Abraçar la complexitat. Etapes de presa de consciència racial per a persones racialitzades i blanques.

Nov. 25, 2024

A càrrec de Cristina Cárdenas


Presentació de l'autora

Psicòloga, terapeuta, formadora. Acompanyo a persones i comunitats que busquen propostes de sanació, pertinença i cures arrelades en la justícia social, anti-opressió, el no punitivisme i la comprensió del trauma intergeneracional. Treball en tres nivells: (1) terapèutic, (2) justícia social i moviments socials i (3) cos. Formo part d'un col·lectiu de psicoterapeutes racialitzades emergent a Espanya.

Algunes formacions que informen el meu treball són: Gestalt (Cercle Gestalt), La política del trauma: somatics (Staci Haines), Teràpia Sistèmica Interna (IFS Institute), Facilitate for Freedom (AORTA), Facilitació Emergent (Emergent Strategy Ideation Institute de adrienne maree brown), Presa de Responsabilitat Comunitària més enllà de l'Estat (Healing Justice London), Justícia Transformativa Comunitària (Mia Mingus), Feminisme Antiracista (Florencia Brizuela), Comunicació No Violenta per a la Justícia Social (Roxy Manning), Casa i cos en dansa (Marina Santo), Estats de creació (Miquel Barceló), Dansa Contemporània (Nunart).

De pares equatorians, he crescut entre València i Barcelona, i he viscut gran part dels meus 20 en el nord d'Europa. Actualment resideixo a Barcelona.

Introducció

Fa un any la meva germana em preguntava per què hi havia gent racialitzada tan enfada amb les persones blanques: no vivim potser en un lloc majoritàriament blanc? No deuríem simplement acceptar-ho i continuar amb la nostra vida per a no fer de l'existència un infern? No tenim potser parelles blanques, amistats blanques, col·leguis blanques, etc?

Fa una setmana, després d'una manifestació a favor de Palestina, tornàvem a passar plegades pel mateix lloc on m'havia plantejat aquestes preguntes. Just aquí, en aquest mateix lloc, presenciem una agressió d'un agent de seguretat a un home racialitzat. Ens parem, com tantes vegades faig, però va ser ella qui es va dirigir a parar l'agressió. Aquesta nit em va explicar que havia tingut una discussió molt dura amb una bona amiga seva sobre racisme. Havia estat dolorós i frustrant.

Ser testimoni del camí propi i del dels altres implica abraçar la complexitat pròpia i de l'altra part, moure'ns des de la curiositat i no des del judici, practicar sostenir l'incòmode, equivocar-nos des de la compassió i responsabilitat i no des del càstig o la indulgència i poder estar en contacte amb el que em passa a mi per a, llavors, reconèixer a l'altra persona. Totis hem passat per un despertar i totis passem per un procés. I aquest procés inclou, sobretot al principi, el foc de la ràbia i la destrucció. Perquè això és el que volem, oi? Acabar amb un sistema racista, masclista, capacitista, cisheteronormatiu, gordofòbic, colonial que ens separa, ens consumeix, ens esgota i ens emmalalteix.

Però aquest procés no acaba en la destrucció. Aquest procés és un camí de vida, de dignitat, de pertinença, d'autoafirmació, de descans, de bellesa, de gaudi i de sanació.


El procés de presa de consciència de l'eix racial

Moltes persones blanques (i també racialitzades) que no hagin iniciat el seu procés de consciència racial –o que estiguin començant-lo– poden plantejar aquestes mateixes preguntes: per què hi ha gent racialitzada tan enfada amb les persones blanques? Per què volen espais no mixtos només de persones racialitzades? Per què no volen la nostra ajuda? Per què no volen formar part dels nostres col·lectius? No deurien simplement acceptar-ho i continuar amb les seves vides per a no fer de l'existència un infern? No tenen potser parelles blanques, amistats blanques, col·legues blanques, etc? Per què parlen de privilegis de la blanquitud? Per què parlen de fragilitat blanca? Per què està la meva amiga enfadada? Per què em sento culpable?

Totes les persones, racialitzades o blanques, passem per un procés en entrar en contacte amb el racisme, ja sigui perquè ho patim o perquè prenem consciència de la seva existència i els seus impactes. Per a les persones racialitzades, això implicarà molt moviment identitari, psicològic, emocional i relacional que portarà amb si reaccions, actituds i maneres de veure el món davant les diferents situacions a les que s'enfrontin, moltes d'elles discriminatòries, paternalistes, criminalitzants, o exotitzants. Per a les persones blanques, comportarà el reconeixement que també formen part d'un grup racial que la societat ha col·locat al lloc més alt de la jerarquia social, i que això es tradueix en una sèrie d'avantatges i beneficis dels quals les persones racialitzades no gaudeixen. Això també despertarà en ellis dobles emocions i actituds complexes i incòmodes en començar a processar aquesta informació i les seves implicacions.

En anar travessant les diferents etapes d'aquest procés, arribarem a un punt on puguem integrar les implicacions simbòliques i reals de viure en una societat que classifica racialment a les persones per a poder anar més enllà i posar la nostra resiliència (en el cas de les persones racialitzades) i els nostres privilegis (en el cas de les persones blanques) al servei d'un desig comú: crear un món més just i equitatiu per a totis.


Marc teòric del desenvolupament de la identitat racial

El camp de la psicologia crítica, en el qual jo em situo, ha dedicat les últimes dècades a reflexionar i estudiar el desenvolupament de la identitat racial. Això ha estat possible, en part, gràcies a l'esforç constant dels feminismes negres, asiàtics, indígenes, àrabs, llatinoamericans, etc; i en part, a l'accés d'investigadors amb identitats diverses, que trenquen amb l'homogeneïtat tradicionalment predominant en les universitats: classe mitjana, blanca, heterosexual i masculina. Els models de desenvolupament identitari en l'eix racial que exposo a continuació sorgeixen d'experiències d'autores i autors profundament marcades per la intersecció entre l'eix racial i altres identitats socials.

La primera vegada que vaig entrar en contacte amb aquest treball va ser amb el llibre de Beverly Daniel Tatum Why Are All the Black Kids Sitting Together in the Cafeteria? (Per què tots els nens negres se sentin junts en la cafeteria?). Em va obrir la porta a recerques, papers, manuals, etc. A continuació recullo el que per a mi ha estat més revelador, no obstant això és només una part bàsica del que comporta aquest tema.


Model de desenvolupament de la identitat racial en persones racialitzades

Diversos autors parlen de les diferents etapes per les quals passa una persona racialitzada: des de la negació de si mateixis com a éssers racials a altres etapes caracteritzades per actituds d'autoafirmació. Entre lis autoris més citats i estudiats estan William Cross (1971, 1978, 1991) i Janet Helms (1990) que desenvolupen el model de desenvolupament de la identitat racial negra; i Derald Wing Sue i Stanley Sue (1993, 2013, 2016) que creen el model de desenvolupament d'identitat racial i cultural en altres grups racialitzats.

Tots dos models compten amb cinc etapes que són equivalents. A continuació, combino tots dos models per a explicar cada etapa:

1. Pre-trobada o Conformitat

Durant aquesta etapa, la persona racialitzada ha adoptat completament els valors, pràctiques i modes de vida de la societat dominant blanca. Cerca ser acceptada per les persones blanques allunyant-se activa o passivament d'altres persones racialitzades, especialment del seu propi grup racial. Ha abandonat –o minimitza– les seves característiques distintives (culturals, físiques, idioma, accents, vestimenta) que puguin identificar-li com a membre d'un grup racial subordinat. Així mateix, no és conscient dels estereotips racials que ha internalitzat, inclòs «el blanc és millor».

Helms apunta que en aquesta etapa la persona racialitzada es convenç que no pateix racisme i que la categorització racial no és rellevant en la seva vida com a manera de mantenir el seu confort psicològic. Alguns exemples d'aquest procés inclouen modificar l'aparença física per a complir amb estàndards eurocèntrics –com allisar-se el cabell afro, blanquejar-se la pell o evitar el sol perquè la pell no s'enfosqueixi–, canviar d'accent, deixar de parlar l'idioma matern, etc.

Vídeo il·lustratiu:
→ escena de Salvados por la campana

2. Trobada o dissonància

Aquesta etapa comença a conseqüència d'haver experimentat un esdeveniment o sèrie d'esdeveniments en els quals la persona entra en contacte amb l'impacte del racisme a la seva vida; o en entrar en contacte amb informació sobre el racisme (lectures, documentals, pel·lícules, pòdcast, assignatures, etc). Aquesta experiència inesperada o incongruent amb el seu desig de conformitat li fa adonar-se que moltes persones blanques no la consideren un igual i l'assimilació mai li servirà per a ser «veritablement blanc». Això li portarà a considerar la seva identitat cultural i racial com a part d'un grup impactat pel racisme.

Nota: Aquests esdeveniments poden haver estat experimentats en la infància, però al no ser acompanyat per pares, mares, cuidadors o professors amb coneixement sobre antiracisme i descolonització, per a la majoria no serà fins a l'adultesa quan puguin començar a processar aquestes experiències.

Vídeos il·lustratius:
→ escena de Salvados por la campana
Creciendo (Cristina Zhang Yu, 2019)
Las historias paralelas (Cova Macías, 2012) min. 10:09-10:52

3. Immersió / Reaparició

En aquesta etapa, primer emergeix un desig profund de connectar amb símbols i experiències que representin la seva identitat racial i cultural, acompanyat d'un rebuig actiu als símbols de la cultura dominant. La persona comença a explorar de manera activa la seva història i cultura, secundant-se en la seva comunitat per a descobrir la seva identitat de manera afirmativa. Tot en la seva vida gira al voltant del negre, asiàtic, indígena, àrab, llatinoamericà, mestís, etc. i hi ha una espècie de glorificació d'això. Alhora està molt present la ràbia, crítica o rebuig cap a les persones blanques.

A mesura que la persona se centra en la seva autoexploració la ràbia cap a les persones blanques comença a dissipar-se, perquè la seva energia s'enfoca a enfortir la connexió amb el seu propi grup. Es desenvolupa una seguretat emergent en un jo definit i afirmat, on pot reconèixer: «No m'avergonyeixo de qui soc» i «Valoro a les persones de la meva comunitat i desitjo submergir-me en ella».

Vídeos il·lustratius:
→ escena de Salvados por la campana
→ escena de Salvados por la campana
→ escena de Salvados por la campana

4. Internalització

En aquesta fase la persona experimenta sentiments de seguretat, orgull, satisfacció, autoconfiança cap a si mateixa i la seva identitat racial. Les actituds enfocades en allò racial i cultural es tornen més obertes i menys defensives. Manté els seus vincles amb la comunitat racialitzada i, alhora, hi ha més disponibilitat per a establir relacions significatives amb persones blanques que respectin la seva autodefinició i donin suport a la seva lluita. També s'obre a construir coalicions amb membres d'altres grups oprimits.

El diàleg intern s'enriqueix: «Tinc una idea clara de qui soc culturalment, però encara vull aprofundir en el que significa la meva identitat racial-cultural en el context d'altres opressions». Aquesta fase representa un punt d'equilibri, on la persona té una forta identitat racial i pot obrir-se a experiències i relacions interpersonals més àmplies.

Vídeos il·lustratius:
→ escena de Salvados por la campana
→ escena de Salvados por la campana

5. Internalització > Compromís o Consciència Integradora

L'última etapa representa un compromís actiu i sostingut amb la comunitat racialitzada. La persona busca anar més enllà de la raça en construir una identitat basada en un sentit positiu i més ampli. A partir d'aquí, la identitat negra, asiàtica, indígena, mestissa, àrab, llatinoamericana, etc. es converteix en un punt de partida des del qual explorar altres idees i cultures i experiències sense deixar que la identitat racial absorbeixi l'univers complet de les seves experiències.

En aquest punt, pot afirmar: «Estic seguri de la meva identitat racial i cultural», «Comprenc la meva cultura i la relació que té amb altres cultures i formes d'opressió». La seva identitat racial ja no és només una resposta al racisme, sinó una font de fortalesa i un fonament des del qual participar activament en la societat, construir aliances i transcendir el confinament racial.

Vídeo il·lustratiu:
→ escena de Salvados por la campana

 

Model de desenvolupament d'identitat racial en persones blanques

Helms va desenvolupar els primers estudis sobre la identitat racial en les persones blanques (1990) i va identificar 6 etapes:

1. Contacte

Aquesta etapa es caracteritza per una falta d'atenció i consciència del racisme institucional i social, així com del propi privilegi que implica ser una persona blanca. Ser una persona blanca és vist com «allò normal», una cosa sobre la qual en rares ocasions s'hi reflexiona. A més, es pot donar una curiositat ingènua o por cap a les persones racialitzades, basada en estereotips.

Aquelles persones blanques que tinguin una interacció amb persones racialitzades molt limitada o no reflexionin sobre qüestions racials poden romandre en aquesta etapa indefinidament.

Vídeos il·lustratius:
Amnesia Colonial (avenecia) (Claudia Claremi, 2020)
Amnesia colonial (estupor) (Claudia Claremi, 2020)

2. Desintegració

Una major interacció amb persones racialitzades o exposició a informació nova pot portar a la comprensió que el racisme existeix. Comença a sorgir consciència sobre el racisme sistèmic i els privilegis de les persones blanques. Aquesta fase pot ser molt intensa i portar amb si emocions incòmodes com la culpa, la vergonya, la tristesa o la ràbia davant el reconeixement del propi avantatge i del paper de les persones blanques en el manteniment d'un sistema racista.

Com a manera de reduir el malestar que produeix aquesta informació, les persones blanques poden quedar-se en la negació, evitació o culpabilització de les persones que sofreixen racisme. Una altra resposta que es pot donar en aquesta etapa són els intents de canviar les actituds racistes del seu entorn; no obstant això es pot trobar amb el rebuig de persones blanques i racialitzades.

Vídeos il·lustratius:
My terrorist lover (María Alcaide, 2017) min. 00:00-7:08
El-antirracismo-que-no-debe-ser-nombrado (Cristina Zhang Yu, 2019)
→ escena de Salvados por la campana

3. Reintegració

El desconcert amb el seu procés d'aprenentatge i la por a ser rebutjat per l'entorn, pot portar la persona a l'etapa de reintegració. La culpa i l'ansietat de la desintegració poden dirigir-se ara a les persones racialitzades en forma de por i ràbia. Ara són elles l'orígen del seu malestar.

L'estratègia de «culpar a la víctima» amb ressentiment pot fer-se servir per a evitar tractar el tema desconcertant que suposa el racisme i el privilegi de les persones blanques. Alguns exemples inclouen posar-se a la defensiva quan una dona racialitzada interpel·la a una dona blanca sobre els seus privilegis, o intentar negar la seva participació en estructures racistes no sent conscient de les seves actituds paternalistes des d'una superioritat, o manifestar-se mitjançant un desig exagerat de «salvar» o «ajudar» a grups minoritaris (síndrome del salvador blanc). És fàcil que les persones blanques puguin quedar-se estancades aquí, especialment si és possible evitar el contacte amb persones racialitzades.

Vídeos il·lustratius:
Ochoeme (Cristina Zhang Yu, 2019)
→ escena de Salvados por la campana

4. Pseudo-independent

Si continua havent-hi una autoreflexió, la persona es mourà a la següent etapa que es caracteritza per una necessitat d'una major comprensió intel·lectual del racisme com un sistema d'avantatge per a les persones blanques i pel reconeixement de la importància d'assumir una responsabilitat personal per a desmantellar-lo, si bé encara pot comportar-se de maneres que perpetuen la superioritat blanca. En aquesta fase també hi ha un rebuig de la seva pròpia blanquitud (sistema de creences en la qual existeix una superioritat blanca cultural, intel·lectual) i cerca activament relacionar-se amb gent racialitzada com una manera de reduir l'aïllament social experimentat anteriorment. Poden experimentar el rebuig de persones racialitzades que sospiten dels seus motius.

Vídeos il·lustratius:
→ escena de Salvados por la campana
→ escena de Salvados por la campana
→ escena de Salvados por la campana

5. Immersió / Reaparició

Ara hi ha una cerca activa de respostes a les preguntes: Qui soc jo racialment? Què significa realment ser una persona blanca en aquesta societat? Quins privilegis suposa ser una persona blanca? A més, hi ha una necessitat trobar activistes i aliadis blanques que han treballat en contra del racisme, com a models i referents per a inspirar una nova manera de pensar sobre la identitat blanca.

Vídeo il·lustratiu:
→ escena de Salvados por la campana

6. Autonomia

L'última fase, autonomia, es caracteritza per la internalització d'una identitat racial blanca positiva i es demostra per mitjà d'un intens compromís a activitats antiracistes, aliances amb persones racialitzades i una autoexaminació constant oberta a nova informació i noves maneres de pensar sobre els constructes racials i culturals.

Vídeo il·lustratiu:
→ fragment de Saldremos mejores


Preguntes per a reflexionar

  • Per quines etapes he passat?
  • En quina etapa em trobo ara?
  • Pensa a una persona propera a tu i a una altra més llunyana. En quina etapa està? Com sé que està en aquesta etapa?


Nota final

Amb aquest article m'agradaria obrir un espai de reflexió sobre el procés pel qual passem les persones, racialitzades o blanques, en entrar en contacte amb l'eix racial. L'objectiu final per a les persones racialitzades és resistir els missatges negatius i deshumanitzants de la societat i desenvolupar un sentit de si mateixi empoderat per a bregar amb una societat racista. Per a les persones blanques, l'objectiu és desenvolupar una identitat blanca positiva basada en la realitat i no en una superioritat que es dona per descomptada, per a així poder comprometre's a desmantellar el racisme interioritzat i en la societat (Helms, 1990; Tatum, 2017).

Confio que aquesta informació ens permeti acompanyar-nos des de la compassió, la complexitat, l'equivocació, la incomoditat i la curiositat a nosaltris mateixis, a nostres amistats, vincles sexe-afectius, companyis de treball, veïnis, germanes, pares, mares, estudiants, pacients, etc.

 

L'imatge de portada d'aquest recurs és una fotografia de Ron Lach.