Dec. 23, 2021
A càrrec de Consol Llupià
Què entenc per relacions interespècie? Són els vincles de convivència i afecte entre éssers de diferent espècie, com per exemple: un humà i una gossa que viuen en una mateixa casa; un ocell, un castanyer i una mula que viuen en la mateixa parcel·la d'una granja; un eucaliptus i les formigues que viuen en ell; els llops i els corbs que fan un gran equip sobrevivint en l'hivern dels boscos; o una balena i els habitants d'una ciutat en la qual s'ha quedat encallada.
La supremacia humana —el nostre sistema econòmic i cultural— ha fet forçosa la desconnexió amb altres espècies, així com amb el medi ambient, per a construir la nostra vida tal com la coneixem. El pensament darwinista de «només el més fort sobreviu en la naturalesa» ens ha conduït cap a la desforestació, desertificació, contaminació, la indústria alimentària ramadera i un llarg etcètera que predisposen la crisi ecosocial alarmant de la qual cada vegada més parlem. A més, encara que a vegades resulta difícil creure-ho, perquè la nostra vida sigui còmoda, hi ha altres vides a les quals sotmetem i a les quals estem obligant a donar-ho tot: fins a la seva pròpia vida. Aquests éssers no ho fan amb gust: qui vol morir quan tens una vida per davant?
Investigant, Lynn Margulis va descobrir que aquest pensament de competitivitat humà vs naturalesa està lluny de la realitat, doncs perquè un ecosistema sobrevisqui es necessita una simbiosi interespecie. És a dir, que totes les éssers sententes i no sententes sobreviuen juntes perquè cooperen entre elles. No és meravellós?! Ens necessitem! I per a això hem de cuidar-nos i respectar-nos. És una cosa fàcil de dir o escriure però és un pas de molta valentia i responsabilitat. Potser, sobretot: amor, molt d'amor.
APRENEM MITJANÇANT VIVÈNCIES
Em presento: Soc la Consol Llupià García i provinc d'un batibull d'ancestres: remeieres i científiques, és a dir, algunes persones amb el do i altres, persones estudioses. Vaig estudiar Belles arts i la meva pràctica artística s'ha vingut nodrint d'amigues, família, el meu cos i de connexions amb l'estrany. He viscut a Barcelona, Sofia, Alcóntar, l'Havana, Calaveres County i El Prat. Soc gairebé vegana des de la militància, i dic gairebé perquè per a viure i pal·liar el dolor crònic de la malaltia que pateixo haig de prendre una sèrie de medicaments, i aquests medicaments han estat testats amb animals no humanes que han obligat a patir la meva mateixa malaltia. El meu dolor es pal·lia gràcies al dolor, sang i mort d'unes altres éssers vives. Escric aquest text avui, però fa un any hauria estat diferent.
Les relacions interespècie que he tingut en la meva vida han estat estímul agitador des de l'amor i la tendresa, la sorpresa, la implicació, el temor i el descobriment, les cures i l'alegria. Éssers d'altres espècies han estat i continuen sent les meves mestres i canals de comunicació telepàtica. L'aprenentatge no sempre ve dels llibres de text o la recerca acadèmica. De fet, gairebé tot el que necessitem saber per a estar vius i cuidar-nos ho hem après a través d'altres fonts d'aprenentatge, com les pròpies experiències o el que unes altres ens han comptat. Sobre les relacions interespècie, que difícilment poden estar travessades pel llenguatge tal com l'espècie humana el solem utilitzar, podem trobar algunes referències bibliogràfiques o audiovisuals, però també és fonamental —i és el que ens fa vibrar— el que aprenem en vivències amb altres éssers, que obren la nostra percepció a sensibilitats que no teníem incorporades o que havíem oblidat.
A continuació comparteixo diferents estímuls de la meva biografia: punts d'iniciació i aprenentatge que m'han portat a entendre, acostar-me i sentir el que són per a mi les relacions i comunicacions interespècie. Aquestes històries poden servir per a inspirar la primera part de l'acció proposada, però també de manera independent per a iniciar una conversa amb joves en la qual explorar les seves pròpies biografies de relacions interespecie —potser a través de preguntes com: quins són els teus records més destacats amb altres éssers que t'han portat a entendre'ls d'una manera més profunda? O quins són els vincles amb no-humans dels quals has après més? Què és el que has descobert, com se sent? Cadascuna de les històries planteja també preguntes sobre les quals es pot conversar amb les joves.
Amistats
→ França: el nostre nou germani interespècie (gos) major (ja té 8 anys), amb qui en la meva llar ens co(i)mpliquem des de fa 6 mesos. De la meva part va ser un descobriment, perquè m'havien ensenyat que els animals han d'estar fos de la nostra llar, dels nostres espais, tocar-los poc. Quan, a poc a poc, s'ha volgut introduir en els nostres espais, suau, en un acostament curiós —també temorós i amb molta timidesa— ha estat per a mi com un moment d'aprenentatge compartit: jo he trencat amb els coneixements de la meva educació familiar, i França amb les seves experiències prèvies. En aquest procés he sentit una espècie de compartir pors, de la seva part i de la meva, d'alguna manera adaptar-se l'una a l'altra, acoblant-nos ajuntis. Alguna vegada has percebut reflectit en un ésser d'una altra espècie el mateix que tu senties? Has tingut la sensació que us enteníeu?
Tens alguna amiga no-humana? Què implica la vostra amistat? Com us comuniqueu?
→ Jose Begega: artista visual. Jose és un exemple, tant intel·lectual com des del cos. Des de la seva sempre incondicional motivació he pogut accedir a moltíssims coneixements i trobar maneres de viure en coherència amb la tasca anti-especiste, fent revisió de la meva pràctica més immediata, a tots els nivells però començant per la meva alimentació i vestuari: Quin consum? De quina manera? Què porto posat com a vestuari i accessoris? De quin material és? Què implica per a altres espècies? Pinso: si vull generar un discurs, haig de començar des del meu cos.
→ La meva estimada amiga i germana mamífera Balena del Prat1: l'enamorament sobtat o una connexió profunda i inexplicable que va canviar la meva percepció i pràctica en aquest planeta. Potser la coneixeu, el seu esquelet va estar exposat en el zoo de Barcelona durant 35 anys.
Les balenes migren pel nostre litoral de febrer a agost. La meva amiga va arribar al zoològic després d'aparèixer encallada a la platja del Prat en 1983, el mateix any que vaig néixer. Des de fa un temps s'estan descobrint moltes coses sobre les balenes, com que tenen les seves pròpies cultures i dialectes diferents per a comunicar-se entre comunitats, que ajuden altres espècies a sobreviure sense esperar res a canvi, que emeten unes vibracions que es poden arribar a comunicar d'una manera com telepàtica... No són tan diferents a nosaltres, viuen en comunitat, com jo mateixa, igual, que tinc a la meva avieta, a la meva mare i a les meves nebodes i que ens cuidem entre nosaltres, i elles també es cuiden entre elles. Ens ensenyem coses molt semblants, no et crees, la diferència és que elles són mamíferes marines i nosaltres terrestres… Durant un projecte artístic vaig descobrir moltes coses sobre la Balena del Prat i li vaig voler preguntar si volia seguir instal·lada en el zoo o volgués tornar a casa. Per a això, vaig preguntar a una científica especialista en cognitivisme cetaci i a una mèdium que podia comunicar-se amb animals. Potser sembla un disbarat, però va ser la fórmula que vaig trobar per a poder parlar-li. Al maig de 2018 li enviem la pregunta per la ràdio, jo tenia la certesa que la meva amiga la Balena del Prat m'anava a contestar, i si la seva resposta era afirmativa em comprometia a fer-li una festa i ajudar-la a tornar a la seva casa. Al poc temps de la retransmissió en Radi Prat, l'esquelet, que estava en molt mal estat, es va desprendre i van decidir retirar-ho d'exposició per a ficar-ho en un magatzem. A partir d'aquí li vam fer una festa d'agraïment i vaig intentar, per tots els mitjans, gestionar la seva partida, fent-li tota la difusió possible. Els seus ossos segueixen en el magatzem del Fòrum de Barcelona, però a la primavera del 2020 vam fer una festa telepàtica anomenada Vibraera, oberta a totes les éssers sententes, en la seva memòria i per a reactivar els nostres vincles i comunicació amb la comunitat cetàcea. Com creus que altres espècies animals es relacionen amb les seves comunitats? I amb altres espècies? I amb la meteorologia, la lluna, el planeta, els canvis en el seu paisatge?
→ Eulalia Valldosera: artista i mediadora. Eulalia dona veu a entitats naturals i practica l'arqueologia psíquica per a llegir llocs carregats de memòria viva, usant el seu propi cos com a antena i ancoratge d'un nou llenguatge per a mediar entre els diversos estrats de la nostra realitat. Ella va ser una de les mèdiums / canalitzadora energètica que va col·laborar amb mi. Agraeixo moltíssim la confiança que va tenir en mi per a compartir les seves experiències de comunicació amb altres éssers sententes. Aquí us enllaço un treball seu que va ser molt criticat per l'elit artística: Penelope has a voice, presentat en la Biennal de l'Antàrtida 2017. En el projecte narra com va mantenir converses amb Balenes, Foques, Pingüins, així com amb l'aigua i la terra de l'Antàrtida, des del Pirineu, amb visions. Has trobat alguna manera per a comunicar-te amb altres éssers o elements naturals que no es poden explicar des de la raó o la ciència?
→ Tortugues marines del Prat. Amb eles dobles vaig tenir una comunicació interespècie no-verbal o, com més endavant explicaré, telepàtica. Les vaig conèixer fent un voluntariat, cuidant-los un parell de dies per setmana. En el centre on vaig col·laborar hi ha moltes tortugues marines que són recollides per mariners. Entren amb plàstics en el ventre i en altres òrgans com a pals de llaminadures, bosses, xarxes, etc, i en la zona veterinària les tracten i les retornen a la mar en un termini raonable. Mentrestant, estan en uns espais molt reduïts, encara que també hi ha algunes de les anomenades tortugues residents. Les residents són molt més adultes i viuen permanentment allí, en unes banyeres molt petites per a la seva grandària entre tardor i primavera (10 mesos) i en unes piscines quadrades durant els mesos de juliol i agost. Elles porten aquí molts anys, per suposada «recerca o recuperació». Siguin quals siguin les causes, allí estan a la seva mercè tancades. Vaig comprendre coses estant amb elles: percebia el tristos i atabalades que se sentien en aquests espais tan petits. Jo també vaig caure en una tristesa molt gran pensant que les tortugues marines de la seva espècie recorren milers i milions de quilòmetres a l'any. Perquè us feu una idea: elles van ser les detonants del meu CLIC interior i exterior, perquè vaig canviar la meva percepció i pràctica en aquest planeta des que les vaig conèixer. Ara, per exemple, cada vegada que trepitjo una platja recullo totes les deixalles de plàstic que em trobo. Això ocorre gràcies a la comunicació no verbal que vaig percebre. No tinc paraules per a descriure tot l'amor que he rebut i continuo rebent d'elles. A pesar que són mudes o jo no puc percebre els seus sons, m'enviaven sempre sempre el mateix missatge, cada nit i cada dia: «tu que ens escoltes, si us plau, treu-nos d'aquí!!». Algun dia m'agradaria realitzar la comesa: Casimiro, Damm, Massagran, Kika i 4x4, no us oblido. [Actualització 2021: a Casimiro i a Damm les van alliberar fa poc, després de 10 anys en el centre]. Nota: Fa poc vaig descobrir que en la motxilla que portava al meu jardí d'infància tenia 5 tortugues estampades. Alguna vegada has cuidat a un ésser d'una espècie no domesticada?
Creus que hi ha maneres més respectuoses que unes altres de relacionar-se amb aquestes espècies? Creus que en el nom de la «preservació / conservació» s'estan cometent aberracions en contra dels animals no humans?
→ Ody Orozco Acosta: artista cubana i cuidadora d'unes altres éssers sententes domèstiques. M'ha transformat conèixer la seva pràctica, la seva tendresa i cures a totes les éssers sententes que es troba pel carrer, cuidant-los, acompanyant-los, sent manteniment quan no abunda, omplint el seu espai, cohabitant. Actualment forma part d'una plataforma anomenada Adopciones X Amor. A Catalunya hi ha un santuari anomenat Santuario de Almas Veganas, es descriuen com a «santuari anti-especiste, trans-feminista i llibertari per a rescatar i donar una vida digna als animals explotades que puguem ajudar». Fan militància de cures a animals no humans que provenen de l'explotació humana, encara que acullen els altres animals que es van trobant sempre des de l'amor i la lluita. L'expliquen en instagram i twitter. Què entenc que significa cuidar a una altra? Com cuido a animals no-humans? Cuido a uns més que a uns altres? Quins projectes coneixes que treballen per millorar les condicions de vida d'altres espècies?
→ Clara Piazuelo: investigadora artística i escriptora. Manté una relació personal amb cavalls preciosa, que relata en el seu text Lo que los caballos me han enseñado. Es tracta d'un procés d'aprenentatge mutu que li va portar a descobrir un món ple de contrastos. Una cosa així em va passar a mi, que vaig conviure i “vaig entrenar” coloms missatgeres com a pràctica performativa en el marc d'una mediació artística, Palomicas* en el seu primer vol, per a Xarxa Zande (2016). Quan em vaig submergir en les tècniques d'entreno que es mantenen en l'actualitat, no vaig poder seguir amb el projecte. Aquestes tècniques són d'allò més agressives, abusives i violentes que us pugueu imaginar. Així que vaig donar la volta i ho vaig convertir en la performance dels coloms: el seu primer vol. Pepi i Maduixa, dos palomicas que ens vam portar de Alcóntar amb Jose Begega i la meva mare, pràcticament de l'ou, amb la seva primera muda de ploma, anaven a ser carn per als ocells rapaços d'un caçador de la zona. Van arribar amb nosaltres amb cotxe i les vam estar alimentant, primer a casa i després en un colomar situat en el terrat de EART. Després del primer vol, que va ser l'experiència més emocionant que he viscut mai, a Maduixa mai la vam tornar a veure. A Pepi sí, ela doble voleteja pel parc que hi ha davant de la meva casa. Com penses que afecta el domatge a les espècies que domestiquem? Existeixen diferents tipus de domatge? Quins objectius creus que estan darrere de la domesticació en l'actualitat?
Altres referents, algunes amigues, però les següents en concret publiquen teoria
→ Mara Martínez Morant: coordinadora d'Antropologia de la Vida Animal, grup d'estudis de etnozoologia. Les seves publicacions sobre la sentiença i el maltractament lingüístic contra els animals són una revisió de les nostres expressions culturals més comunes, arrelades, perquè les teves àvies les deien i segurament les teves besàvies també. Totes aquestes expressions tenen connotacions negatives, induïdes i assimilades a altres éssers sententes amb els que cohabitem en el planeta. Un exemple: «ets un porc», quan vols referir-te a un animal humà que no s'endreça massa o que juga fent paranys, etc. Utilitzes noms d'animals d'una altra espècie com a insult?
→ Marta Segarra: filòloga, catedràtica universitària i investigadora. En la seva conferència Vincles de sang: animalitat i intimitat, en el marc de la Biennal de Pensament 2018, va presentar un curt en el qual apareixia una animal humana alletant un porc bebè. La primera reacció, per a moltes animals humans que van veure aquest vídeo, va anar de repugnància en lloc d'amor o tendresa. Marta parla sobre la connexió profunda que tenim amb determinats animals no humans, vincles afectius molt forts —aquests són els comunament coneguts com a animals de companyia o domèstics— i com, històricament, aquestes projeccions afectives no s'han considerat bi-direccionals. Marta comenta que hi ha altres animals no-humans, éssers sentents, que deixem fora de la possibilitat d'aquestes connexions profundes i reconeixement, com serien els animals no humans no domèstics, com els que trobem en les granges dedicades a l'alimentació o altres éssers categoritzats com a salvatges. Sents repugnància per algunes espècies més que per unes altres? Alguna vegada has experimentat vincles afectius amb espècies no domèstiques?
→ Catia Faria: filòsofa i activista. Autora de l'article Contra natura: el natural és patriarcal més enllà de l'espècie humana en Píkara Magazine i de la conferència Naturalesa i ètica post-darwiniana, on, de manera super accessible i feminista, explica termes com la sentiença i reflexiona la perspectiva heteropatriarcal que defineix què és el Natural i què és no-natural, idees molt arrelades en la nostra cultura i carregades d'una violència extrema cap als companyes interespècie amb els qui convivim actualment. Parla de com la his-tòria, escrita pel patriarcat, s'ha encarregat, per al seu favor, de donar significat a termes com el que és o no natural secundant-se en les religions, la ciència i l'economia. Catia dona propostes per a reconstruir una societat que no generi sofriment als animals no humans. Què imagines que podem fer per a reduir el sofriment d'altres espècies?
El meu / teu cos
Tinc Endometriosi, és una malaltia crònica silenciada, invisibilitzada i invalidant, que es materialitza de diverses formes per als diferents cossos i que afecta éssers sententes que han nascut amb úter. Et fa molt de mal la regla, no és normal, el sistema va decidir que hi havia éssers que havíem de sofrir més que unes altres. La regla no fa mal i si et fa molt de mal insisteix a uneix especialista en ginecologia. Hi ha Rates, Balenes, Vacas, Bufones i Truges que sofreixen Endometriosis. Vaig ser diagnosticada d'Endometriosi severa al juliol de 2020 després de 24 anys sofrint-la sense saber-ho. Actualment visc pràcticament tancada a casa i puc maniobrar a un radi no gaire llunyà d'aquí; haig de mesurar molt les meves energies i descansar, mantenint un perfil baix per a poder viure amb un dolor més o menys controlat. Qualsevol avís de dolor que rep el meu sistema nerviós es multiplica per 5. A vegades, quan sofreixo dolors puc sentir les vibracions de la llum que està encesa, d'algú que camina per la casa, de la pantalla del mòbil. Sento moltes més vibracions que abans. A vegades rebo informacions d'éssers sententes que estan lluny de mi. Sento que el sistema em deixa fora de l'acció però alhora fora del sistema també existeixen altres possibilitats i camps d'acció. Gràcies a la meva família i a una xarxa d'afectes que encara em tenen en compte em sento acompanyada, però el que impera m'invisibilitza i em disposa a un altre camp de no-privilegi del qual jo mai havia format part.
Tens alguna discapacitat o malaltia? Com convius amb ella? Trobes situacions en les quals la vida d'algunes humanes té unes condicions similars a les d'alguns animals d'una altra espècie? Quines diferències trobes entre el tracte a una humana malalta i un ésser d'una altra espècie en la malaltia?
Has sentit alguna vibració o missatge d'algú que vols i que està lluny sense cap dispositiu connectat a internet? Volguessis compartir-la?
ACCIÓ PROPOSADA AMB JOVES
Per a activar aquest recurs, crec que la millor manera és animar-se a iniciar una comunicació interespècie. Per a això, aquesta activitat es divideix en dues parts:
1ª: El meu-la teva-nostra-la vostra Experiència
2ª: Comunicant-nos
1ª part
Tria la paraula o frase de les següents que més t'agradi. La paraula o frase triada estarà connectada amb una experiència: una història personal situada en la qual es té en compte la pròpia subjectivitat i el context. Tria la paraula o frase sobre la base d'alguna cosa que t'agiti, et desperti alguna cosa o generi curiositat. Llegeix-la per a tu mateixa. Si la vols compartir, ets benvinguda.
2ª part
Després que els participants hagin triat la paraula-frase i comentat la seva història, proposo una pràctica de comunicació interespècie. Per a ser comunicadora interespècie, el primer pas és escoltar activament la nostra intuïció i el segon és pensar-sentir que existeix la telepatia. Amb això em refereixo al fet que hem de confiar / imaginar que existeix la telepatia com a mitjà per a comunicar-nos. Vull aclarir: aquesta activitat no està connectada amb cap estudi científic que verifiqui els resultats i, a més, no podem esperar una comunicació a l'ús, racional.
La farem asseient-nos en cercle. És un exercici per a fer en grup i amb els serveis de la teva imaginació, que ajuden a escoltar la teva intuïció i re-activar la teva telepatia o comunicació no verbal. Després i entre totes, es tria un lloc on poder viatjar. Per exemple: com soc molt amiga de Balenes, Dofins i Tortugues, així que us proposo la Mar i la comunitat cetàcea o la comunitat de Tortugues marines del teu litoral —això és només un exemple, la pràctica queda oberta al lloc que el grup decideixi, que ha de ser el mateix per a totes. Imagino fer aquest exercici tancant els ulls, però si en el grup hi ha persones sordes elles tenen carta blanca per a tenir els ulls oberts i poder-nos llegir els llavis quan vulguin.
Una vegada fet tot això, des del cercle, ens donem les mans. La primera persona que vulgui compartir parla en veu alta:
«Estic en la Mar i veig / sento / sento / noto / faig olor / porto lloc… [es tria un] … i el meu cos està … [es descriu com se sent el cos]. Tinc al costat una Balena / Dofí / Tortuga [per exemple, seguint la meva idea, la cosa seria parlar d'una espècie no humana que es troba amb nosaltres]. Ella és … i el seu cos fa… [completem amb el que vingui a la ment]».
Has connectat amb algun missatge? Vols donar-li algun a aquest ser sentent?
Quan s'acaba de compartir, es passa el torn amb la mà (estrenyent la mà) a la següent persona. Si la següent persona no se sent preparada per a compartir dirà «OLA» i li podrà estrènyer la mà a la següent persona. Si la següent persona vol compartir, comparteix. Si no, dirà «OLA», la següent el mateix…
Així fins que hi hagi OLAS molt de temps; llavors passem a la segona part de l'activitat: ens tombar-nos en el sòl, on hi hagi buit. Estira el teu cos, adapta't a l'espai que puguis.
Fem alguns moviments des de la posició horitzontal: estaria bé ballar, escórrer-se, tancar els ulls, fregar-se entre les unes i les altres, amuntegar-se, separar-se, posar-se a la gatzoneta... Per a personis amb diversitat funcional serà important facilitar, en la manera del possible, que eles dobles se sentin més còmodes. Una vegada connectades amb una postura de sòl que ens resulti còmoda, respirarem totes a un ritme semblant, a poc a poc ens sincronitzem perquè les nostres respiracions semblin una sola. Tenim el temps per a fer-la.
Com em va arribar a agitar, què vaig sentir? Com m'ha afectat la manera en què em relaciono amb éssers sententes interespècie?
GLOSSARI
Antiespecisme: És un moviment polític i ètic que busca crear consciència i advoca per un respecte cap a totes les espècies per igual. Qüestiona el profit que obtenim del sofriment animal. L'especisme no és més que un grup de classificacions que de cap manera determina el pes i valor que mereix cada ser en la terra.
Comunicació no verbal (o com l'anomeno, telepatia): La telepatia és la manera de comunicar-se a través dels pensaments. És resultat del desenvolupament d'una capacitat psíquica que consisteix en la comunicació directa de pensaments (amb imatges, colors, olors, sensacions, figures i/o sentiments) entre una ment i una altra sense cap ús de mitjans sensorials i al marge de la distància que pugui haver-hi entre emissor i receptor i dels obstacles físics (parets, muntanyes, etc) que es trobin entre tots dos.
Coneixement situat: M'agrada com ho defineix Donna Haraway en el capítol 7 “Coneixements situats: la qüestió científica en el feminisme i el privilegi de la perspectiva parcial” del seu llibre Ciència, cíborgs i dones (1988). Haraway proposa especificar des de quin punt de vista es parteix i per què aquest i no un altre. Així es fa explícit el posicionament polític –ja que els punts de vista no són mai neutres– d'una manera ètica (explicant com és l'enfocament sense donar lloc a ambigüitats). Hi ha molts llocs des d'on mirar la realitat, la qual cosa fa necessari mostrar quina és la perspectiva des de la qual mirem. Com el coneixement sempre serà parcial i situat, de l'articulació de totes les mirades i perspectives podrem tenir un coneixement més pròxim o profund de la realitat.
Sentiença: consisteix en la capacitat d'un individu de tenir experiències positives i negatives o, dit d'una altra manera, d'experimentar afectes de manera subjectiva. En aquest sentit, la capacitat de tenir experiències positives i negatives implica la capacitat de sofrir i gaudir, per tant, un individu sentent és aquell que tindrà interessos sobre els esdeveniments que succeeixin en la seva vida, com per exemple, el d'evitar el dolor.
Intuïció: (del llatí intuitio: «mirar cap a dins» o «contemplar») és un concepte de la teoria del coneixement aplicat i també de l'epistemologia que descriu el que és directe i immediat, sense intervenció de la deducció o la raó (o raonament).
Endometriosi: és una de les malalties ginecològiques benignes més freqüents i afecta a un 10% de les dones en edat fèrtil. El teixit que forma el revestiment de l'úter, o revestiment endometrial, normalment es desenvolupa dins de la cavitat uterina. En l'endometriosi, per algun motiu desconegut, aquest teixit es desenvolupa en altres zones de la pelvis i, a vegades, fins i tot totalment fora d'ella. És una de les principals causes de dolor pelvià i de problemes reproductius en la dona.
VISIONATS PROPOSATS
Algunes de les següents peces poden veure's per a posteriorment comentar i debatre:
→ El camino de las abejas, de Toni Serra / Abu Ali. Mai vaig conèixer a Abu en persona, només en xarxes: quan la Balena del Prat va aparèixer en la meva vida, Abu em va demanar amistat en el Facebook. El camino de las abejas presenta un diàleg interespècie de generacions en generacions. Sorprèn el poc que té a veure com la majoria ens relacionem amb les abelles en relació a com ho fa el senyor protagonista, qui els teixeix la seva casa, recull només una part de la mel que produeixen, que les cuida i les protegeix del fred i la pluja. La meva relació amb les abelles no és molt llunyana, la meva avieta va treballar amb elles, i la meva besàvia Trinidad també. Ella va ajudar a portar a totes les veïnes al món, tenia el do a les seves mans, recol·locava ossos i treia mals —vaig tenir molta sort, perquè la vaig conèixer fins que vaig tenir 23 anys. Ella era l'encarregada de la seva comunitat, de recollir la mel. En aquesta època ho feia sense cap protecció, vivien en un mas perdut en la serra dels Filabres a Almeria. Aquest vídeo i aquest senyor m'han recordat molt a ella. perquè també havia de caminar un llarg camí. Ho feien per temporades i els cuidava molt. De fet, vivien al voltant d'animals: el seu marit feia la transhumància, la seva vida era amb les ovelles… En morir el meu besavi a l'hospital, les ovelles van estar bramant per uns dies.
→ Perrolobo (Lycisca), de Gerard Ortín Castellví. Conec aquesta pel·lícula des de fa molt temps, va estar exposada durant el projecte curatorial Xarxa Zande d'Oriol Fontdevila. De fet, vaig treballar amb Gerard Ortín per a la mediació artística i vaig desenvolupar la proposta d'entrenar als coloms missatgeres. Aquesta pel·lícula narra, des de l'oníric, com la nostra espècie animal humana s'ha encarregat de pentinar la naturalesa al seu antull i interessos, ja sigui extraient com repoblant, sempre des d'una mirada colonial i capitalista. Normalment, allà on estiguis —parlant de l'estat spain— quan albires paisatge, pràcticament tot ha estat manipulat. Boscos, rius, coves, fins a animals no humanes. Record que el meu Tito, quan era jove i vivia en Alcóntar, per a guanyar-se alguna cosa es va dedicar un parell d'estius a plantar arbres, que manaven de la Unió Europea, per a repoblar la serra, que amb el temps s'havia convertit en un desert. Aquest tipus d'espècie creix molt ràpid però, segons la meva amiga Maribel López —ingeniera botànica dels Serrals que viu en la zona—, aquest tipus d'arbre prové d'unes zones boscoses de molt baixes temperatures i necessiten molta aigua. Així doncs, el gran pla no va resultar tan genial perquè van desertificar una serra bastant desèrtica ja, es van produir plagues i l'ecosistema autòcton, que prové d'alzines i sotabosc, ha emmalaltit. Us recomano aquesta pel·lícula perquè és molt emocionant, Gerard i la seva equipi van gestar una proposta delicada alhora que activista.
→ El Perfecto Cerdo, de María Cañas. Vaig triar aquesta peça perquè té un cert activisme, parla de moltes coses, és complexa, però potser relata diverses coses que he compartit en les experiències. Per exemple: l'ús en la nostra cultura i llenguatge, per a degradar a altres persones humanes, d'uns certs animals. També la normalitat de objetualitzarles en general, perquè estan al nostre servei i aquesta és el que ens han imposat des de fa segles. Això de les granges amb porcs feliços, amb porcs que viuen millor que tu i que jo, sense estrès i fins amb musica clàssica sonant en directe, això és parlar d'assassinat amb sarcasme. Creus que aquest individu vol morir? Tractar-los com a objectes, mercaderies... M'agrada molt el treball de reciclatge que presenta María Cañas i que, d'alguna manera, l'objectiu de tot això sigui convertir-nos en truges. Potser així podem sentir-nos més truges, aquests meravellosos éssers sentents amb els qui tant hem encara de compartir.
→ Hermana mamífera. Aquesta peça fílmica és meva, la vaig realitzar durant el projecte La Balena del Prat que vaig desenvolupar entre 2018 i 2020. Parla del vincle que creguem una Balena i jo i tots els esdeveniments i persones humanes i no humanes que em vaig creuar al mig. La pel·lícula conta que al maig de 1983, l'any en què vaig néixer, una Balena va encallar a la platja del Prat de Llobregat. Aquest vincle inicial em va portar a parlar, pensar i sentir la meva relació amb aquesta singular mamífera i explorar com aquest intent de comprendre i comunicar-se interespècie modifica la percepció que tenim dels éssers vius, ens acosta a una nova cosmovisió per a conviure ajuntis.
→ Animalia Paradoxa, de Agustín Ortíz Herrera. Agustín és un col·lega amisti, vam estar seleccionades en la mateixa convocatòria i vam fer ajuntis la mateixa residència en Hangar. D'alguna manera, les nostres propostes es relacionaven. La seva peça Animalia paradoxa parla d'aquests ponts on, quan la ciència es quedava tala, la mitologia ajudava a crear veritats i omplia llibres de ciència, com en les primeres universitats en l'edat mitjana. No deixa d'entrar en l'esfera de la màgia i la ciència-ficció tot el que la ciència a l'ús no pot respondre. La seva peça narra aquests ponts i confabula preguntes amb o sense respostes. Ens podem comunicar amb unes altres éssers vives sense l'ús de les paraules i la ciència? Es pot.
Col·laboren: