents dispositius performatius. Algunes de les seves produccions més rellevants són: Tríptico 0, Simposium Internacional Pushing the Medium. Nodar, Portugal, (2006). ART / HURT: heridas en venta (peep show per a un sol espectador) dins de la identitat artística subsisteix a la qual ha pertangut juntament amb NA, beca Krea Expressió Contemporània, Vitòria-Gasteiz (2008), estrenat a OffLimits, Madrid, (2009 ). Devenir, devenir produït pel Programa d'Artistes en Residència de l'Aula de Dansa d'Estrella Casero, Universitat d'Alcalá d'Henares, estrenat al Festival En Tránsito, La Casa Encendida, Madrid (2009). Més recentment, està treballant en una sèrie de peces sobre el colonialisme portuguès com: No se habla de política en la mesa, estrenada al Teatre Albéitar, Lleó (2011); Sao Tomé revisitado produït amb una beca de Creació Artística MUSAC (2011) i estrenat a Escena Contemporània, Madrid (2012) / Picnic Sessions (CA2M), ambdues en col·laboració amb la seva mare Isabel Serra; la performance / pel·lícula en directe Ballets Roses (Teatre Pradillo i el Festival In-presentable, La Casa Encendida, 2012). Dins d'aquest projecte d'investigació més ampli que encara continua en procés, produeix el vídeo-assaig Pêro Escobar vs. Elvis Presley. Un altre vídeo This is a lamp, va ser mostrat al festival ALTERNATIVA 2012, dins de l'exposició Materialno / Materiality en Wyspa Institut of Art. Gdansk, Polònia (2012).
Pertany al grup de recerca Dec Magnética (Una iniciativa de: Aimar Arriola / José Manuel Bueso / Diego del Pozo / Eduardo Galvagni / Sally Gutiérrez / Julia Morandeira / Sílvia Zayas) dins el programa Decolonizing knowledge and aesthetics. Goldsmiths University of London & Matadero Madrid. 2012-2014. Ha treballat en el projecte sobre arts en vivo Laboratorio 987, concebut juntament amb Chus Domínguez i Nilo Gallego, dins del quart lliurament del cicle expositiu La forma y el querer decir comissariat per Leire Vergara. MUSAC (Lleó). Juny 2013- gener 2014.
Converses Hamaca presenta dues vegades a l'any el treball d'un realitzador/a en catàleg a estudiants d'art i al públic en general. Aquest programa es realitza en col·laboració amb la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i està obert a altres centres educatius.